
 
SC REVENUE RULING #88-4 

 
 
SUBJECT: Income Tax/Allocation of Moving Expense Deduction 
 
EFFECTIVE DATE: Tax Years Beginning on or after January 1, 1987 
 
SUPERSEDES: All previous doucments and any oral directives in conflict herewith. 
 
REFERENCE: S.C. Code Ann. Section 12-7-445 (Supp. 1987) 
 S.C. code Ann. Sectin 12-7-450 (Supp. 1987) 
 IRC Section 217 
 
AUTHORITY: S.C. Code Ann. Section 12-3-170 (1976) 
 SC Revenue Procedure #87-3 
 
SCOPE: A Revenue Ruling is the Commission's official interpretation of how 

tax law is to be applied to a specific set of facts.  A Revenue Ruling is 
public information and remains a permanent document until 
superseded by a Regulation or is rescinded by a subsequent Revenue 
Ruling. 

 
Question: 
 
Can part year residents moving into the state allocate their allowable moving expense deduction 
to South Carolina on their South Carolina income tax return or should this itemized deduction be 
apportioned? 
 
Facts: 
 
The taxpayer was a resident of Connecticut between January and August 1987. In August 1987, 
the taxpayer was relocated to South Carolina and all reimbursed moving expenses were included 
in his South Carolina W-2. The other state does not have an income tax thus preventing the 
taxpayer from filing a South Carolina resident return and claiming the credit for taxes paid to 
another state pursuant to Section 12-7-445(a). Under Section 12-7-445(b), the taxpayer files as if 
he were a nonresident for the entire year with certain modifications. The SC1040NR would 
require that the taxpayer apportion his itemized deductions while taking the full amount of his 
reimbursement into income. In years prior to 1987, moving expenses were allowed as a 
deduction in arriving at adjusted gross income for federal income tax purposes. The 1986 Tax 
Reform Act moved the deduction for moving expenses from adjusted gross income to an 
itemized deduction. The 1987 tax legislation in South Carolina conformed to the Federal 
changes.
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As a result of this legislation, the SC1040NR instructions were changed. The instructions as 
changed require a taxpayer moving out of state to add back moving expenses prior to 
apportioning itemized deductions. Per the instructions, taxpayers moving into the state do not 
add back their moving expenses prior to apportioning itemized deductions. 
 
Discussion: 
 
S.C. Code Ann. Section 12-7-445(b), (Supp. 1987) provides: 
 

An individual who is a resident of South Carolina for part of a year may elect to: 
 
 (b) Report and compute his South Carolina tax as if he were a nonresident for the entire 

year, except that for purposes of this computation the South Carolina taxable income for 
that period during which the individual was a resident includes all items of income, gain, 
loss or deductions whether or not derived from sources within South Carolina with the 
modifications specified in Sections 12-7-430 and 12-7-435. 

 
Code Section 12-7-450(a)(2), which relates to compensation for services performed in South 
Carolina by nonresident individuals, provides: 
 

(a) South Carolina taxable income as determined in Sections 12-7-410, 12-7-420, or  
12-7-425 only includes income from the following sources: 

 
 Income, gains, losses, or deductions attributable to: 
 
 (2) A business, trade, profession, or occupation carried on in South Carolina or 
compensation for services performed in South Carolina;..." 
 
Code Section 12-7-450(b)(2) states: 
 

If a nonresident individual itemizes deductions, the itemized deductions must be reduced 
to an amount which is the same proportion as South Carolina adjusted gross income is a 
federal adjusted gross income." 

 
It has been the policy of the commission to exclude all moving expenses for individuals moving 
out of South Carolina as a deduction related to compensation earned outside South Carolina. 
This policy is reflected in the computational portion and instructions of Form SC1040NR for 
1987. In prior years, a taxpayer moving into the state could allocate all moving expenses to this 
state on the SC1040NR because it was an adjustment to income rather than an itemized 
deduction. This result was changed when the Tax Reform Act of 1986 made moving expenses an 
itemized deduction thus requiring apportionment pursuant to Section 12-7-450(b)(2). 
 
A policy of requiring taxpayers moving out of the state to exclude all moving expenses while 
requiring taxpayers moving into the state to take a proportionate share of the moving expense 
deduction is not a consistent approach to taxation. In addition, requiring a taxpayer to include 
moving expense reimbursement into income while only allowing him to take a proportionate 
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share of his moving expense deduction violates the matching principle. This doctrine of 
matching income and expenses is firmly grounded in South Carolina law. Since 1966, five South 
Carolina cases have specifically applied the matching principle, thereby firmly entrenching this 
doctrine as applicable law. To apply the matching principle to the factual situation outlined 
above would require that all expenses relating to income earned in South Carolina be allowed as 
a deduction in South Carolina. Pursuant to Internal Revenue Code Section 217, as adopted by 
South Carolina in Section 12-7-10, moving expenses must be "in connection with the 
commencement of work by the taxpayer as an employee or as a self-employed individual at a 
new principal place of work" (emphasis added). This clearly establishes the relationship between 
the moving expense deduction and income earned in this state for part year residents moving into 
South Carolina. Therefore, the matching principle dictates that moving expense reimbursements 
and deductions be allocated to South Carolina for taxpayers moving into this state. 
 
It should be noted that the moving expense deduction is an itemized deduction. Therefore, if the 
taxpayer should take the standard deduction, there would be no moving expense deduction and 
no allocation of the deduction. 
 
Conclusion: 
 
Part year residents moving into the state may allocate their allowable moving expense deduction 
to South Carolina on SC Form 1040NR pursuant to the principle of matching income with 
related expenses as espoused in numerous South Carolina cases and the definition of the 
deduction allowed for moving expense provided by IRC Section 217(a). (April 13, 1988) 
 
  SOUTH CAROLINA TAX COMMISSION 
 
 
   s/S. Hunter Howard Jr. 
   S. Hunter Howard, Jr., Chairman 
 
 
   s/John M. Rucker 
   John M. Rucker, Commissioner 
 
 
   s/A. Crawford Clarkson Jr. 
   A. Crawford Clarkson, Jr., Commissioner 
 
 
Columbia, South Carolina 
April 13                 , 1988  
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