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SC REVENUE RULING #12-1 
 
 
SUBJECT:  Electronically Delivered Software 
 (Sales & Use Tax) 
 
EFFECTIVE DATE: Applies to all periods open under the statute. 
 
MODIFIES: SC Revenue Ruling #11-2 
 SC Revenue Ruling #03-5 
 SC Revenue Ruling #96-3 
 
REFERENCES: S. C. Code Ann. Section 12-36-910 (2000, Supp. 2008) 
 S. C. Code Ann. Section 12-36-1310 (2000, Supp. 2008) 
 S. C. Code Ann. Section 12-36-60 (2000) 
  
AUTHORITY: S. C. Code Ann. Section 12-4-320 (2000) 
 S. C. Code Ann. Section 1-23-10(4) (Supp. 2008) 
 SC Revenue Procedure #09-3 
 
SCOPE: The purpose of a Revenue Ruling is to provide guidance to the public 

and to Department personnel.  It is an advisory opinion issued to apply 
principles of tax law to a set of facts or general category of taxpayers. It 
is the Department’s position until superseded or modified by a change in 
statute, regulation, court decision, or another Departmental advisory 
opinion. 

 
Questions: 
 
1. If software is sold and delivered electronically whereby the seller personally brings the 
software to the buyer’s location on a laptop computer, establishes a connection between the 
laptop and the buyer’s computer via the Internet, a wireless network, or any other wireless 
connection in order to download the software into the buyer’s computer, and then terminates the 
connection between the computers and takes the laptop with him when he leaves, is the sales 
transaction subject to the sales and use tax?   
 
2. If a software programmer personally brings a laptop computer to a customer’s location, 
establishes a connection between the laptop and the customer’s computer (wired or wireless), 
and does not download software but makes changes directly to the source code of the customer’s 
software, is this transaction subject to the sales and use tax?   
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Conclusions: 
 
1. Software sold and delivered by electronic means via the Internet, a wireless network, or any 
other wireless connection at the buyer’s location, as described in Question #1 above, is not 
subject to the sales and use tax, provided no part of the software, including back-up tapes, 
diskettes, or flash drives, is delivered by tangible means.1 
 
Note: Charges by an Application Service Provider (ASP) that allows a customer to access the 
ASP website and use the software on that website are subject to the sales and use tax under Code 
Sections 12-36-910(B)(3) and 12-36-1310(B)(3). See SC Revenue Rulings #06-8 and #03-5 and 
SC Regulation 117-329.  
 
2. No. If a software programmer personally brings a laptop computer to a customer’s location, 
establishes a connection between the laptop and the customer’s computer (wired or wireless), 
and does not download software but makes changes directly to the source code of the customer’s 
software, this transaction is not subject to the sales and use tax. The software programmer has 
not sold and delivered software by tangible or electronic means. The software programmer has 
provided a service by making changes directly to the source code of the customer’s software in 
the manner described in Question #2 above. 
 
Background: 
 
Over the years, the Department has issued several advisory opinions concerning the taxation of 
software. In 1996, the Department issued an advisory opinion, SC Revenue Ruling #96-3, stating 
that software delivered electronically via a modem and the telephone lines was not subject to the 
sales and use tax since it does not constitute the sale of “tangible personal property” as defined in 
the sales and use tax law. 
 
In subsequent advisory opinions, the Department continued to state that the sale of software 
delivered electronically from a remote location via a modem and telephone was not subject to the 
sales and use. See SC Revenue Rulings #11-2 and #03-5.  
 
Recently, questions have arisen as to the taxability of software delivered electronically; not from 
a remote location, but via the Internet, a wireless network, or any other wireless connection from 
the seller’s laptop at the customer’s location. In these circumstances, the seller personally brings 
the software to the buyer’s location on a laptop computer, establishes a connection between the 
laptop and the buyer’s computer via the Internet, a wireless network, or any other wireless 
connection in order to download the software into the buyer’s computer, and then terminates the 
connection between the computers and takes the laptop with him when he leaves. 
 
In addition, a software programmer may also not download software from a laptop into the 
customer’s computer, but gain access to the customer’s computer to make changes directly to the 
source code of the customer’s software. 
 
  

                                                 
1 For information on software delivered by tangible means, see SC Revenue Rulings #11-2 and #03-5. 
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Law and Discussion: 
 
Code Section 12-36-910(A) states: 
 

A sales tax, equal to [six] percent of the gross proceeds of sales, is imposed upon 
every person engaged or continuing within this State in the business of selling 
tangible personal property at retail. (Emphasis added.) 

 
Code Section 12-36-1310(A) reads: 
 

A use tax is imposed on the storage, use, or other consumption in this State of 
tangible personal property purchased at retail for storage, use, or other 
consumption in this State, at the rate of [six] percent of the sales price of the 
property, regardless of whether the retailer is or is not engaged in business in this 
State. (Emphasis added.) 

 
Code Section 12-36-60 defines the term "tangible personal property" to mean: 
 

...personal property which may be seen, weighed, measured, felt, touched, or 
which is in any other manner perceptible to the senses.  It also includes services 
and intangibles, including communications, laundry and related services, 
furnishing of accommodations and sales of electricity, the sale or use of which is 
subject to tax under this chapter and does not include stocks, notes, bonds, 
mortgages, or other evidences of debt.  (Emphasis added). 

 
Therefore, the sales and use taxes are imposed with respect to retail sales of tangible personal 
property. In addition, the term tangible personal property includes the sale or use of intangibles, 
including communications, that are subject to South Carolina sales or use taxes under Chapter 36 
of Title 12. 
 
Furthermore, in Citizens and Southern Systems, Inc. v. South Carolina Tax Commission, 280 
S.C. 138, 311 S.E.2d 717 (1984), the Supreme Court of South Carolina determined that software 
sold and delivered to the purchaser by means of magnetic tape was tangible personal property 
and subject to the sales and use taxes. 
 
In summary, software sold and delivered to a purchaser by tangible means, such as by tape, 
diskette or flash drive, is a sale subject to the sales or use tax. Software sold and delivered to a 
purchaser electronically is not subject to the sales and use tax. 
 
Finally, communications are subject to sales and use taxes under Chapter 36 of Title 12 pursuant 
to Code Sections 12-36-910(B)(3) and 12-36-1310(B)(3), which impose the tax on the: 
 

gross proceeds accruing or proceeding from the charges for the ways or means for 
the transmission of the voice or messages, including the charges for use of 
equipment furnished by the seller or supplier of the ways or means for the 
transmission of the voice or messages …. (Emphasis added.) 
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In addressing whether the software is a “communication,” it must be determined whether the 
purchaser of software that is sold and delivered by electronic means is paying for access or use 
of the communication system (e.g., the telephone).  Applying the “true object test” provides 
guidance in making this determination.  In this instance, the true object of the transaction 
described in Question #1 is the sale of the intangible software; the “true object” is not the access 
or use of the communication system. To conclude otherwise stretches the statutory language.  
 
Accordingly, it the position of the Department that, except for charges by an Application Service 
Provider (ASP) that allows a customer to access the ASP website and use the software on that 
website2, software sold and delivered by electronic means does not meet the definition of 
tangible personal property set forth in Code Section 12-36-60 or fall within the provisions taxing 
communications services under Code Section 12-36-910 or Code Section 12-36-1310 and is 
therefore not subject to the sales and use tax. 
 
Therefore, if software is sold and delivered electronically whereby the seller personally brings 
the software to the buyer’s location on a laptop computer, establishes a connection between the 
laptop and the buyer’s computer via the Internet, a wireless network, or any other wireless 
connection in order to download the software into the buyer’s computer, and then terminates the 
connection between the computers and takes the laptop with him when he leaves, the software 
has been sold and delivered by electronic means (via the Internet, a wireless network, or any 
other wireless connection at the buyer’s location) and is not subject to the sales and use tax, 
provided no part of the software, including back-up tapes, diskettes, or flash drives, is delivered 
by tangible means.  
 
In addition, if a software programmer personally brings a laptop computer to a customer’s 
location, establishes a connection between the laptop and the customer’s computer (wired or 
wireless), and does not download software but makes changes directly to the source code of the 
customer’s software, this transaction is not subject to the sales and use tax since the software 
programmer has not sold and delivered software by tangible or electronic means. The software 
programmer has provided a service by making changes directly to the source code of the 
customer’s software. 
 
For information on software delivered by tangible means, see SC Revenue Rulings #11-2 and 
#03-5. 
 
 SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 
 s/James F. Etter 
 James F. Etter, Director 
 
March 20                , 2012 
Columbia, South Carolina 

                                                 
2 Charges by an Application Service Provider (ASP) that allows a customer to access the ASP website and use the 
software on that website are subject to the sales and use tax under Code Sections 12-36-910(B)(3) and 12-36-
1310(B)(3). For more information on the taxation of communications services (including Application Service 
Providers) under the sales and use tax law, see SC Revenue Ruling #06-8 and SC Regulation 117-329. 


