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SC REVENUE RULING #08-7 
 
 
 
SUBJECT: Sales of Boats, Motors, and Boat Trailers  
 (Sales Tax)  
 
EFFECTIVE DATE: June 1, 2007 
 
SUPERSEDES: SC Revenue Ruling #92-12 and all previous advisory opinions 

and any oral directives in conflict herewith. 
 
REFERENCES: S.C. Code Ann. Section 12-36-2110 (2000; Supp 2007) 
 
AUTHORITY: S. C. Code Ann. Section 12-4-320 (Supp. 2000) 
 S. C. Code Ann. Section 1-23-10(4) (2005) 
 SC Revenue Procedure #05-2 
 
SCOPE: The purpose of a Revenue Ruling is to provide guidance to the 

public and to Department personnel.  It is an advisory opinion 
issued to apply principles of tax law to a set of facts or general 
category of taxpayers.  It is the Department’s position until 
superseded or modified by a change in statute, regulation, court 
decision, or another Departmental advisory opinion. 

 
Question:  
 
What amount of sales and use tax should be imposed upon sales of boats, motors, and 
boat trailers when sold individually or as a complete package?  
 
Facts:  
 
As a result of the increase in the general state sales and use tax rate beginning June 1, 
2007, questions have arisen concerning the application of sales tax and use tax on sales of 
boats, motors, and boat trailers.  The purpose of this document is to update a previously 
issued advisory opinion, SC Revenue Ruling #92-12, so as to address the imposition of 
the state sales and use tax or the $300.00 maximum tax on such sales.  
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Discussion:  
 
Code Section 12-36-910(A) imposes a sales tax and reads, in part:  
 

A sales tax, equal to five percent of the gross proceeds of sales is imposed upon 
every person engaged or continuing within this State in the business of selling 
tangible personal property at retail. 
 

Code Section 12-36-1310(A) imposes a use tax and reads, in part:  
 

A use tax is imposed on the storage, use, or other consumption in this State of 
tangible personal property purchased at retail for storage, use, or other 
consumption in this State, at the rate of five percent of the sales price of the 
property, regardless of whether the retailer is or is not engaged in business in this 
State.  

 
However, Code Section 12-36-1110, which increased the sales and use tax rates by 1% 
beginning June 1, 2007, states: 
 

Beginning June 1, 2007, an additional sales, use, and casual excise tax 
equal to one percent is imposed on amounts taxable pursuant to this 
chapter, except that this additional one percent tax does not apply to 
amounts taxed pursuant to Section 12-36-920(A), the tax on 
accommodations for transients, nor does this additional tax apply to items 
subject to a maximum sales and use tax pursuant to Section 12-36-2110 
nor to the sale of unprepared food which may be lawfully purchased with 
United States Department of Agriculture food coupons. (Emphasis added.) 

 
Based on the above, the general state sales and use tax rate increased from 5% to 6% 
effective June 1, 2007. However, the state sales and use tax rate for items subject to a 
maximum tax remained 5%. 
 
In addition, for the sales or use taxes to apply there must be a retail sale or purchase of 
tangible personal property.   
 
Code Section 12-36-100 defines the terms "sale" and "purchase", in part, as:  
 

...any transfer, exchange, or barter, conditional or otherwise, of tangible personal 
property for a consideration...  

 
Therefore, the sales tax and use tax are transactional taxes imposed upon the privilege of 
the business of selling at retail, or using, storing, or consuming tangible personal property 
in South Carolina.   
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Code Section 12-36-2110(A), however, provides an exception to the state tax rate.  This 
section establishes a maximum tax on the sale, use, storage, or consumption of certain 
items and reads, in part:  
 

The maximum tax imposed by this chapter is three hundred dollars for each 
sale...of each:  
 

* * * 
 

(4) boat;  
 

(5) trailer or semitrailer, pulled by a truck tractor...  
 
In summary, Code Section 12-36-2110(A) establishes a maximum tax on boats, and a 
maximum tax on trailers and semitrailers capable of being pulled only by a truck tractor.  
A maximum tax, however, is not provided for boat motors.  In addition, the maximum tax 
is not provided for boat trailers since they are capable of being pulled by vehicles other 
than a truck tractor.1 Consequently, when Code Section 12-36-2110(A) is applicable, we 
must look at the specific transaction involved as well as the type of property involved in 
the transaction.  
 
Conclusion:  
 
The following outlines the proper State sales or use tax to be imposed upon sales of 
boats, motors, and boat trailers:  
 

1. A boat sold alone is subject to the state sales and use tax at the lesser of 5% of the 
gross proceeds from the sale or $300.   

 
2. A motor sold alone is subject to the state sales and use tax at the rate of 6% of the 

gross proceeds from the sale.  
 
3. A boat trailer sold alone is subject to the state sales and use tax at the rate of 6% 

of the gross proceeds from the sale.  
 
4. A boat sold with a motor permanently attached to it is subject to the state sales 

and use tax at the lesser of 5% of the gross proceeds from the sale of the boat and 
motor or $300.2 

 
5. A boat trailer sold in conjunction with the sale of a boat is subject to the state 

sales and use tax at the rate of 6% of the gross proceeds from the sale of the boat 
trailer.  The boat is subject to the state sales and use tax at the lesser of 5% of the 
gross proceeds from the sale of the boat or $300.   

                                                 
1 For purposes of this ruling, boat trailers do not include trailers which must be pulled by truck tractors or 
boat trailers which are used by manufacturers to transport boats to dealerships.  
2 A boat motor is considered permanently attached to a boat if it is (1) an inboard motor or (2) an outboard 
motor sold mounted to the boat, connected to a permanent steering mechanism, and included in the price of 
the boat.  
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6. A boat trailer sold in conjunction with the sale of a boat that has a permanently 
attached motor is subject to the state sales and use tax at the rate of 6% of the 
gross proceeds from the sale of the boat trailer. The boat with a permanently 
attached motor is subject to the state sales and use tax at the lesser of 5% of the 
gross proceeds from the sale of the boat and motor or $300. (Note:  If the price of 
the boat trailer is not separately stated from the price of the boat and motor, the 
boat trailer is subject to the state sales and use tax at 6% of the fair market value 
of the boat trailer.  If the price of the boat trailer is separately stated from the price 
of the boat and motor, the price breakdown must be reasonable and supported by 
the records of the taxpayer, otherwise the trailer will be taxed at 6% of its fair 
market value.)   

 
Note: All transactions listed above that are subject to the maximum tax of $300 are not 
subject to local sales and use taxes administered and collected by the SC Department of 
Revenue on behalf of local jurisdictions. All transactions listed above that are not subject 
to the maximum tax (and therefore taxed at 6% for state sales and use tax purposes) are 
subject to local sales and use taxes administered and collected by the SC Department of 
Revenue on behalf of local jurisdictions. 
 
 SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 
 s/Ray N. Stevens 
 Ray N. Stevens, Director 
 
June 30                    , 2008 
Columbia, South Carolina 
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