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SC REVENUE RULING #07-4 
 
 
 
SUBJECT:  Exemption for Unprepared Foods 
 (Sales and Use Tax) 
 
EFFECTIVE DATE:  November 1, 2007 
 
SUPERSEDES: SC Revenue Ruling #06-5 and all previous advisory 

opinions and any oral directives in conflict herewith. 
 
REFERENCES:  Act 115 of 2007, Section 3 (Enacted June 29, 2007) 
 
AUTHORITY:  S. C. Code Ann. Section 12-4-320 (2000) 
  S. C. Code Ann. Section 1-23-10(4) (Supp. 2005) 
  SC Revenue Procedure #05-2 
    
SCOPE: The purpose of a Revenue Ruling is to provide guidance to 

the public and to Department personnel. It is an advisory 
opinion issued to apply principles of tax law to a set of 
facts or general category of taxpayers. It is the 
Department’s position until superseded or modified by a 
change in statute, regulation, court decision, or another 
Departmental advisory opinion. 

 
Introduction: 
 
The General Assembly, in Act 115 of 2007, Section 3, enacted legislation (Code Section 
12-36-2120(75)) to exempt from the state sales and use tax “unprepared food that 
lawfully may be purchased with United States Department of Agriculture food coupons.”  
 
Beginning on November 1, 2007, the state sales and use tax will no longer apply to 
unprepared food items eligible for purchase with United States Department of 
Agriculture food coupons.   
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Act 115 of 2007, Section 3, states: 

A.    Section 12-36-910 of the 1976 Code, as last amended by Act 388 of 
2006, is further amended by deleting subsection (D) which reads:  

"(D)(1)    Notwithstanding the rate of the tax imposed pursuant to 
subsection (A) of this section or the rate of any other sales tax imposed 
pursuant to this chapter and the rate of any use tax imposed pursuant to 
this chapter, the sales and use tax on the gross proceeds of sales or sales 
price of unprepared food which lawfully may be purchased with United 
States Department of Agriculture food coupons is three percent.  

(2)    There is transferred from the general fund of the State to the EIA 
Fund in fiscal year 2006-2007 the revenue estimated by the Board of 
Economic Advisors to equal EIA revenue not received as a result of the 
two percent sales tax differential provided pursuant to this subsection."  

B.    Section 12-36-2120 of the 1976 Code is amended by adding a new 
item at the end appropriately numbered to read:  

"( )    unprepared food that lawfully may be purchased with United States 
Department of Agriculture food coupons. However, the exemption 
allowed by this item applies only to the state sales and use tax imposed 
pursuant to this chapter."  

C.    Notwithstanding any other provision of law, for fiscal year 2007-
2008 only, there must be transferred from the general fund of the State to 
the EIA Fund an amount estimated by the Board of Economic Advisors to 
equal the difference between EIA Fund revenues from the sales tax on 
food in fiscal year 2007-2008 and the amount of such revenue to the EIA 
Fund in fiscal year 2006-2007.  

D.    Notwithstanding any other effective date provided in this act, 
subsections A and B of this section take effect November 1, 2007.  

Questions and Answers: 
 
1. What unprepared food items are eligible for the state sales and use tax exemption 

beginning November 1, 2007? 
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 Effective November 1, 2007, unprepared foods that lawfully may be purchased with 

United States Department of Agriculture (“USDA”) food coupons1 are exempt from 
the state sales and use tax. 
 
The term “unprepared” food does not include (1) meals and food sold by a 
restaurant, cafeteria, lunch wagon, or other similar places or businesses engaged in 
the business of selling prepared meals or food for immediate consumption; (2) meals 
prepared and delivered by a meal delivery service; (3) meals sold to or at congregate 
meal sites; or (4) meals and food sold at a grocery store, convenience store or any 
other similar store for the purpose of eating at or near the store, such as meals and 
food sold with eating utensils (e.g., plates, knives, forks, spoons, cups, napkins) 
provided by the seller. These meals and foods are considered “prepared meals or 
food” and are not eligible for the state sales and use tax exemption and are subject to 
the state sales and use tax at the state rate of 6%. 
 
The following are examples of foods eligible and not eligible for the exemption 
from the state sales and use tax. 
 
Foods eligible for the state sales and use tax exemption beginning November 1, 
2007 include: 

 
* Any food intended to be eaten at home by people, including snacks, 

beverages and seasonings 
 

* Seeds and plants intended to grow food (not birdseed or seeds to grow 
flowers) 

 
* Cold items, which may include salads or sandwiches, intended to be eaten at 

home by people and that are not considered “prepared meals or food” as 
discussed above 

 
Items which are not eligible for state sales and use tax exemption and are, therefore, 
subject to the state sales and use tax at the state rate of 6% are: 

 
* Alcoholic beverages, such as beer, wine, or liquor 

 
* Hot beverages ready-to-drink such as coffee 

 
* Tobacco 

 
* Hot foods ready to eat 

                                                 
1  For purposes of the state exemption discussed in this advisory opinion, food coupons 
also means food stamps, electronic benefits transfer cards and any other method approved 
by the United States Department of Agriculture. 
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* Foods designed to be heated in the store 

 
* Hot and cold food to be eaten at a lunch counter, in a dining area or 

anywhere else in the store or in a nearby area such as a mall food court or 
that are considered “prepared meals or food” as discussed above 

 
* Vitamins and medicines (Note: Medicines sold by prescription are exempt 

from the 6% state sales and use tax.)  
 

* Pet food 
 

* Any non-food items such as tissue, soap or other household goods 
 

Note: Some sales of meals and food may be exempt from state and local sales and 
use tax under other exemptions found in the sales and use tax law. For example, 
Code Section 12-36-2120(10) provides exemptions from the sales and use tax for (1) 
meals or foodstuff used in furnishing meals to school children within school 
buildings on a nonprofit basis; (2) meals or foodstuff provided to elderly or disabled 
persons at home by certain nonprofit organizations; (3) prepared or packaged 
foodstuff sold to nonprofit organizations for the homeless and needy; or (4) meals 
and prepared or packaged foodstuff sold to public and nonprofit organizations for 
congregate or in-home service to the homeless, needy, disabled adults over eighteen 
years of age or persons over sixty years of age (provided the meals or packaged 
foodstuffs in this item (4) are eligible for purchase with USDA food coupons). Code 
Section 12-36-2120(41) exempts from the sales and use tax tangible personal 
property, including meals or food, sold by certain nonprofit organizations.  

 
2. Must the above unprepared food items be purchased with USDA food coupons to be 

exempt from the state sales and use tax beginning November 1, 2007? 
 

No.   
 

Note: Food items which are actually purchased with USDA food coupons are 
already exempt from the state sales and use tax. 

 
3. Must the unprepared food items eligible for the state sales and use tax exemption 

beginning November 1, 2007 be purchased from a retailer authorized by the United 
States Department of Agriculture to accept food coupons? 

 
No. 
 

4. When the state sales and use tax exemption for unprepared food items eligible for 
purchase with United States Department of Agriculture food coupons begins 
November 1, 2007, what will be the State sales and use tax rate on sales of such 
food items to persons 85 years of age or older? 



When the state sales and use tax exemption for unprepared food items eligible for 
purchase with United States Department of Agriculture food coupons begins 
November 1, 2007, sales of such food items to persons 85 years of age or older will 
be treated in the same manner as sales of such food items to any other individual. In 
other words, sales of such food items will be exempt from the state sales and use tax, 
but will not be exempt from the local sales and use tax unless the local sales and use 
tax specifically exempts such food items.   

 
5. When the state sales and use tax exemption for unprepared food items eligible for 

purchase with United States Department of Agriculture food coupons begins 
November 1, 2007, will sales of such food items in counties that impose a local sales 
and use tax also be exempt?  

 
When the state sales and use tax exemption for unprepared food items eligible for 
purchase with United States Department of Agriculture food coupons begins 
November 1, 2007, sales of such food items in counties that impose a local sales and 
use tax on food items eligible for purchase with United States Department of 
Agriculture food coupons will not be exempt from the local sales and use tax unless 
the local sales and use tax specifically exempts such food items.  
 
Note: For information concerning the various types of local sales and use taxes 
being imposed by counties and other jurisdictions, and which of these local taxes 
exempt or do not exempt food items eligible for purchase with United States 
Department of Agriculture food coupons, see SC Information Letter #07-4. Please 
note that this information letter is updated periodically and updated versions of it 
can be found on the Department’s website at www.sctax.org under “Dept. Advisory 
Opinions.” 
 

6. When an unprepared food item eligible for purchase with United States Department 
of Agriculture food coupons is prepackaged with a non-eligible item, or a single 
price is established for a combination of an unprepared food item eligible for 
purchase with United States Department of Agriculture food coupons and a non-
eligible item, is the state sales and use tax exemption applicable? 

 
No.  For example, if a grocery store advertises and sells a basket containing fruit and 
a bottle of wine, the state sales and use tax exemption is not applicable.  

 
 SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 
 s/Ray N. Stevens 
 Ray N. Stevens, Director 
 
October 31              , 2007 
Columbia, South Carolina 
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