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SC REVENUE RULING #16-3  
 
 
SUBJECT:  Electronic Tablet Table Top Ordering and Bill Payment Devices Used by 

Restaurants 
 (Coin Operated Devices Licensing Requirement) 
 
REFERENCES: S.C. Code Ann. Section 12-21-2720 (2014) 
  
AUTHORITY: S.C. Code Ann. Section 12-4-320 (2014) 

S.C. Code Ann. Section 1-23-10(4) (2005) 
SC Revenue Procedure #09-3 

 
SCOPE: The purpose of a Revenue Ruling is to provide guidance to the public. It is an 

advisory opinion issued to apply principles of tax law to a set of facts or a 
general category of taxpayers. It is the Department’s position until superseded 
or modified by a change in statute, regulation, court decision, or another 
Department advisory opinion.   

 
Question 
 
Is a “table top ordering device” used by restaurants at each dining table to streamline customer 
ordering and customer payment, as described in the facts stated herein, subject to a license tax on 
coin-operated amusement machines or devices under Code Section 12-21-2720(A)?  
 
Conclusion 
 
Based on the facts presented herein, the purpose and intended use of the “table top ordering 
device” used by restaurants at each dining table is to streamline customer ordering and customer 
payment, not the playing of amusements or video games.  The “table top ordering device” is 
therefore not subject to a license tax on coin-operated amusement machines or devices under 
Code Section 12-21-2720(A). 
 
NOTE: This advisory opinion reflects the Department’s official position regarding 
electronic “table top ordering devices” used by restaurants at this time under the facts as 
stated herein.  Since the use of these devices in the restaurant industry could change and 
new technologies continue to emerge, the Department’s position as to the use of these 
devices by the restaurant industry is subject to change due to a future statute, regulation, 
court decision, advisory opinion, or changes in the restaurant industry’s usage and 
application of these devices.  Any change in South Carolina’s position will be prospective.  
The Department’s position regarding the use of a “table top device” in other industries is 
dependent on the purpose and intended use of the device as determined by a review of all 
the facts surrounding the particular device. 
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Facts 
 
Restaurants in South Carolina have begun utilizing electronic tablet table top ordering and bill 
payment devices (hereafter, “table top ordering devices” or “devices”).  The purpose and 
intended use of these devices is to streamline the ordering and bill payment processes by 
allowing restaurant patrons the ability to order food and beverages through a mobile menu and to 
pay for meals on demand.   
 
Restaurants using these devices place one device at each dining table.  The devices display 
detailed descriptions of menu items, including dietary/nutritional information.  In some cases the 
devices provide pictures of menu items and videos of food preparations.  Advertisements and 
promotions may be displayed on the device during the meal, and patrons may use the device to 
call their waiter or waitress.  The device may also present customer satisfaction surveys, 
comment/suggestion cards, and information regarding customer loyalty programs.   
 
In addition, the devices may contain ancillary software programs for customers to use or play 
educational applications, puzzles, cartoons, videos, and/or games.1  For a small, one-time fee, 
typically $0.99, patrons receive unlimited use of the educational applications, puzzles, cartoons, 
videos, and/or games.  The fee is added to the patron’s bill along with the patron’s food and 
beverage orders.   
 
The bill for restaurant charges and games, if any, is paid at the end of the patron’s visit by credit 
card, debit card, coupon, or gift card through the device or by traditional means through 
restaurant staff.   
 
The purpose of this advisory opinion is to address South Carolina’s licensure requirements as 
applied to these table top ordering devices used by restaurants as described in the facts herein. 
 
Discussion 
 
Code Section 12-21-2720(A) imposes a license tax on various amusement machines or devices.  
In particular, Code Section 12-21-2720(A)(2) imposes a license requirement on coin-operated 
machines for the playing of games or amusements.2  This provision reads: 
 

(A) Every person who maintains for use or permits the use of, on a place or 
premises occupied by him, one or more of the following machines or devices shall 
apply for and procure from the South Carolina Department of Revenue a license 

                                                 
1 With regard to games, the device contains no free play feature, is not used for gambling, and does not contain 
poker, blackjack, keno, lotto, bingo, craps, or any other game of chance of whatever name or kind.  It should be 
noted that any video game machine with a free play feature or any machine or device licensed pursuant to Section 
12-21-2720 and used for gambling or other device used for the play of poker, blackjack, keno, lotto, bingo, craps, or 
pertaining to games of chance of whatever name or kind is illegal under Section 12-21-2710 and is subject to seizure 
and destruction pursuant to Section 12-21-2712.   
2 Another provision, Code Section 12-21-2730, authorizes the licensure of billiard or pocket billiard tables, foosball 
tables, bowling lane tables, and skeeball tables owned or operated for profit and which do not require a slot.  This 
provision, however, is not applicable to video games of billiards, pocket billiards, foosball, bowling, and skeeball.  It 
is the longstanding position of the Department that such video games are subject to the taxes imposed by Code 
Section 12-21-2720.  
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effective for two years for the privilege of making use of the machine in South 
Carolina and shall pay for the license a tax of fifty dollars for each machine in 
item (1), two hundred dollars for each machine in item (2), and four thousand 
dollars for each machine in item (3): 
 

*   *   * 
 
(2) a machine for the playing of amusements or video games, without free play 
feature, or machines of the crane type operated by a slot in which is deposited a 
coin or thing of value and a machine for the playing of games or amusements, 
which has a free play feature, operated by a slot in which is deposited a coin or 
thing of value, and the machine is of the nonpayout pin table type with levers or 
"flippers" operated by the player by which the course of the balls may be altered 
or changed. A machine required to be licensed under this item is exempt from the 
license fee if an admissions tax is imposed. 
 

*   *   * 
 
Based on the facts presented herein, the purpose and intended use of the table top ordering 
device used by restaurants at each dining table is to streamline customer ordering and customer 
payment.  Although the device has features that allow the patron to use or play educational 
applications, puzzles, cartoons, videos, and/or games, the purpose of the device is streamlining 
ordering and bill payment and not the playing of amusements or video games.  The table top 
ordering device is therefore not subject to a license tax on coin-operated amusement machines or 
devices under Code Section 12-21-2720(A). 
 
NOTE: This advisory opinion reflects the Department’s official position regarding electronic 
table top ordering devices used by restaurants at this time under the facts as stated herein.  Since 
the use of these devices in the restaurant industry could change and new technologies continue to 
emerge, the Department’s position as to the use of these devices by the restaurant industry is 
subject to change due to a future statute, regulation, court decision, advisory opinion, or changes 
in the restaurant industry’s usage and application of these devices.  Any change in South 
Carolina’s position will be prospective.  The Department’s position regarding the use of a table 
top device in other industries is dependent on the purpose and intended use of the device as 
determined by a review of all the facts surrounding the particular device.  
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