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SCOPE: This Technical Advice Memorandum is Policy's official advisory opinion of how 

laws administered by the Department of Revenue are to be applied to a specific 
issue or set of facts. 

 
Question: 
 
Is the monthly fee paid by a customer to XYZ for electronically monitoring the customer's home 
or business for the purpose of burglary and fire protection subject to the sales and use taxes? 
 
Conclusions: 
 
Communication Services:  The monthly fee paid by a customer to XYZ for electronically 
monitoring the customer's home or business for the purpose of burglary and fire protection is not 
subject to the sales and use taxes under Code Sections 12-36-910(B)(3) or 12-36-1310(B)(3) 
since such charges are not for the access to, or use of, a communication system.  
 
XYZ Retains Title to the Equipment:  The monthly fee paid by a customer to XYZ for 
electronically monitoring the customer's home or business for the purpose of burglary and fire 
protection is not subject to the sales and use taxes under Code Sections 12-36-910(A) and 12-36-
100 in cases where XYZ retains title to the equipment installed in the customer's home or 
business.  XYZ is not selling the equipment but is using and consuming the equipment in 
providing a nontaxable monitoring service.   
 
Customer Obtains Title to the Equipment:  The monthly fee is not subject to the sales and use 
taxes in cases where title to the equipment rests with the customer as such fee is not considered a 
sale of tangible personal property under Code Sections 12-36-910(A) and 12-36-100. XYZ is 
merely providing a nontaxable monitoring service. 
 
Facts: 
 
XYZ is primarily engaged in the business of providing electronic security protection services to 
homes and businesses located in South Carolina and elsewhere. The business utilizes electronic 
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sensors that are installed into customers' premises to provide detection of events such as 
intrusion, fire, surveillance and control of access. 
 
When an intrusion, fire or other event occurs, the applicable sensor sends a signal to a control 
unit, which in turn, places a telephone call to XYZ's Central Monitoring Station. A technician at 
this facility observes that an event has occurred and will then place telephone calls to the local 
police or fire department and the customer, as appropriate. 
 
When the system is installed, the customer may choose to purchase1 the electronic sensing 
equipment and either have XYZ monitor the system for a monthly fee or have another company 
monitor the system for a monthly fee. 
 
If the customer does not choose to purchase the electronic sensing equipment, XYZ will retain 
title to the equipment and monitor the system for a monthly fee.  XYZ has the right to the 
equipment upon written notice to the customer or may abandon the system in whole or part. 
 
The monthly monitoring fee is the same for all customers with similar systems, regardless of 
whether or not the customer purchases the electronic sensing equipment from XYZ.  In addition, 
if a person has purchased electronic sensing equipment from someone other than XYZ, that 
person will still pay the same monthly fee as persons with XYZ equipment in their homes if he 
chooses to have XYZ monitor his home or business. 
 
The question has arisen as to whether the monthly fee charged by XYZ is subject to the State 
sales and use taxes.  
 
Discussion: 
 
Communications 
 
The first question to arise is whether the monthly fee is subject to the tax as the sale or use of a 
communication service. 
 
The "sale or use of [communications] is subject to tax under [Chapter 36]" pursuant to Code 
Sections 12-36-910(B)(3) and 12-36-1310(B)(3), which impose the tax on the: 
 

gross proceeds accruing or proceeding from the charges for the ways or means for the 
transmission of the voice or messages, including the charges for use of equipment 
furnished by the seller or supplier of the ways or means for the transmission of the 
voice or messages; . . . 

 
 

                     
1In cases where the customer purchases the equipment that is installed in his or her home or 
business, all parties agree that the sale of the equipment is subject to the tax.  The question in this 
document only concerns the taxability of the monthly fee. 
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In reviewing various communication issues in the past, the Department has concluded that 
charges for the ways or means of communication must be charges for access to, or use of, a 
communication system, whether this charge is based on a fee per a specific time period or per 
transmission.  
 
Since the monthly charges by XYZ are not for the access to, or use of, a communication system, 
such charges are not subject to the tax under Code Sections 12-36-910(B)(3) and 12-36-
1310(B)(3)  
 
XYZ Retains Title to the Equipment 
 
Since the monthly charges by XYZ are not subject to the tax as a communication services, it 
must now be determined if they are subject to the sales and use tax as a "sale" of tangible 
personal property when XYZ retains title to the equipment.  
 
Code Section 12-36-910(A) imposes a sales tax and reads: 
 

A sales tax, equal to five percent of the gross proceeds of sales, is imposed upon every 
person engaged or continuing within this State in the business of selling tangible 
personal property at retail. (Emphasis added.) 

 
Code Section 12-36-1310(A) imposes a use tax and reads: 
 

A use tax is imposed on the storage, use, or other consumption in this State of tangible 
personal property purchased at retail for storage, use, or other consumption in this 
State, at the rate of five percent of the sales price of the property, regardless of whether 
the retailer is or is not engaged in business in this State. (Emphasis added.) 

 
Code Section 12-36-60 defines the term "tangible personal property" to mean: 
 

personal property which may be seen, weighed, measured, felt, touched, or which is in 
any other manner perceptible to the senses.  It also includes services and intangibles, 
including communications, laundry and related services, furnishing of 
accommodations and sales of electricity, the sale or use of which is subject to tax 
under this chapter and does not include stocks, notes, bonds, mortgages, or other 
evidences of debt.  (Emphasis added.) 

 
Therefore, for the 5% sales or use taxes to apply, there must be a retail sale or purchase of 
tangible personal property.  
 
Code Section 12-36-110 defines the terms "sale at retail" and "retail sale", in part, as follows: 
 

Sale at retail and retail sale mean all sales of tangible personal property except those 
defined as wholesale sales.  The quantity or sales price of goods sold is immaterial in 
determining if a sale is at retail. 
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(1) The terms include: 
 

*  *  *  * 
 

(c) the withdrawal, use, or consumption of tangible personal property by 
anyone who purchases it at wholesale, ....  

 
In addressing withdrawals for use, SC Regulation 117-174.82 states that "[o]perators of 
businesses who are making both retail sales and withdrawing for use from the same stock of 
goods are to purchase at wholesale all of the goods so sold or used and report both retail sales 
and withdrawals for use under the sales tax law."  In order for this regulation to apply, the 
business must have a substantial number of retail sales.  
 
Therefore, a retailer is liable for the sales tax on sales made to the user or consumer and on 
withdrawals for use of items originally purchased at wholesale for resale but used or consumed 
by the retailer.  In addition, a retailer is liable for the use tax on purchases of tangible personal 
property for the retailer's own use or consumption. 
 
Now we must determine whether XYZ is using and consuming its equipment in providing a 
nontaxable monitoring service or whether XYZ's contract constitutes a sale under the law 
whereby the monthly monitoring fee is subject to the tax. 
 
While it could be argued that XYZ's contract constitutes a "sale" since it has transferred 
possession of its equipment for a consideration in those cases when XYZ retains title to the 
equipment, one other factor first needs to be considered. 
 
 
The so-called "true object" test is generally used to delineate sales of services from sales of 
tangible personal property.  Applying this test to the matter at hand, it must be determined 
whether the monthly fee is consideration paid for the sale of a monitoring service or the sale of 
tangible personal property (the equipment installed in the customer's home or business). 
 
The "true object" test is best described in 9 Vanderbilt Law Review 231 (1956), wherein it is 
stated: 
 

The true test then is one basic purpose of the buyer.  When the product of the service is not 
of value to anyone other than the purchaser, either because of the confidential character of 
the product, or because it is prepared to fit the purchaser's special needs - a contract or will 
prepared by a lawyer, or the accident investigation report prepared for an insurance 
company - this fact is evidence tending to show that the service is the real purpose of the 
contract.  When the purpose of a contract is to produce an article which is the true object of 
the agreement, the final transfer of the product should be a sale, regardless of the fact that 



special skills and knowledge go into its production.  Under this analysis, printing work, 
done on special order, and of significant value only to the particular customer, is still a sale. 
 The purchaser is interested in the product of the services of the printer, not in the services 
per se. Similarly, it would seem that contracts for custom-produced articles, be they 
intrinsically valuable or not, should be classified as sales when the product of the contract is 
transferred. 

 
The Vanderbilt Law Review article, in quoting Snite v. Department of Revenue, 398 Ill. 41, 74 
N.E. 2d. 877 (1947), also establishes the following general rule: 
 

If the article sold has no value to the purchaser except as a result of services rendered by the 
vendor, and the transfer of the article to the purchaser is an actual and necessary part of the 
services rendered, then the vendor is engaged in the business of rendering service, and not 
in the business of selling at retail.  If the article sold is the substance of the transaction and 
the service rendered is merely incidental to and inseparable part of the transfer to the 
purchaser of the article sold, then the vendor is engaged in the business of selling at retail ... 
If the service rendered in connection with an article does not enhance its value and there is a 
fixed or ascertainable relation between the value of the article and the value of the service 
rendered in connection therewith, then the vendor is engaged in the business of selling at 
retail, and also engaged in the business of furnishing service, and is subject to tax as to the 
one business and tax exempt as to the other. 

 
While the above quotes do not establish rigid rules, they do provide general guidance in 
determining the purpose of a transaction, and are particularly helpful in addressing the issues at 
hand. 
 
In light of the above it is important to note that the monthly monitoring fee is the same for all 
customers with similar systems, regardless of whether or not the customer obtains title to the 
electronic sensing equipment from XYZ.  In addition, if a person has purchased electronic 
sensing equipment from someone other than XYZ, that person will still pay the same monthly 
fee as persons with XYZ equipment in their homes if he chooses to have XYZ monitor his home 
or business. 
 
As such, if the customer does not choose to purchase the electronic sensing equipment and XYZ 
retains title to the equipment and monitors the system, the monthly fee is not subject to the tax.  
XYZ has not sold the equipment.  XYZ is using and consuming the equipment in providing a 
nontaxable monitoring service2 which is the nature of a personal service transaction.  
 
 

                     
2Since XYZ is providing a nontaxable monitoring service in the above transactions, it is the user or 
consumer of the electronic sensing equipment it installs in a customer's home or business.  
Therefore, XYZ, as both a retailer and user of electronic sensing equipment should purchase at 
wholesale all of the electronic sensing equipment so sold or used and report both retail sales and 
withdrawals for use under the sales tax law.  (See SC Regulation 117-174.82.) 
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Customer Obtains Title to the Equipment 
 
The final questions concerns those instances where the customer obtains title to the equipment. 
 
As stated above, in order for the 5% sales or use taxes to apply, there must be a retail sale or 
purchase of tangible personal property.   
 
Code Section 12-36-100 defines the terms "sale" and "purchase" to mean "any transfer, 
exchange, or barter, conditional or otherwise, of tangible personal property for a consideration."  
 
Therefore, if the customer chooses to purchase the electronic sensing equipment and thereby 
obtains title to the equipment3, the monthly fee is not subject to the tax.  XYZ is not transferring 
title or possession of tangible personal property for payment of the monthly monitoring fee since 
the customer already has title and possession of the equipment.  XYZ is merely providing a 
nontaxable monitoring service. (See footnote #1.)  

                     
3As stated in footnote #1, XYZ is liable for the sales tax on sales of the electronic sensing equipment 
when the customer obtains title to the equipment.  XYZ will not be liable for the sales tax on charges 
for installation incident to the sale of the electronic sensing equipment when such charges are 
separately stated from the sales price of the equipment on the bill to the customer and provided 
XYZ's books and records show the reasonableness of such labor in relation to the sales price of the 
equipment.  See SC Regulation 117-174.204. 


