
 
SC TECHNICAL ADVICE MEMORANDUM #89-11 

 
 
TO: Mr. Marvin Davant, Director 
 Field Services Division 
 
FROM: Jerry B. Knight, Manager 
 Tax Policy and Procedures Department 
 
DATE: April 7, 1989 
 
SUBJECT: Low-Level Radioactive Waste 
 
REFERENCE: S.C. Code Ann. Section 48-47-175 (1976) 
 
AUTHORITY: S.C. Code Ann. Section 12-3-170 
 SC Revenue Procedure #87-3 
 
SCOPE: A Technical Advice Memorandum is a temporary document issued to an 

individual within the Commission, upon request, and it applies only to the 
specific facts or circumstances related in the request.  Technical Advice 
Memoranda have no precedential value and are not intended for general 
distribution. 

 
Question: 
 
Are items such as sheets of plastic, rubber gloves, masks, protective suits, etc. ("incidentals"), 
used by ABC, Inc. ("ABC") in handling low-level radioactive waste, subject to the tax imposed 
at Code Section 48-47-175? 
 
Facts: 
 
The Southeast Interstate Low-Level Radioactive Waste Management Compact ("Compact") was 
established by Act No. 452, effective June 9, 1982.  The Act is codified as Chapter 47 of Title 
48, South Carolina Code of Laws.  The compact consists of Alabama, Florida, Georgia, 
Mississippi, North Carolina, South Carolina, Tennessee and Virginia. 
 
The compact was created pursuant to the authority and provisions of U.S. Public Law 96-573, 
"The Low-Level Radioactive Waste Policy Act" .  This federal act was codified as 42 U.S.C.A. 
Section 2021b et. seq.  Section  2021e (b)(1) provides for a low-level radioactive waste disposal 
facility to be located at Barnwell, South Carolina. 
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S.C. Code Section 48-47-175 imposes a tax on the low-level radioactive waste buried at 
Barnwell, and reads: 
 

A. There is hereby imposed a tax of $6.00 per cubic foot on each cubic foot of low 
level radioactive waste disposed of in this state. 

 
B. The owner or operator of a low level radioactive waste disposal facility shall, no 

later than 30 days following the end of each quarter, submit the following to the 
South Carolina Tax Commission: 

 
1. A report detailing the quantity and type of waste disposed of during the 

previous calendar quarter; and 
 
2. A check made payable to the South Carolina Tax Commission for the amount 

of tax imposed in "A". above. 
 

C. The revenues collected under this Section shall be allocated to the Education 
Finance Act until such time as the program is fully funded.  Any excess revenues 
shall be credited to the General Fund of the State. 

 
In handling the low-level radioactive waste received and buried at Barnwell, ABC uses plastic 
sheets, protective suits, boards, paper towels, dust masks and other materials.  Many of these 
items, after they are used, are disposed of in trenches with waste received from other sources.  
Some of the materials, such as the plastic sheets, are used in the trenches to protect the surface 
soil in case of an accidental spill or leak. 
 
The taxpayer also disposes of various office supplies, such as computer paper, in the trenches.  
This is done for public relations purposes, to alleviate the community's concerns about the 
possibility of radioactive waste being disposed of in county landfills.  All waste, whether 
radioactive or not, is therefore disposed of in the trenches at the facility.  
 
Discussion: 
 
The issue is whether or not the plastic, rubber gloves, masks, protective suits, etc., used by ABC, 
constitute low-level radioactive waste, thereby subject to the tax imposed at Code Section 48-47-
175. 
 
Code Section 48-47-30, paragraph 6, defines "low-level radioactive waste" as,  
 

...radioactive waste not classified as high-level radioactive waste, transuranic waste, spent 
nuclear fuel, or by-product material as defined in Section 11e, (2) of the Atomic Energy 
Act of 1954, or as may be further defined by federal law or regulation (emphasis added). 
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Paragraph 4 of the same section defines "high-level waste" as, 
 

...irradiated reactor fuel, liquid wastes from reprocessing irradiated reactor fuel, and 
solids into which such liquid wastes have been converted, and other highly radioactive 
waste material as defined by the U.S. Nuclear Regulatory Commission. 
 
Paragraph 12 defines "transuranic waste" as, 

 
....waste material containing transuranic elements with contamination levels as 
determined by the regulations of (1) the U.S. Nuclear Regulatory Commission or (2) any 
host state, if it is an agreement state under Section 274 of the Atomic Energy Act of 
1954. 

 
The term "transuranic" is defined in The American Heritage Dictionary as "[h]aving an atomic 
number greater than 92." 
 
As support for their position that such incidentals are not subject to the tax, ABC argues that the 
appropriations bill contains an amount equal to the per cubic foot tax times 1,200,000 cubic feet; 
the maximum which may be disposed of at the facility in a year. 
 
"The Low-Level Radioactive Waste Policy Amendments Act of 1985", Public Law 99-240, 
expanded the provisions of 42 U.S.C.A. 2021(b) et seq. and limited the amount of radioactive 
waste that could be accepted at Barnwell.  The provisions of the 1985 Act are reflected in S.C. 
Code Section 48-48-10 et seq. 
 
S.C. Code Section 48-48-30 contains language similar to that found in 42 U.S.C.A. Section 
2021e (b)(1) and reads, in part: 
 

(A) The regional disposal facility located at Barnwell may accept not more than eight 
million, four hundred thousand cubic feet of low-level radioactive waste during the 
seven-year period beginning January 1, 1986, and ending December 31, 1992.  For 
the duration of the period beginning January 1, 1986, and ending December 31, 
1992, the facility shall accept no waste from out of the region if receipt of such 
waste would result in disposal in excess of one million, two hundred thousand cubic 
feet of waste for a calendar year except under the provisions of Sections 5 and 6 of 
P.L. 99-240 or as other-wise provided in this chapter. 

 
However, our review must also include Article 2 of Chapter 7 of Title 13, which is entitled:  
"South Carolina Radioactive Waste Transportation and Disposal Act."  Code Section 13-7-
120(3) of the Act defines "radioactive waste" and reads, in part: 
 

"Radioactive waste" means any and all equipment or materials which are radioactive or 
have radioactive contamination and which are required pursuant to any governing laws, 
regulations or licenses to be disposed of or stored as radioactive waste (emphasis added). 
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Code Section 13-7-160 reads, in part: 
 

A. The Department [of Health and Environment Control] shall issue interim 
regulations as needed for the implementation of this article immediately upon the 
effective date of this article.... 

 
*    *    *    *    * 

 
B. Final regulations shall be promulgated by the Department [of Health and 

Environment Control] within one hundred twenty days from the effective date of 
the article and shall be subject to the procedures set forth in Chapter 23 of 

 Title 1.... 
 
In summary, the Legislature has authorized the Department of Health and Environment Control 
("DHEC") to determine, by regulations or licenses, what is and what is not "radioactive waste", 
for purposes of transportation and disposal in South Carolina. 
 
Furthermore, DHEC does not include "incidentals" in its calculation of the total volume of low-
level radioactive waste permitted to be disposed of at the Barnwell facility. 
 
It is well settled that administrative interpretations of statutes by the agency charged with their 
administration and not expressly changed by the legislative body are entitled to great weight.  
Marchant v. Hamilton 309 S.E. 2d 781(1983).  When as in this case, the construction or 
administrative interpretation of a statute has been applied for a number of years and has not been 
changed by the legislature, there is created a strong presumption that such interpretation or 
construction is correct.  Ryder Truck Lines, Inc. v. South Carolina Tax Commission, 248 S.C. 
148, 149 S.E. 2d 435 (1966); Etiwan Fertilizer Company v. South Carolina Tax Commission, 
217 S.C. 354, 60 SE 2d 682 (1950). 
 
Conclusion: 
 
Based upon the above discussion, it is determined that the tax imposed at Code Section 48-47-
175 is not applicable to the items in question.   
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