
TECHNICAL ADVICE MEMORANDUM #88-13 
 
 
TO: Mr. C. Norwood Gayle, Jr., Acting Director 
 Office Services Division 
 
FROM: John Swearingen, Manager 
 Tax Policy and Procedures Department 
 
DATE: June 1, 1988 
 
SUBJECT: Corporate License Fee 
 
REFERENCE: S.C. Code Ann. Section 12-19-20 (1987) 
 S.C. Code Ann. Section 12-19-70 (1987) 
 
AUTHORITY: S.C. Code Section 12-3-170 
 SC Revenue Procedure #87-3 
 
SCOPE: A Technical Advice Memorandum is a temporary document issued to an 

individual within the Commission, upon request, and it applies only to the 
specific facts or circumstances related in the request.  Technical Advice 
Memoranda have no precedential value and are not intended for general 
distribution. 

 
Question: 
 
(1) Is a non-resident corporation that merges effective the day after the close of its final income 

year required to file an annual report and pay a corporate license fee with its final return? 
 
Facts: 
 
ABC, Inc. (ABC), a Delaware Corporation merged into XYZ, Inc. (XYZ).  The merger was 
effective July 29, 1985, which was the first day of the fiscal 1986 income year. 
 
ABC filed a fiscal 1985 return for the period that ended July 28, 1985.   This return was 
designated "Final Return" and stated ABC merged into XYZ after the close of fiscal year 1985. 
 
The initial return filed by XYZ covered the period beginning July 29, 1985 and ending August 3, 
1986.
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The Secretary of State was not notified of the merger until July 21, 1986.  Therefore, ABC' 
authorization to do business in South Carolina did not terminate until the notification on July 21, 
1986, as provided in Section 33-12-100. 
 
Discussion/Law: 
 
S.C. Code Section 12-19-20 requiring annual reports to be filed by corporations reads in part: 
 

"Every corporation organized under the laws of this State and every corporation organized 
to do business under the laws of any other state....and qualified to do business in South 
Carolina and any other corporation required by Section 12-7-230 to file income tax returns 
shall...make a report annually to the Tax Commission." 

 
The license fee imposed by Section 12-19-70 is imposed upon every corporation required to file 
the report by Section 12-19-20.  The fee is $5 plus one mill on each dollar of capital stock and 
paid in surplus on the first day of the income year next preceding the date of filing the annual 
report.  The minimum fee is $15. 
 
The corporate license fee has been imposed only on incorporated entities and has been defined as 
follows: 
 

"The franchise tax is a privilege tax imposed upon the privilege of doing business as a 
corporation within the state." United States Rubber Company v. Query, 19F. Supp. 191, 
194. (Emphasis added) 

 
In as much as ABC' existence as a corporation terminated when the merger was effective, it is 
doubtful the legislature intended to impose the license fee upon Litton after the effective date of 
the merger.  Any doubt must be resolved against the imposition. 
 

"Language of the revenue statute must not be extended beyond its clear import, and 
taxpayer is entitled to a favorable resolution of any substantial doubt arising therefore." 
Deering Milliken, Inc. v. South Carolina Tax Commission, 257 S.C. 185, 171 S.E. 2d 355. 

 
As evidenced by the agreement of merger and the returns filed by ABC and XYZ, the intent was 
to end the corporate existence of ABC after the close of business on July 28, 1985, effective July 
29, 1985.  Therefore, ABC would not be required to file an annual report and pay a license fee 
for the period beginning July 29, 1985 when its final return is filed. 
 
Conclusion: 
 
A non-resident corporation that merges effective the day after the close of its final income year is 
not required to file an annual report and pay a corporate license fee with its final return. 
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