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SC REVENUE RULING # 98-9 

 
 
SUBJECT: Medical Products - Artery Disease 
 (Sales & Use Taxes) 
 
EFFECTIVE DATE: Applies to all periods open under the statute. 
 
SUPERSEDES: All previous documents and any oral directives in conflict herewith. 
 
REFERENCES: S. C. Code Ann. Section 12-36-910(A) (Supp. 1997) 
 S. C. Code Ann. Section 12-36-1310(A) (Supp. 1997) 
 S. C. Code Ann. Section 12-36-2120(28) (Supp. 1997) 
 S. C. Code Ann. Section 12-36-110 (Supp. 1997) 
 S. C. Regulation #117-174.257 
 
AUTHORITY: S. C. Code Ann. Section 12-4-320 (Supp. 1996) 
 SC Revenue Procedure #97-8 
 
SCOPE: A Revenue Ruling is the Department of Revenue's official advisory opinion 

of how laws administered by the Department are to be applied to a specific 
issue or a specific set of facts, and is provided as guidance for all persons or 
a particular group.  It is valid and remains in effect until superseded or 
modified by a change in the statute or regulations or a subsequent court 
decision, Revenue Ruling or Revenue Procedure. 

 
Questions: 
 
1. Are sales of the following items exempt from the sales and use taxes? 

 
(a) Coronary stent catheters 
(b) Coronary guide wires 
(c) Coronary guide catheters 
(d) Accessories -Indeflator inflation device; Angioject syringe; Hemostatic valve;Guide wire 

inducer;Torque device;Priority Pack accessory kit; and, Guide wire accessory kit 
(e) stents 

 
2. Can the above items be sold to hospitals for resale if the hospitals separately itemize them on the 

patient’s bill? 
 
3. How would South Carolina tax purchases of the stents if purchased by the hospitals separately 

from the coronary angioplasty balloon catheter? 
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Conclusions: 
 
1. Sales of the above-listed items are not exempt from the sales and use taxes. 
 
2. The above items cannot be sold to hospitals for resale, whether the hospitals separately itemize 

them on the patient’s bill or not. All sales of such items to hospitals are retail sales subject to the 
tax. 

 
3. If the stents are purchased by hospitals separately from the coronary angioplasty balloon 

catheters, their purchases would be taxable. It doesn’t matter if they are purchased separately. 
 
Facts: 
 
The items in question are sold to hospitals for use by physicians in the treatment of coronary artery 
disease through a procedure called balloon angioplasty. Balloon angioplasty is a medical procedure 
used to widen narrowings in the coronary artery without surgery. Narrowings are caused by a gradual 
build-up of fat (cholesterol) or calcium deposits within the artery walls. 
 
The major challenge to angioplasty is clinical restenosis, or the renarrowing of the blood vessel 
following the angioplasty procedure. Clinical restenosis can manifest as either the collapse of the 
artery as a result of the weakening of the artery walls following angioplasty or as the reoccurrence of 
the cholesterol or calcium deposits within the artery wall. Clinical restenosis may occur immediately 
following the angioplasty procedure, or anytime over the next several months or years. Treatment of 
clinical restenosis generally requires a subsequent angioplasty procedure or, in more severe instances, 
surgery. Clinical restenosis occurs in approximately twenty to thirty percent of patients undergoing 
angioplasty procedures.  
 
Coronary stenting is a technique which mechanically props open the artery through implement-ation 
of a small, latticed stainless steel tube at the site of the narrowing. The stainless steel tube - the stent - 
is premounted on a coronary angioplasty balloon catheter. As the balloon catheter is inflated during 
angioplasty, the stent expands and is compressed against the artery walls. This technique of 
mechanically propping open the artery with the stent greatly reduces the rate of clinical restenosis. 
 
After the plaque has been compressed and the artery has been opened sufficiently, the deflated 
coronary stent catheter, coronary guide wire and coronary guiding catheter are removed and 
disposed. The stent remains permanently in the body, holding the artery open and thus improving 
blood flow.  
 
The items listed in Question #1 as “accessories” are used to introduce the coronary stent catheter, 
coronary guide wire and coronary guiding catheter into the body. These items are also removed once 
the procedure is complete. 
 
Discussion:  
 
Code Section 12-36-910(A) imposes the South Carolina sales tax “upon every person engaged or 
continuing within this State in the business of selling tangible personal property at retail.” 
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Code Section 12-36-1310(A) imposes the use tax “on the storage, use, or other consumption in this 
State of tangible personal property purchased at retail for storage, use, or other consumption in this 
State.” 
 
In other words, for the sales or use tax to be imposed, there must be a retail sale of tangible personal 
property. 
 
The term “retail sale” is defined in Section 12-36-110, in part, as “all sales of tangible personal 
property except those defined as wholesale sales.”  Section 12-36-120 defines “wholesale sale,” in 
part, as “a sale of tangible personal property...for resale, and do[es] not include sales to users or 
consumers not for resale.” 
 
Section 12-36-110 also includes in the definition of “retail sale”: 
 

(i) sales of drugs, prosthetic devices, and other supplies to hospitals, infirmaries, sanitariums, 
nursing homes, and similar institutions....if  furnished as a part of the service rendered. These 
companies are deemed to be the users or consumers of the property. 

 
Furthermore, Regulation #117-166 provides: 
 

Hospitals, infirmaries, sanitariums, nursing homes and like institutions are engaged primarily in 
the business of rendering services.  They are not liable for the sales tax with respect to their 
gross proceeds or receipts from meals, bandages, dressings, drugs, x-ray photographs and other 
tangible personal property where such property is used in the rendering of the primary medical 
service to patients.  This is true irrespective of whether or not such tangible items are billed 
separately to their patients.  Hospitals, infirmaries, sanitariums, nursing homes and like 
institutions are deemed to be the users or consumers of such tangible personal property.... 
(Emphasis added.) 

 
Because the items in question are furnished by hospitals as part of the services rendered by the 
hospitals, the hospitals are the users or consumers of the items. Therefore, based on Section 12-36-
110(i) and Regulation #117-166, the sales in question are retail sales. 
 
Having established that sales of “drugs, prosthetic devices, and other supplies to hospitals” are retail 
sales, we must next look to the law to determine whether sales of any of the aforementioned items 
come within an exemption. 
 
The exemption pertinent to the matter at hand is found in Section 12-36-2120 (28)(a),  which 
exempts sales of “medicine and prosthetic devices sold by prescription.” 
 
We first consider whether the items in question are “medicine.” 
 
The term “medicine” is defined in Department Regulation # 117-174.257, in part, as  “a substance or 
preparation used in treating disease.”  In addition, the S.C. Board of Pharmacy, in Regulation #99-2, 
states: 

 
... ‘Drug or Medicine’ means (1) articles recognized in the official United States 
Pharmacopoeia, official Homeopathic Pharmacopoeia of the United States, or the National 
Formulary, or any supplement to any of them; and (2) articles intended for use in the diagnosis, 
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cure, mitigation, treatment, or prevention of diseases in man or other animals; and (3) articles 
(other than food) intended to affect the structure of any function of the body of man or other 
animals; and (4) articles intended for use as a component of any article specified in (1), (2), or 
(3); but does not include devices or their components, parts, or accessories....(Emphasis added.) 

 
Based on the language in the two above-quoted regulations, the items in question are not medicines. 
They are devices and accessories.  
 
We next consider whether the items are “prosthetic devices.” 
 
Department Regulation #117-174.257 defines the term “prosthetic device” as: 
 

an artificial device to replace a missing part of the body. Eyeglasses, contact lens, hearing aids 
and orthopedic appliances, such as braces, wheelchairs and orthopedic custom-made shoes, do 
not come within the exemption.   

 
Based on the information supplied by the taxpayer, the coronary stent catheters; coronary guide 
wires; coronary guide catheters; and the accessories are not prosthetic devices.  They are tools or 
instruments used by the doctor to perform the angioplasty procedure. They do not replace a missing 
part of the body.  
 
Lastly, we address the stent which remains in the body. 
 
Note, referring to the above-quoted regulation, that while items such as braces, wheelchairs and 
orthopedic shoes do facilitate a particular function of the body, they do not replace a missing part of 
the body.  Therefore, they are not prosthetic devices.   
 
In determining what is a “dental prosthetic device”, the Department, in Revenue Ruling #90-1, 
quoted Attorney General Opinion #77-9, dated January 10, 1977, as follows: 
 

By definition, a prosthesis is any artificial organ or part replacing a missing natural 
one.....Braces, which give support or stability to a limb or joint are not replacement parts, hence 
are not considered prosthesis; instead, they are known as orthotic (‘straightening’) devices.   

 
The stent, even though it does remain in the body, is not a prosthetic device because it does not 
replace a missing part of the artery. The stent remains permanently in the body, holding the artery 
open and thus improving blood flow. The stent does allow the artery to function normally, but it does 
not replace a missing part of the artery.   
 
 
 SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 

 s/Burnet R. Maybank III  
 Burnet R. Maybank III, Director 

 
Columbia, South Carolina 
April 7,                  , 1998 
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