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A Revenue Ruling is the Department of Revenue's official
advisory opinion of how laws administered by the
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Property taxes, on a mobile home that is to be removed beyond the boundaries of the
county in which it is located, must, prior to the move, be paid in full for the entire
calendar year in which the move occurs. See S. C. Code Ann. Section 31-17-360 (Supp.



1997).r When the move occurs during the calendar year and prior to December 31 of the
tax year, will the owner of the mobile home still qualify for:

(1) the 4% legal residence assessment ratio if the mobile home is owned and occupied by
the taxpayer as the taxpayer’ s domicile at the time of the move [see S. C. Code Ann. 12-
43-220(c) (Supp. 1997) and Revenue Ruling #97-4];

(2) $100,000.00 property tax relief exemption under S. C. Code Ann. Section 12-37-251
(Supp. 1997); and,

(3) if applicable, the homestead exemption under S. C. Code Ann. Section 12-37-250
(Supp. 1997)?

Conclusion:

If ataxpayer owns and occupies a mobile home in South Carolina as the taxpayer’ s
domicile, i.e., legal residence, and moves the mobile home out of the county in whichiitis
located, and into another county within South Caroling, the taxpayer will qualify, at the
time of the move, for the 4% legal residence assessment ratio for the entire tax year [see
S. C. Code Ann. 12-43-220(c)]; for property tax relief of $100,000.00 from school
operation levies [see S. C. Code Ann. Section 12-37-251 (Supp. 1997)]; and, if

applicable, for the homestead exemption [see S. C. Code Ann. Section 12-37-250 (Supp.
1997), provided the requirements of that section are met].

If, once moved into another county in South Carolina, the mobile homeis sold, rented to
another, or is no longer used as the taxpayer’ s legal residence, the mobile home will no
longer qualify for the 4% legal residence assessment ratio, will no longer qualify for the
$100,000.00 property tax relief from school operation levies, and will no longer qualify
for the homestead exemption, and additional taxes may be owed.

If the mobile home is no longer used as alegal residence and such occurs in the year of
the move, the property is then taxed at 6% for the year and additional taxes are owed to

There is no statute in South Carolina apportioning the year for these property taxes. The
mobile home, if owned and occupied as alegal residence, will be taxed at 4% for the entire tax
year. If the property losesits digibility during the tax year for the 4% assessment ratio, it is taxed
at 6% for the entire tax year. See Atkinson Dredging Company v. Thomas, 266 S.C. 361, 223
S.E.2d 592, 594 (1976); Op. Atty. Gen., No. 2180, p. 313, October 24, 1966; Op. Atty. Gen.,
No. 2508, p. 193, September 12, 1968.




the old county. The county assessor in the former county must be notified. See the
notification and penalty provisions discussed below.

If, in ayear subsequent to the move, the mobile home is no longer used as a legal
residence, the taxpayer must notify the county assessor of the new county who will assess
the mobile home at 6%.

If the taxpayer is moving the mobile home out of South Carolina, the mobile home will

be taxed at the time of the move at 6% for the entire calendar year and will not be eligible
for the 4% legal residence assessment ratio, will not be eligible for the $100,000.00
property tax relief from school operation levies, and will not be eligible for the homestead
exemption, even if the taxpayer intends to own and occupy the mobile home as his legal
residence in the other state.

Statute.
S. C. Code Ann. Section 31-17-360 (Supp. 1997) providesin part:

If the mobile home is to be relocated, the owner, rental agent, or person
In possession, prior to relocation, shall obtain a moving permit from the
licensing agent. Before issuing a moving permit, the licensing agent shall
require a certificate from the county treasurer that there are no unpaid taxes
due on the mobile home and either a copy of the certificate of title to the
mobile home, or a copy of the application for a certificate of title submitted
to the Department of Public Safety. If the mobile homeisto be removed
beyond the boundaries of the county, any taxes that have been assessed for
that calendar year must be paid in full, and if taxes have not yet been
assessed for the calendar year in which the move is being made, the
assessor shall provide the county auditor with an assessment and the auditor
shall apply the previous year’s millage. The county treasurer shall collect
the taxes before issuing the requisite certificate to the licensing agent, and
upon payment of any taxes, give the permit applicant a receipt showing that
al taxes have been paid. . . .

Discussion:
Legal Residence:
In Revenue Ruling 97-4, the Department of Revenue determined that in order for a

taxpayer to be eligible for the 4% legal residence assessment ratio pursuant to S. C. Code
Ann. Section 12-43-220(c) (Supp. 1997), the taxpayer had to make application to the

3



county assessor where the property was located and show that the taxpayer owned and
occupied the residence in South Carolina as a legal residence and was an owner-occupant
domiciliary at the end of the applicable tax year.

Homestead Exemption:

In Revenue Ruling 97-18, the Department of Revenue determined eligibility for the
homestead exemption under S. C. Code Ann. Section 12-37-250 (Supp. 1997) to be
inextricably linked to Section 12-43-220(c). Thus, to be eligible for the homestead
exemption, the property for which the exemption is sought must, during each tax year for
which the homestead exemption is sought be located in South Carolina, and:

a.) beowned and occupied as the permanent home and legal residence of the applicant;
b.) be owned by the applicant, or jointly by the applicant and his spouse, in complete fee
simple, partialy in fee, by life estate, or in part for life;? and

c.) be occupied as the applicant’ s permanent home and legal residence as of December 31
of each tax year for which the exemption is sought.

Additionally, ataxpayer who claims the homestead exemption must also, on or before
December 31 of the year preceding the tax year in which the exemption isfirst claimed,
have been aresident of the State of South Carolinafor at |east one year, and:

(1) have reached the age of sixty-five years, or

(2) have been classified astotally and permanently disabled by a state or federal agency
having the function of classifying persons, or

(3) belegally blind as defined in S. C. Code Ann. Section 43-25-20.

Property Tax Relief:

The $100,000.00 property tax relief from school operation levies under S. C. Code Ann.
Section 12-37-251 (Supp. 1997) is based on the fair market value of property classified
pursuant to Section 12-43-220(c). Thus, property tax relief is also inextricably linked to
S. C. Code Ann. Section 12-43-220(c) (Supp. 1997).

AWhen the dwelling is owned in part in fee or in part for life the amount of the exemption
must be determined by multiplying the percentage of the fee or life estate owned by the person by
the full exemption. For purposes of this calculation, a percentage of ownership less than five
percent is considered to be five percent. The exemption may not exceed the value of the interest
owned by the person.



Mobile Home:

In the case of a mobile home that is being moved outside the boundaries of the county in
whichitislocated, S. C. Code Ann. Section 31-17-360 (Supp. 1997) requires that
property taxes on that mobile home be determined for the year in which the move occurs
and be paid in advance for that calendar year, prior to the move. Because the taxes must
be paid in advance for the calendar year, the status of the taxpayer and of the mobile
home must, of necessity, be determined as of the date of the move.

Mobile Home Moved from one County in SC to another SC County

1. Mobile Home Occupied as Legal Residence and Moved to another County where
also Occupied as a Legal Residence.

If the taxpayer moves a mobile home which he owns and is occupying as his lega
residence to another county within South Carolina with the intent to continue to own and
occupy the home as the taxpayer’ s domicile, i.e., legal residence, the property will
qualify, at the time of the move, for the 4% legal residence assessment ratio for the entire
year. The property will also qualify for the $100,000.00 property tax relief from school
operation levies under S. C. Code Ann. Section 12-37-251 (Supp. 1997).

If the taxpayer and the property meet the eligibility requirements of Section 12-37-250,
the taxpayer may also qualify for the homestead exemption at the time of the move.

2. Mobile Home Occupied as Legal Residence but Moved to another County within
SC where it is no Longer Occupied as a Legal Residence.

A mobile home which is owned and occupied as a taxpayer’s legal residence will usually
be assessed at 4% for the entire year at the time of the move. However, if the taxpayer
knows the mobile home will not be used as his legal residence after the move, the mobile
home should be assessed at the 6% assessment ratio for the entire year.® In such a case

3f amobile home is repossessed by a dealer during the tax year and moved outside of the
county, the mobile home will be assessed at the 6% assessment ratio for the entire calendar year
and the taxes paid in advance of the move since the repossessor will not own and occupy the
mobile home as alegal residence, once it ismoved. The extent of the liability on the mobile home
being moved are the taxes, interest, and penalties that may have accrued up to the time of the
move, as well as the taxes due for the year of the move. In future years the mobile home will not
be subject to property taxes aslong as it is part of the dealer’ sinventory. S.C. Code Ann. Section
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the taxpayer will not be eligible for the $100,000.00 property tax relief from school
operation levies, nor, if previously applicable, the homestead exemption.

If the mobile home which has previously been owned and occupied as alegal residence
IS taxed at the 4% assessment ratio at the time the mobile home is moved into another
county in South Carolina, and is then sold, rented to another, or is no longer occupied as
the taxpayer’ s legal residence, the mobile home will no longer qualify for the 4% legal
residence assessment ratio, will no longer qualify for the $100,000.00 property tax relief
from school operation levies and will no longer qualify for the homestead exemption.

If such change occurred during the calendar year for which the taxpayer paid taxes in
advance at a 4% legal residence assessment ratio because of the move to the current
county, the taxpayer must notify the county assessor of the county from which the mobile
home was moved and pay the additional taxes owed for the tax year based on a 6%
assessment ratio for the entire year to that county. In computing the amount of additional
taxes owed based on the 6% assessment ratio, such taxes are computed without
consideration of the $100,000.00 property tax exemption, and, if previously applicable,
the homestead exemption, since those benefits are lost for the entire tax year once the
mobile home is no longer used as alegal residence. There are penalties for the failure to
notify the county assessor of the change in circumstances. See the penalty discussion
below.

The taxpayer must also notify the county assessor in which the mobile home is currently
located so that assessor can correctly assess future taxes owed on the mobile home at the
6% assessment ratio.

If the mobile home is sold, rented to another, or is no longer used as the taxpayer’s legal
residence and such change occurs in a year subsequent to the year of the move, only the
county assessor where the mobile home is then located needs to be notified of the change.
See the penalty provisions, discussed below, that are applicable for the failure to give this
required notification. The county assessor in the county where the mobile home is now
located should ensure that taxes are correctly assessed on the mobile home.

12-37-220(B)(30).

If amobile home is bought during the calendar year and repossessed in the same calendar year,
there are no property taxes due on the mobile home for the year of repossession since the mobile
home was not on the tax rolls of the county as of December 31 of the year prior to the tax year.
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3. Mobile Home Never Occupied as Legal Residence in Old County but is Moved to
another County in South Carolina where it is Occupied as a Legal Residence.

A mobile home will be taxed at the 6% assessment ratio for the entire year, at the time of
the move out of the county, if ataxpayer:

(1) owns a mobile home in one county in South Carolina but has never occupied the
mobile home as his legal residence but the taxpayer plans to move the mobile home to
another county where it will be owned and occupied as his legal residence, or

(2) purchases a mobile home from another and moves the mobile home from the county
in which the seller lives to another county within South Carolina without the buyer first
occupying it as hislegal residence.

At the time of the move, the taxpayer will not be eligible for the 4% legal residence
assessment ratio, will not be eligible for the $100,000.00 property tax relief from school
operation levies, and will not be eligible for the homestead exemption, since the property
Is not owned and occupied at the time of the move as alegal residence. The seller will
not be eligible for the 4% legal residence assessment ratio, for the homestead exemption,
or for the $100,000.00 property tax relief since he no longer owns and occupies the
mobile home as his legal residence, i.e., domicile.

Should the taxpayer, subsequently, in the year of the move, own and occupy the mobile
home as his legal residence in the new county within South Carolina, he may apply to the
county assessor of the county where the mobile home was previously located for a refund
of taxes paid at the time of the move, the amount of such refund computed on the
difference between a 4% assessment ratio and a 6% assessment ratio taking into
consideration the $100,000.00 property tax relief from school operation levies under
Section 12-37-251, and, if applicable, the homestead exemption under Section 12-37-
250.4

If the purchaser owns and occupies the mobile home as his legal residence for the first
time in ayear subsequent to the year of the move, the taxpayer must apply to the county

*NOTE: When a person qualifies for arefund pursuant to Sections 12-60-2560 [filing
claim for refunds] and 12-43-220(c) [lega residence 4% assessment ratio], the person may also be
certified for a homestead tax exemption pursuant to Section 12-37-250, if applicable. However,
this refund does not extend beyond the immediate preceding tax year. See S.C. Code Ann.
Section 12-37-252 (Supp. 1997).



assessor of the county in which the mobile home is then located to obtain the 4% legal
residence assessment ratio, the $100,000.00 property tax relief from school operation
levies, and, if applicable, the homestead exemption.

Mobile Home Moved from a County in SC to Another State

If the taxpayer moves the mobile home he owns and occupies as alegal residence from a
county in South Carolinato another state, even with the intent to occupy the mobile home
as alegal residence in the new state, the taxpayer and the property are no longer eligible
for the 4% legal residence assessment ratio, for the $100,000.00 property tax relief from
school operation levies, and for the homestead exemption, since the property is no longer
located in South Carolina, a requirement for these benefits to apply.

At the time of the move, taxes will be paid for the entire year based on a 6% assessment
ratio.

Application, Notification and Penalties
Application:

For a mobile home to be assessed at the 4% legal residence assessment ratio for future
years, once moved into a new county in South Carolina, Sections 12-43-220(c)(2)(ii);
(iii); (iv) require the owner/occupier domiciliary to personally certify to the county
assessor into which the mobile home has been moved, under penalty of perjury, that:

(1) the property isthe owner’s legal residence and where the owner is domiciled; and

(2) neither the owner nor any member of the owner’s household (spouse or child claimed
or eligible to be claimed as a dependent on the owner-occupant’ s income tax return) owns
any other residence in South Carolina which qualifies for the owner-occupied 4%
assessment ratio.

The burden of proof is on the applicant who must provide whatever proof the assessor
requires.



Notification:

The taxpayer must notify the applicable county assessor of any change in classification
(i.e., if the property is sold, rented, or is no longer used as the taxpayer’s legal residence)
within six months of such change.

Penalties:

If the taxpayer fails to notify the assessor within six months, a penalty isimposed equal
to one hundred percent of the tax paid, plus interest on that amount at the rate of one-half
of one percent a month, but in no case less than thirty dollars nor more than the current
year' staxes. See S. C. Code Ann. Section 12-43-220(c)(2)(vi) and (vii).
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