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SC REVENUE RULING #98-19 
 
 
SUBJECT: Computer Aided Designs Systems and Computer Aided Manufacturing 

Systems 
 (Sales and Use Tax) 
 
EFFECTIVE DATE: Applies to all periods open under the statute. 
 
SUPERSEDES: All previous documents and any oral directives in conflict herewith. 
 
REFERENCES: S. C. Code Ann. Section 12-36-2120(17) (Supp. 1997) 
 
AUTHORITY: S. C. Code Ann. Section 12-4-320 (Supp. 1997) 
 SC Revenue Procedure #97-8 
 
SCOPE: A Revenue Ruling is the Department of Revenue’s official advisory 

opinion of how laws administered by the Department are to be applied to 
a specific issue or a specific set of facts, and is provided as guidance for 
all persons or a particular group. It is valid and remains in effect until 
superseded or modified by a change in the statute or regulations or a 
subsequent court decision, Revenue Ruling or Revenue Procedure. 

 
Questions: 
 
1. Are the sales or purchases of computers and machines to be used by a manufacturer in a 

computer aided design system subject to the sales and use tax? 
 
2. Are the sales or purchases of computers and machines to be used by a manufacturer in a 

computer aided manufacturing system subject to the sales and use tax? 
 
3. Are the sales or purchases of computers and machines to be used by a manufacturer in an 

integrated computer system, one that employs computers and machines in computer aided 
design and computer aided manufacturing, subject to the sales and use tax?  

 
4. Is the sale or purchase of a computer or machine to be used by a manufacturer in both 

computer aided design and computer aided manufacturing subject to the sales and use tax?  
 
Conclusion: 
 
1. Sales or purchases of computers and machines to be used by a manufacturer in a computer 

aided design system are subject to the sales and use tax since such computers and machines 
will be “employed in operations preliminary or preparatory to the production of the 
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 marketable product.” See Discussion - Bird & Son, Inc. v. Limbach, 45 Ohio St. 3d 76, 543 
N.E.2d 1161 (1989). 

 
2. Sales or purchases of computers and machines to be used by a manufacturer in a computer 

aided manufacturing system are exempt from the sales and use tax under Code Section 12-
36-2120(17) since such computers and machines are “used in manufacturing ... tangible 
personal property for sale.” 

 
3. Sales or purchases of computers and machines to be used by a manufacturer in an integrated 

computer system, one that employs computers and machines in computer aided design and 
computer aided manufacturing, are: 

 
(a) subject to the sales and use tax for computers and machines in the integrated system used 

in designing a product since such computers and machines are “employed in operations 
preliminary or preparatory to the production of the marketable product”; and  

 
(b) exempt from the sales and use tax under Code Section 12-36-2120(17) for computers and 

machines in the integrated system since such computers and machines are “used in 
manufacturing ... tangible personal property for sale.” 

 
With respect to an integrated computer system, it must be determined where the computer aided 
design part of the system ends and where the computer aided manufacturing part of the system 
begins. This determination “depend[s] largely upon the peculiarities of the taxpayer's 
operations, so as to be essentially a question of fact in each case.” 30 A. L. R. 2d 1449 (1953). 
 It must be determined whether particular computers and machines are “employed in operations 
preliminary or preparatory to the production of the marketable product” or are employed in the 
production of the marketable product.  
 
4. The sale or purchase of a computer or machine to be used by a manufacturer in both computer 

aided design and computer aided manufacturing is exempt from the sales and use tax under 
Code Section 12-36-2120(17) if it is used substantially (not merely incidentally) in the 
“manufacturing tangible personal property for sale.” (See Hercules Contractors and 
Engineers, Inc. v. South Carolina Tax Commission, 280 S.C. 426, 313 S.E. 2d 300 (1984).) 

  
Facts: 
 
Recently, questions have arisen as to the taxability for sales and use tax purposes of computers 
and other machines used within a computer aided design system (CAD) or computer aided 
manufacturing system (CAM).  For purposes of this advisory opinion, the following definitions 
will be used: 
 
Computer Aided Design Systems - a system of computers and other machines used by a 
manufacturer to design products, often to meet the specific needs of a customer. For example, a 
manufacturer of towels may manufacture towels of specific sizes; however, the design on the 
towel will be designed for the specific customer who may want the design to reflect a college 
mascot, a local landmark, a specific emblem, etc.
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Computer Aided Manufacturing Systems - a system of computers and other machines that 
operate and monitor the production machines that directly manufacture the tangible personal 
property for sale.  
 
Discussion: 
 
Code Section 12-36-2120(17) exempts from sales and use tax: 
 

...the gross proceeds of sales of...machines used in ... manufacturing...tangible personal 
property for sale.  'Machines' include the parts of machines, attachments, and 
replacements used...in the operation of the machines and which are necessary to the 
operation of the machines... 

 
Furthermore, Regulation 117-174.120 provides an interpretation of the term "machines" and 
reads, in part: 
 

The terms "...parts of such machines" are restricted to the following: (a) they must be 
used or manufactured for use, on or in the operation of such machines; (b) necessary to 
the operation of such machines and (c) customarily so used.  These restrictions are 
interpreted to mean that the part or attachment must be purchased in the form in which it 
will be used by the manufacturer without any fabrication or alteration by him, except the 
usual and customary minor adjustment (except as stated at 117-174.123) and that it is a 
standard part or attachment customarily used and, further, that the machine or machinery 
on which it is used would not do the work for which it was designed if it were not used. 

 
This, of course, exempts all parts and attachments without which the machine would do 
no work, and, in addition, it exempts parts and attachments designed to increase the 
efficiency of the machine.   

 
The law, therefore, provides that machines, their parts and attachments, subject to certain restrictions, that 
are used in manufacturing tangible personal property for sale qualify for the exemption found in Code 
Section 12-36-2120(17). However, as a general rule, tax exemption statutes are strictly construed against the 
taxpayer.  Owen Industrial Products, Inc. v. Sharpe, 274 SC 193, 262 S.E. 2d 33 (1980), Hollingsworth on 
Wheels, Inc. v. Greenville County Treasurer et al, 276 S.C. 314, 278 S.E. 2d 340 (1981). This rule of strict 
construction simply means that constitutional and statutory language will not be strained or liberally 
construed in the taxpayer's favor. York County Fair Association v. SC Tax Commission, 249 S.C. 337, 154 
S.E. 2d 361 (1967). 
 
In order to determine whether machines and attachments are exempt from the tax, it is essential to ascertain 
the points at which manufacturing begins and ends. American Law Reports Annotated 2d suggests the 
following in making this determination and reads: 
 

While the determination of whether the use is a taxable one or not appears to depend 
largely upon the peculiarities of the taxpayer's operations, so as to be essentially a 
question of fact in each case, it seems that the tax will be imposed where the 
transportation or storage is clearly of raw materials prior to the start of manufacturing or 
processing, or of the completed product after such operations have clearly terminated, 
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but that the handling and storage intermediate to the various manufacturing or processing 
operations may be regarded as a part of those operations, and so free from the tax.  
Annot., 30 A. L. R. 2d 1449 (1953). 

 
Also, in Bird & Son, Inc. v. Limbach, 45 Ohio St. 3d 76, 543 N.E.2d 1161 (1989), the Ohio 
Supreme Court concluded that "tangible personal property which is employed in operations 
preliminary or preparatory to the production of the marketable product,..., or employed 
subsequent to the completion of the manufacturing process,..., is not exempt" (emphasis added).  
 
Based on the above, computers and other machines used as part of a computer aided design 
system are used in designing a product and are not “used in manufacturing ... tangible personal 
property for sale” since such computers and machines are “employed in operations preliminary or 
preparatory to the production of the marketable product.” 
 
Computers and other machines used as part of a computer aided manufacturing system are “used 
in manufacturing ... tangible personal property for sale” provided such computers and machines 
are not “employed in operations preliminary or preparatory to the production of the marketable 
product,..., or employed subsequent to the completion of the manufacturing process.” 
 
Sometimes a computer aided design system is integrated with a computer aided manufacturing 
system.  “[T]he determination of whether the use is a taxable one or not appears to depend 
largely upon the peculiarities of the taxpayer's operations, so as to be essentially a question 
of fact in each case.”  30 A. L. R. 2d 1449 (1953). Therefore, based on the facts in each case, it 
must be determined where the computer aided design system ends and where the computer aided 
manufacturing system begins.  This is not always an easy determination and is essentially a 
determination as to whether the computers and machines are “employed in operations preliminary 
or preparatory to the production of the marketable product” or are employed in the production of 
the marketable product.  
 
Finally, it should be noted that, in accordance with the South Carolina Court of Appeals in 
Hercules Contractors and Engineers, Inc. v. South Carolina Tax Commission, 280 S.C. 426, 313 
S.E. 2d 300 (1984), a machine must be substantially used for a manufacturing purpose in order to 
qualify for the exemption.  As such, if a machine is used for both manufacturing (employed in the 
production of the marketable product) and design (“employed in operations preliminary or 
preparatory to the production of the marketable product”) purposes, then the sale or purchase of 
the machine is exempt from the sales and use tax if it is used substantially (not merely 
incidentally) in the “manufacturing tangible personal property for sale.” 

 
SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 

 
 

s/Burnet R. Maybank III  
Burnet R. Maybank, III, Director 

 
Columbia, South Carolina 
 September 9          , 1998 
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