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 SC REVENUE RULING # 97-21 
 
 
 
SUBJECT:   Mobile Property and Fee-in-Lieu of Property Taxes 
 
EFFECTIVE DATE: Applies to all periods open under the statute. 
 
SUPERSEDES:  All previous documents and any oral directives in conflict 

herewith. 
 
REFERENCES:  S.C. Code Ann. Section 4-29-67 (1996) 

S.C. Code Ann. Section 4-12-30 (1996) 
S.C. Code Title 44, Chapter 12 (Act. No. 149) 

   
AUTHORITY:  S. C. Code Ann. Section 12-4-320 (Supp. 1996) 

SC Revenue Procedure #97-8 
 
SCOPE:   A Revenue Ruling is the Department of Revenue's official 

advisory opinion of how laws administered by the Department 
are to be applied to a specific issue or a specific set of facts, 
and is provided as guidance for all persons or a particular 
group.  It is valid and remains in effect until superseded or 
modified by a change in the statute or regulations or a 
subsequent court decision, Revenue Ruling or Revenue 
Procedure. 

 
 
Issue: 
 
May mobile property such as airplanes, trucks, boats and cars qualify for a fee in lieu of 
taxes (herein referred to as a “Fee”) under Code Sections 4-29-67 (herein referred to as 
the “Big Fee”), 4-12-30 (herein referred to as the “Little Fee”) or Chapter 44 of Title 12 
(herein referred to as the “Simplified Fee”)? 
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Conclusion:  
 
Mobile property such as airplanes, trucks, boats, etc. may not qualify for a Fee under the 
Big Fee, the Little Fee, or the Simplified Fee unless such property does not leave the 
project site. 
 
Facts and Discussion:  
 
Recently, the Department of Revenue has received a number of questions asking whether 
mobile property, such as trucks, cars, airplanes, boats, etc. may qualify for a Fee under 
the Big Fee, the Little Fee, or the Simplified Fee. Typically this property is first placed at 
a single site in the county which has granted the Fee, but then is used both inside and 
outside of that county. 
 
 In order to qualify for the Fee,  property must meet three separate requirements: (1) it 
must not have been previously subject to property taxes in this State (subject to the 
exceptions provided  in Code Sections 4-29-67(K)(for the Big Fee), 4-12-30(J)(for the 
Little Fee) or 12-44-110(for the Simplified Fee))1; (2) it must be the type of property that 
is considered part of a project as that term is defined in Code Sections 4-29-10(for the Big 
Fee), 4-12-10(for the Little Fee) and 12-44-30(for the Simplified Fee);  and, (3) and the 
property that comprises the “project”, must be located in a single county, a multicounty 
industrial park, or  on a contiguous tract of land in more than one county.  
 
Generally, the type of property that can be considered part of the “project” consists of 
land, buildings or other infrastructure improvements on the land such as water, sewage 
treatment facilities or air pollution control facilities.  Machinery, apparatus, equipment, 
office facilities, and furnishings which are considered necessary, suitable or useful may 
also qualify as part of the “project”. However, even if the mobile property described is 
considered to be necessary, suitable or useful equipment, it must meet all the other 
requirements for a “project”. 
 
4-29-67(B) (which governs the Big Fee) states, in relevant part: 
  
In order for property to qualify for the fee as provided in subsection (D)(2); 
 

...(2) The investment must be a project which is located in a single county or an 
industrial development park as defined in Section 4-1-170. A project located on a 
contiguous tract of land in more than one county, but not in such an industrial 

                         
1For purposes of this document it is assumed that the property has not previously been 

subject to property taxes in this State. 
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development park, may qualify for the fee provided (a) the counties agree on the 
terms of the fee and the distribution of the fee payment; (b) the minimum millage 
rate cannot be lower than the millage rate applicable to the county in which the 
greatest amount of investment occurs; and (c) all such counties must be parties to 
the fee agreement establishing the terms of the fee. [emphasis added] 

  
Code Section 4-12-30(B) (which governs the Little Fee) provides in relevant part: 
 
In order for property to qualify for the fee as provided in subsection (D)(2); 

 
...(2) The investment must be a project which is located in a single county or an 
industrial development park as defined in Section 4-1-170. A project located on a 
contiguous tract of land in more than one county, but not in such an industrial 
development park, may qualify for the fee if: 

(a) the counties agree on the terms of the fee and the distribution of 
the fee payment; 
(b) the minimum millage rate is not lower than the millage rate applicable to 
the county in which the greatest amount of investment occurs; and 
(c) all the counties are parties to all agreements establishing the terms of the 
fee. [emphasis added] 

 
 Code Section 12-44-40(G) (which governs the Simplified Fee) provides: 
 

The project which is the subject of the fee agreement must be located in a single 
county or in a multicounty  park or on contiguous tracts of land in more than one 
county. When a tract crosses a county boundary, all counties in which the tract is 
located must be parties to the fee agreement, which must provide the manner in 
which the fee payments must be distributed among the counties and the fee 
agreement must set forth a minimum millage rate not lower than the millage rate 
applicable to the site in the county where the greatest amount of investment occurs. 
[emphasis added] 

 
Therefore, all property which comprises the “project” must be located in a single county, 
a multicounty industrial park, or on a contiguous tract of land in more than one county. 
Thus, any decision as to whether movable property may qualify for a Fee under the above 
mentioned provisions must focus not just on whether the property is the type of property 
that may be included in the project, but also on whether such property is “located” in the 
county, a multicounty industrial park, or a contiguous tract of land in more than one 
county, irrespective of whether it has a situs there for property tax purposes. 



 
It is an accepted practice in South Carolina to resort to the dictionary to determine the 
literal meaning of words used in statutes.  For cases where this has been done, see Hays v. 
South Carolina Tax Commission, 273 S.C. 269, 255 S.E. 2d 837 (1979); Fennell v. South 
Carolina Tax Commission, 233 S.C. 43, 103 S.E. 2d 424 (1958); Etiwan Fertilizer Co. v. 
South Carolina Tax Commission, 217 S.C. 484, 60 S.E. 2d 682 (1950). 
 
The Second College Edition of the American Heritage Dictionary provides the following 
definitions: 
 

“Locate”   - “To determine or specify the position or limits of.  To station, 
situate, or store.  To become established; settle.” 

 
“Settle”    - “To put firmly in a desired position or place; establish.” 

 
In summary, the word “located” means settled or established.  The very nature of mobile 
property such as planes, boats, rolling stock, etc. is that its location is not settled or 
established.  The use and placement of such machinery, apparatus or equipment is 
generally not limited to a site in a county, a multicounty industrial park, or a contiguous 
tract of land in more than one county as is required for such machinery, apparatus or 
equipment to be part of the “project” that is the subject of the Fee.  Therefore, property 
that is moved from the  site and which is used both off and on that site, cannot be said to 
be “located” in the county (or the multicounty industrial park or on a contiguous tract of 
land in more than one county).  However, when the use of the machinery, equipment or 
apparatus is limited to a site in a county, a multicounty industrial park or a contiguous 
tract of land in more than one county, it will be considered to be part of the “project” and 
may therefore qualify for Fee treatment.  
 
If you have questions about this document, you may contact Jerilynn VanStory at 
(803)898-5151. 
 

SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 

s/Burnet R. Maybank III 
Burnet R. Maybank III,  Director 

 
Columbia, South Carolina 
December 29         ,  1997 

 
 4 


