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 SC REVENUE RULING # 97-17 
 
 
SUBJECT:   Bingo Funds 

Delivery to the Nonprofit’s Representative Member 
Deposit into the Bingo Account 

 
EFFECTIVE DATE: Applies to all periods open under the statute. 
 
SUPERSEDES:  All previous documents and any oral directives in conflict 

herewith. 
 
REFERENCES:  S. C. Code Ann. Section 12-21-4080 (Supp. 1996) 

S. C. Code Ann. Section 12-21-4090 (Supp. 1996) 
S. C. Code Ann. Section 12-21-3920 (Supp. 1996) 
S. C. Code Ann. Section 36-4-104 (1976) 

 
AUTHORITY:  S. C. Code Ann. Section 12-4-320 (Supp. 1996) 

SC Revenue Procedure #97-8 
 
SCOPE:   A Revenue Ruling is the Department of Revenue's official 

advisory opinion of how laws administered by the Department 
are to be applied to a specific issue or a specific set of facts, 
and is provided as guidance for all persons or a particular 
group.  It is valid and remains in effect until superseded or 
modified by a change in the statute or regulations or a 
subsequent court decision, Revenue Ruling or Revenue 
Procedure. 

 
Questions: 
 
1. When must a bingo promoter deliver the gross proceeds (less the amount paid out as 

prizes and collected as entrance fees) from a bingo session to the representative 
member of the nonprofit organization? 

 
2. When must the representative member of the nonprofit organization deposit the 

gross proceeds (less the amount paid out as prizes) from a bingo session into the 
bingo checking account? 
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3. Must entrance fees charged pursuant to Code Section 12-21-4030 be deposited into 
the bingo checking account? 

 
Conclusion: 
 
1. A bingo promoter must deliver the gross proceeds (less the amount paid out as prizes 

and collected as entrance fees) from a bingo session to the representative member of 
the nonprofit organization at the end of the bingo session.  While the statute no 
longer requires the representative member of the nonprofit organization to attend the 
entire bingo session, the representative member must be at the licensed location at 
the end of the bingo session in order to receive the money from the promoter “upon 
completion of the session.” 

 
2. The representative member of the nonprofit organization must deposit the gross 

proceeds (less the amount paid out as prizes) from a bingo session into the bingo 
checking account no later than the day following the day the bingo session began 
provided the “bank is open to the public for carrying on substantially all of its 
banking functions.” 

 
The following examples should provide some guidance: 
 

(a) If the bingo session begins at 1:00 p.m. on Tuesday and ends at 11:00 p.m. on 
Tuesday, the deposit must be made into the bingo checking account no later than 
Wednesday.  If Wednesday is a legal holiday on which the bank is closed, then the 
deposit must be made on the next day that the bank is open.   

 
(b) If the bingo session begins on or after 1:00 p.m. on Wednesday and ends at 
1:00 a.m. on Thursday, the deposit must be made into the bingo checking account 
no later than that same Thursday.  If Thursday is a legal holiday on which the bank 
is closed, then the deposit must be made on the next day that the bank is open.   

 
(c) If the bingo session begins on or after 1:00 p.m. on Friday and ends at 1:00 
a.m. on Saturday, the deposit must be made into the bingo checking account no 
later than Saturday if the bank is open on Saturday or Monday if the bank is closed 
on Saturday.  If Monday is a legal holiday on which the bank is closed, then the 
deposit must be made on the next day that the bank is open.  

 
3. Yes. The entrance fees charged at a bingo session pursuant to Code Section 12-21-

4030 must be deposited into the bingo checking account no later than the day 
following the day the bingo session began provided the “bank is open to the public 
for carrying on substantially all of its banking functions.”  See Conclusion #2 for 
examples. 



 
 3 

Discussion: 
 
Code Section 12-21-4080 reads in part: 
 

(A) Upon completion of the session, the promoter shall deliver to the 
representative member of the organization the gross proceeds from the 
session less the amount paid out as prizes and collected as entrance fees. 

 
(B) The representative member of the nonprofit organization shall deposit 
the funds into the bingo checking account or savings account as described 
in Section 12-21-4090. ... (Emphasis added.) 

 
Code Section 12-21-4090 reads in part: 
 

(A)  The provisions of this section apply to the licensed nonprofit 
organization which is responsible for the special checking and savings 
accounts established by this section. 

 
(B) The organization shall control all deposits, transfers, and disbursements 
from these accounts, including the payment of compensation to the 
promoter and employees of the promoter or organization working the bingo 
games. 

 
(C) An organization receiving an annual license to conduct bingo shall 
establish and maintain one regular checking account designated the “bingo 
account” and also may maintain an interest-bearing savings account 
designated the “bingo savings account.”  All funds derived from the 
conduct of bingo, less the amount awarded as cash prizes, must be 
deposited in the bingo account.  No other funds may be deposited in the 
bingo account.  Deposits must be made no later than the next business day 
following the day of the bingo occasion on which the receipts were 
obtained.  All accounts must be maintained in a financial institution in this 
State.  (Emphasis added.) 

 
In addition, Code Section 12-21-3920(6) defines “session” to mean “a consecutive series 
of games which must occur only between one o’clock p.m. and one o’clock a.m.  No 
more than one session may occur during the permitted twelve hour period.  These limits 
do not apply to games operated by state or county fairs.” 
 
The first issue concerns when a bingo promoter must deliver the gross proceeds (less the 
amount paid out as prizes and collected as entrance fees) from a bingo session to the 
representative member.  As cited above, Code Section 12-21-4080 requires that this 
money be delivered to the representative member “upon completion of the session.”
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Words used in a statute should be taken in their ordinary and popular meaning, unless 
there is something in the statute which requires a different interpretation.  Hughes v. 
Edwards, 265 S.C. 529, 220 S.E. 2d 231; Also see Investors Premium Corp. v. South 
Carolina Tax Commission, 260 S.C. 13, 193 S.E. 2d 642.  
 
As such, a bingo promoter must deliver the gross proceeds (less the amount paid out as 
prizes and collected as entrance fees) from a bingo session to the representative member 
of the nonprofit organization at the end of the bingo session.  While the statute no longer 
requires the representative member of the nonprofit organization to attend the entire bingo 
session, the representative member must be at the licensed location at the end of the bingo 
session in order to receive the money from the promoter “upon completion of the 
session.” 
 
The second issue concerns when funds from a bingo session should be deposited in the 
bingo checking account.  The statute requires that “deposits must be made no later than 
the next business day following the day of the bingo occasion on which the receipts were 
obtained.”   
 
Since the provision in question concerns the depositing of funds into an account at a 
financial institution in South Carolina, the department has determined that a “business 
day” means the business day of a bank.  While the statutes applicable to bingo and 
banking in South Carolina do not provide a definition of the term “business day,” the 
Uniform Commercial Code’s provisions concerning bank deposits and collections define 
a similar term. 
 
Code Section 36-4-104(c) of the Uniform Commercial Code defines the term “banking 
day” to mean: 
 

that part of any day on which a bank is open to the public for carrying on 
substantially all of its banking functions.  

 
Therefore, the funds from a bingo session must be deposited by the next “part of any day  
on which a bank is open to the public for carrying on substantially all of its banking 
functions.” 
 
In addition, the statute states that “deposits must be made no later than the next business 
day following the day of the bingo occasion on which the receipts were obtained.”  
(Emphasis added.)  Since the bingo session can only occur between one o’clock p.m. and 
one o’clock a.m., the receipts from the bingo occasion will be considered received on the 
day the bingo session began.   This is consistent with the above definition of banking day. 
Eleven of the twelve hours permitted for conducting a bingo session are in the day the 
bingo session began.  Only one hour of the twelve hours permitted for conducting a bingo 
session are in the day the bingo session ends.  As such, an absurd conclusion would result 



if the “day of the bingo occasion” was considered to be the day the session ended.  We do 
not believe it was the intention of the General Assembly that a nonprofit organization 
should wait until Monday to deposit the funds from a bingo session beginning at 1:00 
p.m. on Thursday and ending at 1:00 a.m. on Friday.  Requiring such an organization to 
deposit the funds on Friday complies with the intent the Bingo Act of 1996 to better and 
more closely regulate bingo.  “A statute subject to interpretation is presumed not to have 
been intended to produce absurd consequences, but to have the most reasonable operation 
that its language permits.  If possible, doubtful provisions should be given a reasonable, 
rational, sensible, and intelligent construction.  These rules prevail where they are not 
restrained by the clear language of the statute.  Under this rule, general terms in a statute 
should be so limited in their application as not to lead to absurd consequences.”  73 Am. 
Jur.2D Statutes Section 265. 
 
The third issue concerns the entrance fees charged pursuant to Code Section 12-21-4030 
and whether such fees should be deposited into the bingo checking account. 
 
Code Section 12-21-4030 reads: 
 

(A) A promoter or organization may not impose a charge, other than as 
provided in subsection (B), on a player of more than the face value of each 
card sold to play bingo. 

 
(B)(1) A holder of a Class AA license shall impose an entrance fee of 
eighteen dollars. 

 
(2)  A holder of a Class B license shall impose an entrance fee of five 
dollars. 

 
(3)  A holder of a Class D or Class E license may impose an entrance fee of 
five dollars.  The entrance fees collected are not required to be remitted as 
taxes and are not included in gross proceeds for purposes of the prize 
limitation provided in Section 12-21-4000(12)(a). 

 
Based on this section, the entrance fee is imposed by the nonprofit organization; and 
therefore, is revenue of the nonprofit organization. 
 
Code Section 12-21-4080(A) reads: 
 

Upon completion of the session, the promoter shall deliver to the 
representative member of the organization the gross proceeds from the 
session less the amount paid out as prizes and collected as entrance fees. 
(Emphasis added.)
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However, Code Section 12-21-4090(C) reads: 
 

(C) An organization receiving an annual license to conduct bingo shall 
establish and maintain one regular checking account designated the “bingo 
account” and also may maintain an interest-bearing savings account 
designated the “bingo savings account.”  All funds derived from the 
conduct of bingo, less the amount awarded as cash prizes, must be 
deposited in the bingo account.  No other funds may be deposited in the 
bingo account.  Deposits must be made no later than the next business day 
following the day of the bingo occasion on which the receipts were 
obtained.  All accounts must be maintained in a financial institution in this 
State.  (Emphasis added.) 

 
In Beaty v. Richardson, 56 S.C. 173, 180, 34 S.E. 73, 76 (1899), the Court stated the rule 
as follows:  "The legislature must have intended to mean what it has plainly expressed, 
and consequently there is no room for construction...Where the words of a statute are 
plainly expressive of an intent, not rendered dubious by the context, the interpretation 
must conform to and carry out that intent.  It matters not, in such a case, what the 
consequences may be." 
 
Based on the above, entrance fees must be deposited into the bingo checking account.  
And while the bingo promoter is not required to deliver the entrance fees from a bingo 
session to the representative member of the nonprofit organization at the end of the bingo 
session, such entrance fees, in accordance with Code Section 12-21-4090(C), must be 
deposited into the bingo checking account no later than the day following the day the 
bingo session began provided the “bank is open to the public for carrying on substantially 
all of its banking functions.”  See the discussion of second issue beginning on page 4 for 
information concerning when deposits must be made. 
 
However, the entrance fee must be delivered to a member of the nonprofit organization 
(other than the promoter) within a reasonable time so that an authorized member of the 
nonprofit organization (other than the promoter) can deposit the entrance fees into the 
bingo checking account within the time required by the statute. 
 
 
 SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 

 s/Burnet R. Maybank III                                     
 Burnet R. Maybank, III, Director 
 
Columbia, South Carolina 
  November 3         , 1997
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