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SC REVENUE RULING #95-7 (TAX) 
 
 
SUBJECT: Regulation - Single Place or Premises 
 (Video Game Machines) 
 
EFFECTIVE DATE: The date the Video Game Machine regulation on what constitutes a 

"single place or premises" is effective. 
 
SUPERSEDES: All previous documents and any oral directives in conflict herewith. 
 
REFERENCES: S. C. Code Ann. Section 12-21-2798 (Supp. 1994) 
 
AUTHORITY: S. C. Code Ann. Section 12-4-320 (Supp. 1994) 
 SC Revenue Procedure #94-1 
 
SCOPE: A Revenue Ruling is the Department of Revenue's official advisory 

opinion of how laws administered by the Department are to be applied 
to a specific issue or a specific set of facts, and is provided as guidance 
for all persons or a particular group.  It is valid and remains in effect 
until superseded or modified by a change in the statute or regulations 
or a subsequent court decision, Revenue Ruling or Revenue Procedure. 

 
 
LAW AND REGULATION: 
 
Code Section 12-21-2804(A) restricts the number of video game machines that may be located in a 
"single place or premises" to five.  The statute, however, does not define the terms single place or 
premises. 
 
Under its authority in Code Section 12-21-2798 and in accordance with the provisions of the 
Administrative Procedures Act, the Department promulgated regulations concerning various 
aspects of the Video Game Machine Act.  As a result, the following regulation concerning what 
constitutes a "single place or premises" was approved by the General Assembly.  
 
This regulation is not yet effective and will not become effective until the legislation concerning 
this regulation is signed by the Governor and is published in the State Register.  The earliest 
possible date that this regulation can be published in the State Register is June 23, 1995.   
 
All persons operating locations with video game machines should carefully review both the 
proposed regulation on what constitutes a "single place or premises" and the following questions 
and answers of this advisory opinion.  
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If this regulation is approved by the Governor, each location must be in compliance with the 
regulation as soon as it is published in the State Register.  The regulation states: 
 
 The Video Game Machines Act, found in Article 20, Chapter 21 of Title 12, limits 

the number of machines that may be located in a "single place" or "premises". 
 
 A single place or premises must be a fixed location. It does not include moving 

property such as a boat or a train, unless such property is permanently affixed to a 
specific location. 

 
 A "single place" or "premises" means a structure surrounded by exterior walls or 

firewalls consistent with the requirements of the applicable building code (or where 
no building code is applicable, a one hour rated firewall), provided such exterior 
walls and firewalls may not have any windows, doors or other openings leading to 
another area where video game machines are located. 

 
 If a structure surrounded by exterior walls has two or more areas where video game 

machines are located, each surrounded by exterior walls or firewalls as defined and 
required above, the Department must review all the facts and circumstances to 
determine if each area in reality constitutes a single place or premise for video game 
machines.  In determining whether each entity is in fact a single place or premises, 
the Department of Revenue will consider the following factors: (1) Does each entity 
or business have a separate electric utility meter? (2) Does each entity or business 
have at least one separate employee on the premises during business hours? (3) 
Does each entity or business have a separate local business license where required? 
(4) Does each entity or business have a separate state sales tax licenses? A positive 
answer to these four questions is required for each area to be considered a "single 
place or premise" for purposes of The Video Game Machines Act.  

 
The purpose of this ruling is to address various questions that have arisen as a result of the General 
Assembly's approval of the regulation.  Most of the questions concern the application of this 
regulation to structures surrounded by exterior walls that have two or more areas where video game 
machines are located. 
 
QUESTIONS AND ANSWERS: 
 
Requirement of Separate Electric Utility Meters 
 
The regulation on "single place or premises" requires a location with video game machines to have 
its own electric utility meter if it is located in a structure that has other areas with video game 
machines. 
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1. Q. Does this require each game room1 to have an electric utility meter that is supplied by and 

read by an electric utility company? Or may a landlord install his own meters in each 
tenant's game room and bill them himself?  

 
 A. Each game room is not required to have an electric utility meter that is supplied by and read 

by an electric utility company.  The landlord may install his own meters in each tenant's 
game room and bill the tenants himself. 

 
2. Q. Does the requirement for separate electric utility meters require each game room to be 

completely self-contained?  In other words, may a mall type setting have a central heating 
and air conditioning unit whereby heating and air conditioning costs are included in the 
lease contract and electricity for other purposes is billed the tenant based on the meter 
reading? Or must each game room have its own heating and air conditioning system? 

 
 A. A mall type setting may have a central heating and air conditioning unit whereby heating 

and air conditioning costs are included in the lease contract and electricity for other 
purposes is billed each of the tenants based on the meter reading.  Each game room is not 
required to have its own heating and air conditioning system. 

 
3. Q. Does the requirement for separate electric utility meters also require each game room to be 

billed separately by the power company or landlord for the electricity?  In other words, if 
one person operates more than one game room in the structure, may that person be billed on 
one invoice for all game rooms operated by the person within the structure? 

 
 A. The requirement for separate electric utility meters does not require each game room to be 

billed separately by the power company or landlord for the electricity.  If one person 
operates more than one of the game rooms in the structure, that person may be billed on one 
invoice for all game rooms the person operates within the structure. 

 
Windows, Doors, and Other Openings in Exterior Walls and Firewalls 
 
The regulation on "single place or premises" states that "exterior walls and firewalls may not have 
any windows, doors or other openings leading to another area where video game machines are 
located." 
 
4. Q. If a firewall has a window leading to another area where video game machines are located, 

but that window is permanently sealed shut, is the game room in violation of the 
regulation? 

                         
1The term "game room" as used in this document refers to each individual single place or premises with 
video game machines. Therefore a game room, which may consist of several individual rooms (machine 
area, office, restrooms, etc), must be "surrounded by exterior walls or firewalls consistent with the 
requirements of the applicable building code (or where no building code is applicable, a one hour rated 
firewall), provided such exterior walls and firewalls may not have any windows, doors or other openings 
leading to another area where video game machines are located." In addition, a game room must also meet 
all the other requirements of the regulation. 
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 A. The regulation does not distinguish between windows that may be opened and windows 

that are sealed shut.  A firewall with a window leading to another area where video game 
machines are located, even if that window is permanently sealed shut, is a violation of the 
regulation. 

 
5. Q. In a mall type setting, must the firewalls which provide access to the commons area of the 

structure have doors that meet the building code requirements of doors within a firewall?  
Or may such firewalls have an opening without a door leading to the commons area? 

 
 A. In a mall type setting, the firewalls which provide access to the commons area of the 

structure must have doors that meet the building code requirements of doors within a 
firewall. 

 
6. Q. In a mall type setting, since the firewalls which provide access to the commons area of the 

structure must have doors that meet the building code requirements of doors within a 
firewall, must these doors remain closed at all times except when the door is opened by 
someone entering or leaving the location? 

 
 A. The regulation does not require the doors within the firewalls to be closed at all times.  

Such doors may remain open during the business hours of the game room, unless the 
building code requirements for doors within a firewall require such doors to remain closed 
except when the door is opened by someone entering or leaving the location. 

 
7. Q. In a mall type setting, since the firewalls which provide access to the commons area of the 

structure must have doors that meet the building code requirements of doors within a 
firewall, may these doors be constructed of glass or must the doors be opaque? 

 
 A. The regulation does not require the doors to be made of a certain material and does not 

require the doors to be opaque.  However, the doors, whether made of glass or other 
materials, must meet the building code requirements for doors within a firewall. 

 
Employees 
 
The regulation on "single place or premises" requires that "each entity or business [within a 
structure that has several areas where video game machines are located] have at least one separate 
employee on the premises during business hours". 
 
8. Q. In a mall type setting, will a separate payout station be required for each game room?  Or 

may several game rooms payout winnings from the same payout station (cash register)?  
 
 A. In a mall type setting, a separate payout station will not be required for each game room.  

The regulation does not establish a requirement with respect to payout stations within a 
structure that has several game rooms. 

 
 



 However, since the regulation requires separate state sales tax licenses for each game room, 
each location's income and payouts must be accounted for separately. 

 
 
SC Revenue Ruling #95-7 
 
 
 SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 
 s/Burnet R. Maybank III 
 Burnet R. Maybank, III, Director 
 
 
Columbia, South Carolina 
June 7                    , 1995 
 
 
For questions concerning this matter, please contact your local Taxpayer Service Center as follows: 
 

Aiken (803) 641-7685 Greenville (803) 241-1200 
Beaufort (803) 524-2852 Myrtle Beach (803) 293-6550 
Charleston (803) 571-3000 Rock Hill (803) 324-7641 
Columbia (803) 737-4602 Spartanburg (803) 594-4900 
Florence (803) 661-4850 
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