
 
SC REVENUE RULING #93-9 

 
 
SUBJECT: Sales of Meals 
 Educational and Medical Institutions 
 (Sales and Use Tax) 
 
TAX MANAGER: John P. McCormack 
 
EFFECTIVE DATE: Applies to all periods open under the statute. 
 
REFERENCE: S.C. Code Ann. Section 12-36-910 (Supp. 1992) 
 S.C. Code Ann. Section 12-36-1310 (Supp. 1992) 
 S.C. Code Ann. Section 12-36-110 (Supp. 1992) 
 S.C. Code Ann. Section 12-36-90 (Supp. 1992) 
 S.C. Code Ann. Section 12-36-130 (Supp. 1992) 
 
AUTHORITY: S.C. Code Ann. Section 12-4-320 (Supp. 1992) 
 
SCOPE: A Revenue Ruling is the Department of Revenue's official interpretation 

of how tax law is to be applied to a specific set of facts. A Revenue Ruling 
is public information and remains a permanent document until superseded 
by a Regulation or is rescinded by a subsequent Revenue Ruling. 

 
Question: 
 
How is the State sales and use tax applied with respect to meals sold or furnished by certain 
educational and medical institutions? 
 
Facts: 
 
EDUCATIONAL INSTITUTIONS: 
 
Colleges and universities sell or provide meals and other foods in a variety of ways.  
 
Meals are provided to students in a cafeteria under a board plan. Under such plans, students will 
purchase all their meals (breakfast, lunch and dinner) for an entire semester or year at the 
beginning of the school year. This is usually done at the same time students pay their tuition and 
other fees. Typically, the student who signs up for one of the board plans is given a card that is 
used by the student to obtain the meals.
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In addition, students who participate in a limited board plan may purchase individual meals sold 
by the college or university in the cafeteria. For example, one board plan may furnish meals to 
students Monday through Friday. A student under this limited plan may from time to time 
choose to purchase an individual meal in the cafeteria on Saturday or Sunday. 
 
Employees, visitors and students who do not participate in a board plan may also purchase meals 
sold by the college or university in the cafeteria. Generally, these meals are purchased on an 
individual basis; however, some colleges and universities sell tickets that entitles the purchaser 
to several meals. 
 
Also, colleges and universities may sell meals and food to students and others at canteens, snack 
bars, and other places around the campus. In addition, food may be sold at concession stands at 
sporting and theatrical events. 
 
Finally, colleges and universities may contract with food service companies to sell or furnish 
meals on campus. Under such contracts, the food service company will either be an agent of the 
institution or will sell the meals to the institution, who has sold the meals to the students via a 
board plan. 
 
MEDICAL INSTITUTIONS: 
 
Medical institutions, such as hospitals, infirmaries, and nursing homes, also sell or provide meals 
and other foods in a variety of ways.  
 
As part of the professional medical services provided, patients are furnished meals during their 
stay at the institution. 
 
Meals and other foods are also sold to employees, visitors and others in cafeterias, canteens, and 
snack bars. 
 
As with colleges and universities, medical institutions may contract with food service companies 
to sell or furnish meals at the hospital, infirmary, etc., either as agents or on some other basis. 
 
Discussion: 
 
Code Section 12-36-910(A) imposes a sales tax and reads, in part: 
 

A sales tax, equal to five percent of the gross proceeds of sales is imposed upon every 
person engaged or continuing within this State in the business of selling tangible personal 
property at retail. 

 
Code Section 12-36-1310(A) imposes a use tax and reads, in part: 
 

A use tax is imposed on the storage, use, or other consumption in this State of tangible 
personal property purchased at retail for storage, use, or other consumption in this State, 
at the rate of five percent of the sales price of the property, regardless of whether the 
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retailer is or is not engaged in business in this State. 
 
Therefore, for the 5% sales or use taxes to apply, there must be a retail sale or purchase of 
tangible personal property. The liability for the sales tax is upon the seller, while the liability for 
the use tax falls upon the purchaser. 
 
Code Section 12-36-110 defines the terms "sale at retail" and "retail sale", in part, as follows: 
 

Sale at retail and retail sale mean all sales of tangible personal property except those 
defined as wholesale sales.  The quantity or sales price of goods sold is immaterial in 
determining if a sale is at retail. 

 
(1) The terms include: 

 
*  *  *  * 

 
(c) the withdrawal, use, or consumption of tangible personal property by anyone 

who purchases it at wholesale, ....  
 

*  *  *  * 
 

(h) sales of prepared meals, or unprepared food products used to prepare meals, to 
hospitals, infirmaries, sanitariums, nursing homes, and similar institutions, 
educational institutions, boarding houses, and transportation companies, if 
furnished as part of the service rendered. These institutions and companies are 
deemed to be the users or consumers of the property; 

 
Therefore, sales to, purchases by or withdrawals for use by, educational and medical institutions 
of meals or unprepared food products used to prepare meals are retail sales subject to the tax 
when such meals are furnished to or purchased by students as part of a board plan or to patients 
as part of the medical services.  Sales by an educational or medical institution, that are not to 
students as part of a board plan or to patients as part of the medical services, are retail sales 
subject to the tax. 
 
Now that we have determined when the retail sale occurs, we must determine the basis for the 
tax. 
 
With respect to sales by South Carolina suppliers to these institutions, the basis for the sales tax 
is "gross proceeds of sales".  That term is defined in Code Section 12-36-90 to mean, in part, ".... 
the value proceeding or accruing from the sale, lease, or rental of tangible personal property."  
No deductions are allowed for the costs of goods sold, labor or service costs, losses or any other 
expenses. 
 



The term "gross proceeds of sales" also includes "the fair market value of tangible personal 
property previously purchased at wholesale which is withdrawn from the business or stock and 
used or consumed in connection with the business or used or consumed by any person 
withdrawing it ..."  
 
In addressing withdrawals for use, SC Regulation 117-174.82 states that "[o]perators of 
businesses who are making both retail sales and withdrawing for use from the same stock of 
goods are to purchase at wholesale all of the goods so sold or used and report both retail sales 
and withdrawals for use under the sales tax law."  In order for this regulation to apply, the 
business must have a substantial number of retail sales.  To comply with this regulation, 
educational and medical institutions should present to their suppliers a Form ST-8A - Resale 
Certificate.  This will allow the suppliers to sell these goods at wholesale to the educational or 
medical institution. 
 
With respect to purchases from out of state suppliers by these institutions, the basis for the use 
tax is "sales price".  That term is defined in Code Section 12-36-130 to mean, in part, ".... the 
total amount for which tangible personal property is sold, without any deductions for the cost of 
the property sold, the cost of the materials used, labor or service cost, interest paid, losses, or any 
other expenses." 
 
Finally, as stated in the facts, some educational and medical institutions contract with food 
service companies.  Under some of these contracts, the food service company is the agent of the 
educational or medical institution.  The following quote from 68 Am. Jur. 2d., Sales and Use 
Tax, Section 83, provides some guidance in this area: 
 

Where an agent buys goods for his principal, the sale is not made to the agent for the 
purposes of resale, but is in effect a transfer from the seller to the principal.  

 
Conclusions: 
 
A. EDUCATIONAL INSTITUTIONS: 
 

Meals Served Under Board Plan 
 
1. Sales to an educational institution of unprepared food products, for use in furnishing 

meals under a board plan, are retail sales subject to the sales tax or the use tax. 
 
2. Sales to a food service company of unprepared food products, for use in furnishing meals 

under a board plan, are retail sales subject to the sales tax or the use tax if the food 
service company is the agent of the educational institution.  

 
3. Sales by food service companies of meals to an educational institution or directly to the 

students, as part of a board plan, are retail sales subject to the sales or the use tax if the 
food service company is merely under contract with the educational institution and is not 
the agent of the educational institution. 
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FOR ADDITIONAL INFORMATION CONCERNING SALES BY, AND 
PURCHASES FROM, SUPPLIERS (INCLUDING INFORMATION ON RESALE 
CERTIFICATES), SEE SECTIONS C AND D BELOW. 
 
Cash or Other Food Sales, Not Under a Board Plan 
 
1. Sales by an educational institutions of meals and other foods (including the purchase of 

tickets that entitles the purchaser to several meals), other than those furnished under a 
board plan, are retail sales subject to the sales tax or the use tax. 

 
2. Sales of meals and other foods by a food service company as the agent of an educational 

institution, other than those furnished under a board plan, are retail sales subject to the 
sales tax or the use tax.  

 
3. Sales of meals and other foods by a food service company, other than those furnished 

under a board plan, are retail sales of the food service company subject to the sales or the 
use tax.   

 
FOR ADDITIONAL INFORMATION CONCERNING SALES BY, AND 
PURCHASES FROM, SUPPLIERS (INCLUDING INFORMATION ON RESALE 
CERTIFICATES), SEE SECTIONS C AND D BELOW. 

 
B. MEDICAL INSTITUTIONS: 
 

Meals and Other Food Served to Patients as part of Medical Care 
 
1. Sales to a medical institution of unprepared food products, for use in furnishing meals 

and other food to patients as part of their medical care, are retail sales subject to the sales 
tax or the use tax. 

 
2. Sales to a food service company of unprepared food products, for use in furnishing meals 

and other food to patients as part of their medical care, are retail sales subject to the sales 
tax or the use tax if the food service company is the agent of the medical institution.  

 
3. Sales by food service companies of meals to a medical institution, for use in furnishing 

meals and other food to patients as part of their medical care, are retail sales subject to 
the sales or the use tax if the food service company is merely under contract with the 
medical institution and is not the agent of the medical institution. 

 
FOR ADDITIONAL INFORMATION CONCERNING SALES BY, AND 
PURCHASES FROM, SUPPLIERS (INCLUDING INFORMATION ON RESALE 
CERTIFICATES), SEE SECTIONS C AND D BELOW. 
 
Meals and Other Food Served or Sold to Employees, Visitors and Others (Cafeterias, 
Canteens, Snack Bars, Etc.) 
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1. Sales by a medical institution of meals and other foods, other than those furnished to 
patients as part of their medical care, are retail sales subject to the sales or the use tax. 

 
2. Sales of meals and other foods by a food service company as the agent of a medical 

institution, other than those furnished to patients as part of their medical care, are retail 
sales of the educational institution subject to the sales tax or the use tax.   

 
3. Sales of meals and other foods by a food service company, other than those furnished to 

patients as part of their medical care, are retail sales of the food service company subject 
to the sales or the use tax.  

 
FOR ADDITIONAL INFORMATION CONCERNING SALES BY, AND 
PURCHASES FROM, SUPPLIERS (INCLUDING INFORMATION ON RESALE 
CERTIFICATES), SEE SECTIONS C AND D BELOW. 
 

C. EDUCATIONAL AND MEDICAL INSTITUTIONS AND FOOD SERVICE COMPANIES 
MAKING BOTH RETAIL SALES AND WITHDRAWING FOR USE FROM THE SAME 
STOCK OF GOODS: 

 
As stated in the discussion, educational and medical institutions and food service companies, as 
described in the facts, that are making both retail sales and withdrawing for use from the same 
stock of goods are to purchase at wholesale all of the goods so sold or used.  They will then 
report retail sales based on gross proceeds of sales and withdrawals for use based on the 
property's fair market value.  In order for this provision to apply, the educational or medical 
institution must have a substantial number of retail sales.  To comply with this provision, 
educational and medical institutions should present to their suppliers a Form ST-8A - Resale 
Certificate.  This will allow the suppliers to sell these goods at wholesale to the educational or 
medical institution.  See SC Regulation 117-174.82. 
 
D. SUPPLIERS SELLING UNPREPARED FOOD PRODUCTS TO EDUCATIONAL AND 

MEDICAL INSTITUTIONS AND TO FOOD SERVICE COMPANIES: 
 
Educational and medical institutions and food service companies, as described in the facts, are 
purchasing unprepared food products at retail for use in preparing meals under a board plan.  
Therefore, businesses selling unprepared food products to these institutions and companies 
should sell such products at retail, unless the purchaser provides them a Form ST-8A - Resale 
Certificate.  Receipt of the resale certificate will allow suppliers to sell these goods at wholesale 
to these educational and medical institutions and food service companies. 
 
Educational and medical institutions and food service companies, as described in the facts, 
should not provide their suppliers a resale certificate, Form ST-8A, unless they will be re-selling 
the product or are doing so to comply with the provisions of SC Regulation 117-174.82, as 
described in the Section C above.  
 
SC Revenue Ruling #93-9 
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 SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 
 s/A. Crawford Clarkson Jr. 
 A. Crawford Clarkson, Jr., Chairman 
 
 
 s/T. R. McConnell 
 T. R. McConnell, Commissioner 
 
 
 s/James M. Waddell Jr. 
 James M. Waddell, Jr., Commissioner 
 
Columbia, South Carolina 
August 4                . 1993 
 



 
SUMMARY OF SC REVENUE RULING #93-9 

EDUCATIONAL INSTITUTIONS 
 
 
 

 
SITUATIONS 

 
MEALS SERVED UNDER 

BOARD PLAN 

 
CASH AND OTHER 

SALES 

 
REMARKS 

 
Educational institution (college) 
operates its own dining facilities.  
A food service company is not 
involved. 

 
Sales to, or withdrawals for use 
by, the college of the unprepared 
food products are retail sales 
subject to the tax. 

 
The college is the retailer 
and tax is due on the gross 
proceeds from the sales.  The 
unprepared food products 
may be purchased tax free. 

 
The college must obtain 
a retail license for each 
location on campus 
where "cash or other 
sales" are made. 

 
Educational institution (college) 
has an "agency" contract with a 
food service company that will 
furnish food service to the entire 
institution. 

 
Sales to, or withdrawals for use 
by, the food service company of 
the unprepared food products are 
retail sales subject to the tax. 

 
Sales by the food service 
company, as agent for the 
college, are retail sales 
subject to the tax.  

 
The food service 
company, as agent, must 
obtain a retail license 
for each location on 
campus where "cash or 
other sales" are made. 

 
Educational institution (college) 
has a contract with a food service 
company to furnish food service to 
the entire institution.  The food 
service company is not an agent of 
the college under this contract. 

 
Sales by the food service 
company, either to the college or 
to the students, are retail sales 
subject to the tax.    

 
Sales by the food service 
company, either to the 
college, the students or 
others, are retail sales 
subject to the tax. 

 
The food service 
company must obtain a 
retail license for each 
location on campus. 

 
FOR ADDITIONAL INFORMATION CONCERNING SALES BY, AND PURCHASES FROM, SUPPLIERS (INCLUDING INFORMATION 
ON RESALES CERTIFICATES), SEE SECTIONS C AND D OF THE REVENUE RULING - #93-9. 
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HOSPITALS, INFIRMARIES, NURSING HOMES AND SIMILAR INSTITUTIONS 
 

 
SITUATIONS 

 
MEALS AND OTHER FOOD 
SERVED TO PATIENTS AS 
PART OF MEDICAL CARE 

 
MEALS AND OTHER 
FOOD SERVED OR 

SOLD TO EMPLOYEES, 
VISITORS AND OTHERS 

 
SALES IN 

CANTEENS, SNACK 
BARS, ETC. 

 
The hospital, etc. (medical 
institution)  operates its own 
dining facilities.  A food service 
company is not involved. 

 
Sales to, or withdrawals for use 
by, the medical institution of the 
unprepared food products are 
retail sales subject to the tax. 

 
The medical institution is the 
retailer and tax is due on the 
gross proceeds from the 
sales.  The unprepared food 
products may be purchased 
tax free. 

 
The medical institution 
is the retailer and tax is 
due on the gross 
proceeds from the sales. 
 The unprepared food 
products may be 
purchased tax free. 

 
The hospital, etc. (medical 
institution) has an "agency" 
contract with a food service 
company that will furnish food 
service to the entire institution. 

 
Sales to, or withdrawals for use 
by, the food service company of 
the unprepared food products are 
retail sales subject to the tax. 

 
Sales by the food service 
company, as agent for the 
medical institution, are retail 
sales subject to the tax.  

 
Sales by the food 
service company, as 
agent for the  medical 
institution, are retail 
sales subject to the tax. 

 
The hospital, etc. (medical 
institution) has a contract with a 
food service company to furnish 
food service to the entire 
institution.  The food service 
company is not an agent of the 
college under this contract. 

 
Sales by the food service 
company, either to the medical 
institution or to others, are retail 
sales subject to the tax.    

 
Sales by the food service 
company, either to the 
medical institution or others, 
are retail sales subject to the 
tax. 

 
Sales by the food 
service company are 
retail sales subject to the 
tax. 

 
FOR ADDITIONAL INFORMATION CONCERNING SALES BY, AND PURCHASES FROM, SUPPLIERS (INCLUDING INFORMATION 
ON RESALES CERTIFICATES), SEE SECTIONS C AND D OF THE REVENUE RULING - #93-9. 
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