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Question: 
 
Are charges for maintenance or support of computer software subject to the sales or use taxes? 
 
Facts: 
 
Frequently, when computer software is purchased or a license to use software is granted, the 
purchasers or licensees enter into agreements for the maintenance or support of the software. 
These agreements generally entitle the purchasers or licensees to one or more of the following 
benefits: 
 

1. Telephone assistance on standby or during certain hours. 
 
2. Updated or new versions of the software as they become available. 
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3. Coding or modifications to fit specific hardware needs. 
 
4. Debugging of programs or correction of errors. 
 
5. Training concerning use of the software. 
 
6. Installation of the software. 
 

In addition to the various benefits that may be available through software maintenance or support 
agreements, diverse conditions exist in conjunction with the terms of these agreements. For 
instance, some agreements are entered into when the software is purchased or a license to use is 
granted and others are entered into some later time; some agreements are optional while other 
agreements are mandatory; etc. 
 
As a result of the diversity of benefits, conditions and terms associated with computer software 
maintenance or support agreements, there is some confusion as to whether the charges for these 
agreements are subject to the sales or use taxes. 
 
Discussion: 
 
Before we can discuss whether computer software maintenance contracts are subject to tax, we 
need to understand why sales of computer software are subject to tax. 
 
 Computer Software 
 
Code Section 12-36-910(A) states: 
 

A sales tax, equal to five percent of the gross proceeds of sales, is imposed upon every 
person engaged or continuing within this State in the business of selling tangible personal 
property at retail. (Emphasis added.) 

 
Code Section 12-36-1310(A) reads: 
 

A use tax is imposed on the storage, use, or other consumption in this State of tangible 
personal property purchased at retail for storage, use, or other consumption in this State, 
at the rate of five percent of the sales price of the property, regardless of whether the 
retailer is or is not engaged in business in this State. (Emphasis added.) 

 
In Citizens and Southern Systems, Inc. v. South Carolina Tax Commission, 280 S.C. 138, 311 
S.E.2d 717 (1984), the Supreme Court of South Carolina determined that computer software sold 
and delivered to the purchaser by means of magnetic tape was tangible personal property and 
subject to the State's sales and use taxes. 
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Regulation 117-174.262, "Automatic Data Processing Equipment and Programs" states, in part: 
 
 * * * * 
 

Prewritten Programs - The tax applies to total charges for coding, punching or otherwise 
reproducing prewritten programs including charges for the tapes or other properties when 
furnished by the seller or producer. 
 
The temporary transfer of possession of a program for a consideration for the purpose of 
direct use by the customer or to be reproduced by the customer on or into tapes or other 
properties is a lease of tangible personal property subject to the tax on the total amount 
paid even though the consideration may be labeled a license fee or royalty payment; and 
even though royalty payments or payments for a license to use may be paid long after the 
original programs are returned to the seller. 
 
Custom Programs - Custom programs are programs prepared to the special order of a 
customer, the gross proceeds therefrom being subject to the tax. Also considered to be 
custom programs are sales of programs developed through modification of existing 
prewritten programs to meet a customer's specific needs. Charges to modify and adapt 
these programs to a customer's equipment (including testing) or translating a program to 
a language compatible with a customer's equipment are services that are a part of the sale 
price of tangible personal property and likewise subject to the tax. 

 
In summary, computer software sold and delivered to a purchaser in a tangible form, such as by 
magnetic tape or on a disk, is a sale subject to the sales or use tax. 
 

Charges for Maintenance Contracts Made in Conjunction 
With the Sale of Computer Software 

 
Having established that the sale or purchase of computer software is subject to the sales or use 
tax, we must next examine whether charges associated with the acquisition of software are 
taxable (i.e. maintenance agreements). 
 
The sales tax is imposed upon a retailer's "gross proceeds of sales" which is defined at Code 
Section 12-36-90, in part, as: 
 

...the value proceeding or accruing from the sale, lease, or rental of tangible personal 
property... without any deduction for... the cost of materials, labor, or service... [or] any 
other expenses.... 

 
The use tax is based upon the "sales price" of tangible personal property. The term "sales price" 
is defined at Code Section 12-36-130, in part, as: 
 

...the total amount for which tangible personal property is sold, without any deduction for 
the cost of the property sold, the cost of the materials used, labor or service cost, interest 
paid, losses, or any other expenses.
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 (1) The term includes: 
 

(a) any services or transportation costs that are a part of the sale, whether 
paid in money or otherwise;... 

  
In Meyers Arnold, Inc. v. South Carolina Tax Commission, 285 S.C. 303, 328 S.E.2d 920, 923 
(1985), the Court of Appeals of South Carolina held the element of service involved in a lay 
away sale was subject to tax as being part of the sale of tangible personal property. The test used 
by the court was as follows: 
 

...But for the lay away sales, Meyers Arnold would not receive the lay away fees. The 
fees are obviously charged for the service rendered in making lay away sales. For these 
reasons, this court holds the lay away fees are part of the gross proceeds and subject to 
the sales tax. Accordingly, the total amount charged in conjunction with the sale or 
purchase of tangible personal property is subject to the tax....(Emphasis added.) 

 
A similar conclusion was reached in Regency Towers Association, Inc. v. South Carolina Tax 
Commission, 88-CP-26-1109 (1989), where the Horry County Court of Common Pleas held 
charges for maid service were not deductible from gross proceeds derived from charges for 
accommodations. More recently, in Commission Decision #92-37, the Commission held that 
charges for maid services, which were optional, were a part of the accommodations furnished to 
transients and therefore subject to the accommodations tax. 
 
In Commission Decision #90-38, the Commission held that charges for engraving services, even 
though optional, were a part of the sale of plaques and trophies by the retailer and includible in 
gross proceeds of sales. The decision states, in part: 
 

...We find and conclude that here the "engraving charges" are part of the sale of tangible 
personal property since the customer is not seeking a professional service but is seeking 
an engraved trophy or plaque.... 
 
 * * * * 
 
...The Courts have held that although the amount of materials used may be 
inconsequential with respect to the labor involved where the customer seeks to purchase 
custom made or designed tangible personal property, the artistic skill of the craftsman is 
a part of the sales price of the product and is inextricably linked.... 

 
In addition, Regulation 117-174.48, entitled "Warranties", provides further guidance and reads, 
in part: 
 

On all sales of tangible personal property which include a charge for warranty which is a 
part of the sales price of the property, such warranty charges are to be included in the 
measure of the tax, even though said warranty charges may be billed separately from the 
price of the merchandise.
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Warranty contracts entered into subsequent to the sale of tangible personal property and 
which are separate and distinct from the sale, and for which a separate and distinct charge 
is made are not to be included in the measure of the tax.... 

 
In summary, charges for maintenance agreements (whether optional or mandatory) that are made 
in conjunction with, or as part of the sale of, computer software are includable in "gross proceeds 
of sales" or "sales price", and, therefore, subject to the tax. 
 

Maintenance Contracts Not Sold in Conjunction 
with Computer Software 

 
The above discussion concerns maintenance contracts that are sold in conjunction with the sale 
of software. However, we must also consider sales of maintenance contracts that are not made in 
conjunction with the sale of software (e.g. contracts sold by a third party and contracts sold at a 
later date). In such cases the question often arises as to whether one is selling a service or 
tangible personal property. Typically, such contracts provide software updates, technical 
support, on-site modifications, etc. 
 
In Commission Decision 89-1, the Commission considered whether charges for a digital data 
tape, which when applied to the appropriate computer system would produce maps, were subject 
to use tax. In reaching its conclusion that the charges were subject to tax, the Commission stated: 
 

...Here the facts demonstrate that the true object of the subject transaction was to obtain 
the digital data tape and base maps both of which are tangible personal property.... 

 
In Richland County v. South Carolina Tax Commission, 82-CP-40-2143 (1983), the Richland 
County Court of Common Pleas held that tax map sheets made and delivered by a third party did 
not represent a personal service transaction, but were the "saleable product" of the third party's 
skill and therefore subject to the use tax. 
 
In summary, if the true object of a particular transaction is to acquire or to use tangible personal 
property, the transaction is subject to tax. The measure of the tax being the entire amount 
charged for the contract. If the true object of a particular transaction is to acquire a service, as 
opposed to tangible personal property, the transaction is not subject to tax. 
 
Conclusions: 
 

CONTRACTS SOLD IN CONJUNCTION WITH THE SALE OF SOFTWARE 
 
Maintenance contracts (whether optional or mandatory) sold in conjunction with the sale of 
computer software are includible in the measure of the sales or use tax. It is irrelevant whether 
the maintenance contract is for tangible personal property, services, or both. 
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CONTRACTS THAT ARE NOT SOLD IN CONJUNCTION 
WITH THE SALE OF SOFTWARE 

 
Maintenance contracts that are not sold in conjunction with the sale of computer software may or 
may not be subject to the sales or use tax. 
 
In determining whether or not a contract is taxable, the true object of the contract must be 
established. If the true object of a contract is to acquire tangible personal property (e.g. software 
updates), the total charges for the contract are taxable, even though certain services are also 
provided. If the true object is to acquire services (e.g. telephone assistance), then the total 
charges are not taxable, even though certain tangible personal property is also provided. 
 
An Example of When the True Object of a Contract is the Sale of Tangible Personal Property: 
 
The true object of a particular contract is to sell software, and the transaction is subject to tax, 
where: 
 

1. the contract provides for the purchaser to receive software updates; 
 
2. there is no additional charge to the customer for the updates; and 
 
3. the original software is obsolete without the updates (e.g. an income tax preparation 

program). 
 
While a contract is taxable if all the above are met, absence of one or more of the criterea does 
not establish that a contract is for the sale of services, as opposed to software. In such cases, all 
the facts and circumstances should be considered before concluding that a particular contract is 
not taxable. 
 
 
 SOUTH CAROLINA TAX COMMISSION 
 
 
 s/A. Crawford Clarkson Jr. 
 A. Crawford Clarkson, Jr., Chairman 
 
 
 s/T. R. McConnell 
 T. R. McConnell, Commissioner 
 
 
 s/James M. Waddell 
 James M. Waddell, Commissioner 
 
Columbia, South Carolina 
February 23            , 1993 

 6


