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SUBJECT: Leased Property 
 (Property Tax) 
 
TAX ANALYST: Jean P. Croft 
 
EFFECTIVE DATE: Applies to all periods open under statute. 
 
SUPERSEDES: All previous documents and any oral directives in conflict herewith. 
 
REFERENCE: S.C. Code Ann. Section 12-37-710 (1976) 
 S.C. Code Ann. Section 12-37-610 (1976) 
 S.C. Code Ann. Section 12-4-540 (Supp. 1992) 
 S.C. Code Ann. Section 12-43-220 (Supp. 1992) 
 
AUTHORITY: S.C. Code Ann. Section 12-4-320 (Supp. 1992) 
 SC Revenue Procedure #87-3 
 
SCOPE: A Revenue Ruling is the Department's official interpretation of how 

tax law is to be applied to a specific set of facts. A Revenue Ruling 
is public information and remains a permanent document until 
superseded by a Regulation or is rescinded by a subsequent Revenue 
Ruling. 

 
Question: 
 
Is the lessee or lessor liable for property taxes on leased property? 
 
Discussion: 
 
In recent years, the leasing of property, both personal and real property, has become 
increasingly prevalent. With this increase has come some confusion as to how this property 
should be reported for South Carolina property tax purposes. This document will address 
these issues by first stating the general property tax rules relating to leased property and then 
discussing exceptions to these rules. 
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PERSONAL PROPERTY 
 
Code Section 12-37-710 provides, in part: 
 
 Every person of full age and of sound mind shall annually list for taxation the 

following personal property, to wit: 
 
  (1) All the tangible personal property in the State owned or 

controlled by him; 
  (2) All the tangible property owned by him or by any other 

resident of this State and under his control which may be 
temporarily out of the State but is intended to be brought into 
the State; 

  (3) All tangible personal property owned or controlled by him 
which may have been sent out of the State for sale and not yet 
sold . . . 

 
Hence, the owner, or lessor, is generally liable for the property taxes due.   
 
Although the lessor is usually the owner for personal property tax purposes, the above 
statute states that property "owned or controlled" by a person is required to be reported by 
him for property tax purposes.  Thus, the statute states that if personal property is owned by 
one person and yet controlled by another, the one who controls the property may also be 
liable for any taxes due. 
 
In Investors Premium Corporation v. South Carolina Tax Commission, 193 SE2d 642 
(1973), the South Carolina Supreme Court considered the interpretation of a documentary 
stamp tax statute which imposed the tax on "any person who makes, signs, issues, sells, . . . 
or ships them or for whose benefit or use they are made, signed, . . ".  The Court stated that 
the word "or" in the statute "does not set up an alternative of choice available to the Tax 
Commission [Department of Revenue] but allows an alternative of necessity.  We find that 
the legislature meant `or' as introducing a substitute taxpayer in the event holding the 
primary taxpayer liable is impracticable". Hence, the Department should first look to the 
primary taxpayer for payment and then to the secondary taxpayer. The Court cited an earlier 
case, Brewer v. Brewer, 129 SE2d 736 (1963), in which the Supreme Court had previously 
said that "the word `or' used in a statute marks an alternative, and ordinarily means one or 
the other of two, but not both".   
 
Therefore, for property tax purposes other than the exceptions listed below, the tax collector 
must first look to the lessor for taxes due on personal property.  If it is impractical for the tax 
to be collected from the lessor, the tax collector may look to the lessee for payment. 
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Another situation in which the lessee is liable for personal property taxes occurs when the 
lease is in fact a financing arrangement. South Carolina property tax laws do not define 
"financing lease". However, there are several situations in which the income tax treatment of 
an item is dispositive of the property tax treatment. For example, the fair market value of 
merchants' furniture, fixtures and equipment is the depreciated value as shown by the 
merchants for income tax purposes (SCTC Regulation 117-110). Likewise, the value of 
manufacturers' machinery and equipment is determined by the gross capitalized cost as 
shown on the taxpayer's income tax records (SC Code Ann. Section 12-37-930). Therefore, 
it makes sense to use well defined income tax concepts to determine the property tax 
consequences.  So if the lessee is treated as the owner for income tax purposes because the 
lease is a financing arrangement, the lessee will also be treated as the owner for property tax 
purposes.  As owner, the lessee is liable for any personal property taxes. 
 
REAL PROPERTY 
 
Section 12-37-610 provides: 
 
 Every person shall be liable to pay taxes and assessments on the real estate of 

which he may stand seized in fee or for life, in dower or as husband in right of 
his wife or may have the care of as guardian, executor, trustee or committee. 

 
Although "seized in fee" has traditionally been understood to refer to the holder of title 
which, in an ordinary lease, would be the lessor, a lessee may be liable for taxes owed on 
real property when the lease is in fact a financing arrangement. The Attorney General's 
Office has held that one who purchases property under an installment sale agreement in 
which the purchaser takes immediate possession of the property is seized in fee or the owner 
of the property, even though the seller may hold title to the property until full payment is 
made (1969-70 Ops. Att'y Gen., No. 2849, p. 85). Therefore, seized in fee or ownership does 
not depend on holding actual title to the property. "Land may be assessed and taxed to a 
person who is in possession thereof under an executory contract of sale". (84 C.J.S. 2d, 
Taxation, Section 98, p. 213.) In the previously cited opinion, the Attorney General's Office 
quoted from Ridgeway v. Broadway et al., 91 S.C. 544, 75 S.E. 132 (1912), in which the 
South Carolina Supreme Court defined the purchaser as the owner of real property 
purchased on the installment basis. The court stated: 
 
 The law is well settled that one who buys land, pays a part of the purchase 

price, and takes possession under his contract of purchase, is the owner of the 
land in equity. He may mortgage it, convey it to another, or devise it, and, if 
he dies intestate, it descends to his heirs.  The vendor holds the legal title as 
trustee for the vendee, his heirs and assigns, and is bound to convey it upon 
performance or tender of performance of the contract of sale. 
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Therefore, as discussed above in relation to personal property, if the lease is in fact a 
financing arrangement and is treated as such for income tax purposes, the lessee is 
considered the owner for property tax purposes and is liable for real property taxes on the 
property. 
 
Section 12-37-610 also states that a person is liable for taxes on property of which he stands 
seized "in dower or as husband in right of his wife". South Carolina no longer has dower 
rights or "husband in right of his wife" provisions. Therefore, these provisions are of no 
effect. 
 
EXCEPTIONS 
 
Unit Valuation Method 
 
Section 12-4-540(A) gives the Department the responsibility for the "appraisal, assessment, 
and equalization of the taxable values" of various entities. Some of these entities are valued 
using the unit valuation method.  Section 12-4-540(E) provides that  
 
 When the commission uses the unit valuation concept, property taxes on all 

leased and used real and personal property must be paid by the lessee. 
Whether or not the unit valuation concept is used, an airline or private carlines 
shall pay property taxes on all leased real and personal property in its control. 

 
Therefore, whenever the Department uses the unit valuation method for valuing an entity, 
the real and personal property taxes due on leased property must be paid by the lessee. 
Airlines and private carlines, whether or not valued by the unit valuation method, are 
required to pay the property taxes due on all leased property under their control.  
 
Certain Long-Term Leasehold Estates 
 
Although the lessor is generally liable for real property taxes, there are some situations in 
which the lessee may be held liable.  Section 12-37-620 states: 
 
 All leasehold estates hereafter established and held on a term of ninety-nine 

years or more or for a term certain renewable at the option of the lessee for an 
additional term of ninety-nine years or more shall be valued at the full value of 
the land and taxed to the lessee until the end of the term. Provided, however, 
that the lease or contract must be recorded with the clerk of court or register of 
mesne conveyance of the county where the property is located. The lease must 
contain the name and resident address of the lessee, the length of the lease and 
the real consideration therefor, and the derivation of title to the lessor and his 
resident address.  Provided further, if such property should be sold for taxes, 
only the leasehold interest can be sold and not the fee.
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Hence, if a leasehold estate is held for ninety-nine years or more or for a term renewable for 
ninety-nine years or more, and if such lease is properly recorded in the county where the 
property is located, it will be valued at its full value and taxed to the lessee. 
 
Charitable Hospitals 
 
Section 12-37-222 contains a special provision for certain property leased to hospitals and 
states: 
 
 Equipment leased by and used in connection with the operation of charitable, 

not for profit, or governmental hospitals shall, for the purpose of ad valorem 
taxation, be deemed to be owned by the hospital. 

 
Section 12-37-220A(2) grants an exemption for "all property of . . . all charitable institutions 
in the nature of hospitals. . .".  Hence, equipment leased by a charitable, not for profit, or 
governmental hospital is exempt from personal property taxes. 
 
FEE IN LIEU PAYMENTS 
 
As discussed above, property subject to a financing lease is generally taxed to the lessee who 
is deemed to be the owner of the property. Section 4-29-67 provides an exception to this rule 
when property qualifies for a fee in lieu of taxes. It provides that in a financing lease that 
qualifies for a fee in lieu of taxes, the owner of the property for property tax purposes is the 
county. (See Quirk v Campbell, 302 SC 148, 394 SE2d 320 (1990)). Hence, the property is 
deemed to be owned by the county for property tax purposes, but the lessee is responsible 
for the fee in lieu payments.   
 
 
Conclusions: 
 
PERSONAL PROPERTY: 
 
The liability for property taxes imposed upon leased personal property falls upon the lessor 
as owner of the property.  However, the liability for the property taxes imposed upon leased 
personal property will fall upon the lessee if: 
 
 1. it is impractical for the tax collector to enforce collection against the lessor; 
 
 2. the lease is a financing arrangement for income tax purposes whereby the 

lessee is treated as the owner of the property; or, 
 
 3. the Department values the property of the lessee using the unit valuation 

method (Section 12-4-540(E)).



 
 
 

 
Equipment leased to charitable, not for profit hospitals or governmental hospitals are not 
subject to property taxes (Sections 12-37-222 and 12-37-220A(2)). 
 
REAL PROPERTY: 
 
The liability for property taxes imposed upon leased real property falls upon the lessor as 
owner of the property.  However, the liability for property taxes imposed upon leased real 
property will fall upon the lessee if: 
 
 1. the lease is a financing arrangement for income tax purposes whereby the 

lessee is treated as the owner of the property; 
 
 2. the Department values the property using the unit valuation method 

(Section 12-4-540(E)); or,   
 
 3. the lease is for ninety-nine years or more and otherwise meets the requirements of 

Section 12-37-620. 
 
FEE IN LIEU PAYMENTS 
 
With respect to real or personal property subject to fee in lieu payments, the property is 
considered to be owned by the county for property tax purposes and therefore not subject to 
taxation.  However, the manufacturer is responsible for the fee in lieu payments. 
 
 
  SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 
  s/A. Crawford Clarkson, Jr. 
  A. Crawford Clarkson, Jr., Chairman 
 
 
  s/T. R. McConnell 
  T. R. McConnell, Commissioner 
 
 
  s/James M. Waddell, Jr. 
  James M. Waddell, Jr., Commissioner 
 
Columbia, South Carolina 
September 22, 1993 
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