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SUBJECT: "Two Anyway Bingo" Games 
 "Almost Two Anyway Bingo" Games 
 (Bingo) 
 
TAX MANAGER: John P. McCormack 
 
EFFECTIVE DATE: January 1, 1993 
 
REFERENCE: S.C. Code Ann. Section 12-21-3410 (Supp. 1991) 
 S.C. Code Ann. Section 12-21-3420 (Supp. 1991) 
 
AUTHORITY: S.C. Code Ann. Section 12-4-320 (Supp. 1991) 
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SCOPE: A Revenue Ruling is the Commission's official interpretation of 

how tax law is to be applied to a specific set of facts. A Revenue 
Ruling is public information and remains a permanent document 
until superseded by a Regulation or is rescinded by a subsequent 
Revenue Ruling. 

 
Questions: 
 
1. May a bingo operation play a game commonly referred to as "Two Anyway Bingo"? 
 
2. May a bingo operation play a game commonly referred to as "Almost Two Anyway 

Bingo"? 
 
Facts: 
 
Recently, questions have arisen concerning two methods of playing a game known as 
"Two Anyway Bingo" and "Almost Two Anyway Bingo". Prior to a game, the caller 
announces the configuration or configurations that will win the game. Typically, a 
configuration is a line, a square, four corners, inside four corners, or a postage stamp. In 
"Two Anyway Bingo" the caller requires a player to achieve any two of several 
configurations in order to achieve bingo.  However, in "Almost Two Anyway Bingo" a 
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player can achieve bingo by completing one configuration and covering all but one of the 
spaces of the second configuration. For example, in a game of "Almost Two Anyway 
Bingo" the winning player may cover all five spaces necessary to create a line and cover 
only three of the four spaces necessary to create a postage stamp. 
 
Discussion: 
 
Article 23 of Chapter 21 of Title 12 of the South Carolina Code of Laws regulates the 
game of bingo in this State. Specifically, the law sets forth who may establish a bingo 
operation, the licenses and taxes that are due, how the game is to be played and various 
other requirements. 
 
The issue at hand concerns how the game is played.  This is addressed in Code Sections 
12-21-3410 and 12-21-3420. 
 
Code Section 12-21-3410 reads: 
 
(A) The game of bingo must be played in the following manner: 
 
 (1) Bingo is played by more than one player and a caller who is associated with 

the house. Each player pays an amount certain for each card to be played 
during the course of a game and may purchase the card for a specified 
number of games. After the player has purchased a card or cards for a 
specified number of games, the house cannot require or accept an additional 
payment or consideration by the player in order to complete the specified 
number of games. 

 
 (2) Before each game begins, the caller shall announce to the players the 

configurations that will win the game.  A configuration consists of covering 
a number of grids in some geometrical design such as, but not limited to, a 
line, square, or the four corners of the card. 

 
 (3) At the beginning of each game, the caller also shall announce the prize, 

specifically stating the dollar amount or merchandise that will be awarded 
to the winner.  After the prize has been announced and the game has begun, 
the prize must not be diminished or altered.  The prize must be awarded to 
the winner of that game without delay. For multiple winners, the prize must 
be divided equally among the winners. 

 
 (4) The caller shall draw numbers from the cage one at a time.  As each 

number is selected, it is announced to the players.  If a player has a card 
with the called number on it, he may use a marker to cover the square 
which contains the number.  After the number is announced, it must be 
indicated on the master-board by the caller.
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 (5) When a player covers sufficient squares on a card to achieve the winning 
configuration, he may indicate to the caller. The caller shall require that the 
player's card be checked against the master-board in the presence of the 
other players to determine if the squares were covered accurately. If it is 
determined by the caller that the player accurately has covered the squares 
and achieved the preannounced configuration, the player is declared the 
winner. If it is determined that the player has not covered the squares 
accurately and achieved the preannounced configuration, play continues in 
that game. 

 
 (6) All devices, including the master-board, used to show what numbers have 

been called during a game must not be changed or turned off until the 
winners are verified. (Emphasis added.) 

 
Code Section 12-21-3420 reads, in part: 
 
 In addition to the manner of play prescribed in Section 12-21-3410, the following 

procedures apply to the conduct of the game: 
 
  *  *  *  * 
 

(7) Before the start of play, the caller shall announce the winning configuration of 
covered squares for that particular game 
 
(8) The prize must be awarded to the first person who successfully achieves the 
winning configuration of covered squares. (Emphasis added.) 
 
(9) Balls must be selected randomly by an indiscriminate process. 
 
(10) Only one number may be called at a time. 

 
Finally, it should be noted that Code Section 12-21-3320(3) defines the term "card", and 
specifically authorizes one free space in the center of the card. 
 
The following quote from 73 Am. Jur. 2d., Statute, Section 191 provides guidance: 
 
 The different parts of a statute reflect light upon each other, and statutory 

provisions are regarded as in pari materia where they are parts of the same act. 
Hence, a statute should be construed in its entirety, and as a whole. 

 
 All parts of the act should be considered, and construed together. It is not 

permissible to rest a construction upon any one part alone, or upon isolated words, 
phrases, clauses, or sentences, or to give undue effect thereto. The legislative 
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intention, as collected from an examination of the whole as well as the separate 
parts of a statute, is not to be defeated by the use of particular terms. 

 
With respect to the questions at hand, the following can be concluded: 
 

(1) While the statute uses both the plural and the singular form of the word 
"configuration" in the different subsections of the Bingo Act, the Commission, in 
considering every aspect of the Act, has determined that the caller can require the 
players to complete one or a designated number of configurations in order to 
achieve bingo. Also, the caller can allow the players to achieve bingo if they 
complete one or more of several preannounced configurations.   

 
(2) The configuration or configurations that will win the game must be 
announced by the caller before the game begins.  

 
(3) The caller is required to select only one number at a time and the caller must 
announce that number to the players. 

 
(4) After the number is called, the players, if they have that number, must cover 
that number with a marker. 

 
(5) A configuration is defined as the covering of a number of spaces to create a 
geometric design. 
 
(6) The winner is the first player or players to cover the spaces in a manner that 
forms the configuration or configurations as announced by the caller prior to the 
game. 

 
(7) No free spaces, other than the one authorized by the statute for the 
center square of the card, are allowed.   

 
See also SC Revenue Ruling #91-11 and Code Section 12-21-3320(3). 

 
Based on the above, "Two Anyway Bingo" is permissible. However, "Almost Two 
Anyway Bingo" is not permissible since the statute requires that each number the player 
uses to complete the preannounced configuration be one that has been announced by the 
caller after he has randomly selected it from the cage. The one exception to this rule is the 
one free space authorized by Code Section 12-21-3320(3).  
 
In addition, this method does not meet the statutory definition of a configuration. A 
configuration is the "covering" of a number of spaces in some geometrical design.  
 



Conclusion: 
 
1. The method of playing bingo, which is described in the Facts and is commonly 

referred to as "Two Anyway Bingo" is permissible under the bingo statute.  
 
2. The method of playing bingo, which is described in the Facts and is commonly 

referred to as "Almost Two Anyway Bingo" is not permissible under the bingo 
statute.  

 
 SOUTH CAROLINA TAX COMMISSION 
 
 s/A. Crawford Clarkson, Jr. 
 A. Crawford Clarkson, Jr., Chairman 
 
 s/T. R. McConnell 
 T. R. McConnell, Commissioner 
 
 s/James M. Waddell, Jr. 
 James M. Waddell, Jr., Commissioner 
 
Columbia, South Carolina 
December 8             , 1992 
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