
 
 
 

S.C. REVENUE RULING #91-12 
 
 
SUBJECT: Refund for Use Tax Collected and Remitted by an Out-of-State Retailer 
 (Use Tax) 
 
TAX ANALYST: Steve Hallman 
 
EFFECTIVE DATE: Applies to all periods open under the statute. 
 
SUPERSEDES: All previous documents and any oral directives in conflict herewith. 
 
REFERENCE: S.C. Code Ann. Section 12-36-1310 (Supp. 1990) 
 S.C. Code Ann. Section 12-36-1330 (Supp. 1990) 
 S.C. Code Ann. Section 12-36-1350 (Supp. 1990) 
 S.C. Code Ann. Section 12-36-1370 (Supp. 1990) 
 
AUTHORITY: S.C. Code Ann. Section 12-4-320 (1976) 
 S.C. Revenue Procedure #87-3 
 
SCOPE:  A Revenue Ruling is the Commission's official interpretation of 

how tax law is to be applied to a specific set of facts. A Revenue Ruling 
is public information and remains a permanent document until 
superseded by a Regulation or is rescinded by a subsequent Revenue 
Ruling. 

 
Questions: 
 
1. Is an out-of-state retailer required to collect and remit the South Carolina use tax on a sale 

of tangible personal property if delivery is made to the purchaser in the state where the 
retailer is located? 

 
2. If an out-of-state retailer is not required to collect the use tax on such transactions, then 

can he obtain a refund from the Commission for use tax erroneously remitted to the State? 
 
3. If an out-of-state retailer is not required to collect the use tax on such transactions, then 

can the purchaser obtain a refund from the Commission for use tax erroneously collected 
by the out-of-state retailer? 
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Facts: 
 
An out-of-state retailer, who is licensed to collect the South Carolina use tax, makes delivery to a 
South Carolina customer outside South Carolina (e.g. customer pickup, over-the-counter sales, 
etc.) and the customer subsequently brings the property into South Carolina for storage, use or 
consumption. When audited by the taxing authority of the state where the retailer is located, the 
retailer is assessed that state's sales tax. 
 
Discussion: 
 
Prior to discussing the various issues, we must review the basic theory of the use tax - imposition 
of the tax, liability for the tax, and the responsibilities of the seller. 
 
Code Section 12-36-1310(A) states: 
 

A use tax is imposed on the storage, use, or other consumption in this State of tangible 
personal property purchased at retail for storage, use, or other consumption in this State, at 
the rate of five percent of the sales price of the property, regardless of whether the retailer 
is or is not engaged in business in this State. 

 
Pursuant to Code Section 12-36-1330: 
 

(A) Every person storing, using, or otherwise consuming in this State tangible personal 
property purchased at retail, is liable for the use tax, until the tax is paid to the State. 

 
(B) A receipt from a retailer: 

 
 (1) maintaining a place of business in this State, or 

 
 (2) authorized by the commission to collect the use tax, is sufficient to relieve the 

purchaser from further liability for tax to which the receipt refers. 
 

* * * * 
 

Code Section 12-36-1350 reads, in part: 
 

(A) Every seller making sales of tangible personal property for storage, use, or other 
consumption in this State...shall... collect the use tax from the purchaser... 

 
* * * * 

 
(C) The tax required in this article to be collected by the seller constitutes a debt owed 

by the seller to this State. (emphasis added) 
 
Further, Code Section 12-36-1370 states: 
 

(A) It is presumed that tangible personal property sold by any person for delivery in this 
State is sold for storage, use, or other consumption in this State, unless the seller 
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takes from the purchaser a certificate, signed by and bearing the name and address 
of the purchaser, to the effect that the purchase was for resale. 

 
(B) It is also presumed that tangible personal property received in this State by its 

purchaser was purchased for storage, use, or other consumption in this 
State.(emphasis added) 

 
In Bank of America National Trust and Savings Association v. State Board of Equalization, 26 
Cal. Rptr. 348, 209 Cal. App. 2d 780 (1962), the question of whether a use tax liability is 
imposed upon the retailer or consumer was addressed by the court in California. In reaching its 
decision, the court considered language from portions of the California statute relative to use tax 
that is very similar to language found at Sections 12-36-1310, 12-36-1330, and 12-36-1350 of 
the Code of Laws of South Carolina. The finding states in part: 
 

...As we have hereinabove discussed the use tax is a tax levied upon the purchaser. It is not 
a tax on the retailer; nor does it shift to him because he has the duty to collect it from the 
consumer. The retailer is merely the agent through which the collection is made... The 
provision making the tax a debt of the retailer to the State, where he is required to collect 
it, is part of a valid statutory scheme making the retailer an agent of the State for 
collection, and its effect, where such collection is not made, is merely to hold the 
collection agent liable for his default in the performance of his duty as such. (Brandtjen & 
Kluge v. Fincher, supra, 44 Cal. App.2d Supp. 939, 942-943, 111 P.2d 979.) As said in 
Brandtjen & Kluge, "the unpaid tax may yet be collected by the state from the purchaser 
under sections * * * which provide proceedings looking to such collection." The liability 
of the retailer is not, therefore, for the use tax itself but for an amount equivalent to it 
because of this default in his duty as collection agent. The taxpayer is the person ultimately 
liable for the tax itself, and not the person who pays the tax liability. (See Colorado Bank 
v. Bedford, 310 U.S. 41, 60 S.Ct. 800, 84 L.Ed. 1067) And, as pointed out in Brandtjen & 
Kluge, the retailer is merely paying the debt of another when he pays the purchaser's tax, 
and as such stands in a position analogous to that of a surety for the purchaser so as to 
entitle him to reimbursement. Accordingly, the liability of the retailer under section 6204, 
by virtue of its wording and as construed by the cases, is for a debt rather than for 
taxes....(emphasis added) 

 
In summary, the purchaser is the taxpayer and has the liability for the use tax unless he has a 
receipt showing the tax was paid to an out-of-state retailer who is required or authorized to 
collect the tax or the purchase was for resale. The retailer acts as a collection agent for the State 
and is not the party liable for the tax, but has a debt to the State for an amount equivalent to the 
tax he is required to collect. 
 
Retailer's Requirement to Collect and Remit Use Tax 
The first issue to be addressed is whether or not the out-of-state retailer is required to collect and 
remit the use tax when the South Carolina purchaser travels to the out-of-state retailer's location 
to accept delivery. 
 
In Miller Bros. Co. v. State of Maryland, 347 U.S. 340, 74 S.Ct. 535 (1954), the United States 
Supreme Court considered the power of a state to impose a duty upon an out-of-state merchant to 
collect and remit a purchaser's use tax. The opinion states in part: 
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...liability [for the use tax] arises only upon importation of the merchandise to the taxing 
state, an event which occurs after the sale is complete and one as to which the vendor may 
have no control or even knowledge, at least as to merchandise carried away by the buyer.... 
 

Thus, an out-of-state retailer cannot be required to collect this State's use tax unless delivery is 
made to the purchaser within South Carolina. 
 
Refund to Out-of-State Retailer For Use TaxCollected and Paid In Error 
As for whether an out-of-state retailer may obtain a refund of use tax erroneously collected and 
paid, the Supreme Court of South Carolina in Furman University v. Livingston, 244 S.C. 200, 
136 S.E.2d 254 (1964), an admissions tax case, ruled: 
 

... A withholding or collection agent who has reimbursed himself by withholding or 
collecting the amount of the taxes from a third person is not entitled to a refund of such 
taxes. In such case, the right to a refund is in the "taxpayer" from whom the funds were 
withheld or collected.... 

 
Since the purchaser is liable for the use tax (Code Section 12-36-1330) and, therefore, is the 
"taxpayer" (see Code Section 12-36-40 and Bank of America National Trust and Savings 
Association v. State Board of Equalization, supra), the right to a refund of use tax is that of the 
purchaser, not the retailer. 
 
This discussion would not be complete without a review of so-called "assignments". 
 
In Slater v. South Carolina Tax Commmission, 280 S.C. 584, 314 S.E. 2d 31 (S.C. App. 1984), 
the Court of Appeals of South Carolina held that: 
 

...The law of South Carolina has long recognized that a chose in action can be validly 
assigned in either law or equity. Forrest v. Warrington, 2 Desaus. Eq. 254 (1804). 

 
While our Supreme Court has apparently not ruled specifically on the assignability of a 
claim for tax refund, the greater weight of authority allows such a claim to be assigned.... 

 
Having established that the right to a refund may be assigned, it must be determined if the 
taxpayer (the purchaser) has any rights to assign. 
 
Again quoting from Code Section 12-36-1310, the "use tax is imposed on the storage, use, or 
other consumption in this State of tangible personal property purchased at retail for storage, use, 
or other consumption in this State...." Therefore, unless a particular transaction is exempted or 
excluded, the use tax is due upon the property being stored, used or consumed in this State. Once 
the purchaser has stored, used or consumed the property in South Carolina, the purchaser (the 
taxpayer) has no refund rights to assign to the out-of-state retailer as the tax is due. 
 
Refund to Purchaser For Use TaxErroneously Paid to Retailer 
The third question concerns whether or not the purchaser (the retailer's South Carolina customer) 
may be given a refund for use tax erroneously collected by the out-of-state retailer. 
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As previously stated, Code Section 12-36-1330 imposes the use tax upon "[e]very person storing, 
using, or otherwise consuming in this State tangible personal property purchased at retail...." 
Therefore, once the purchaser has stored, used or consumed tangible personal property in this 
State, the use tax is due and a refund is not warranted. (Since the purchaser has paid the tax to the 
out-of-state retailer who, in turn, has remitted it to South Carolina, the purchaser has no further 
liability.) 
 
Conclusions: 
 
1. An out-of-state retailer is not required to collect this State's use tax when a South Carolina 

customer takes delivery of tangible personal property in the state where the retailer is 
located. 

 
2. An out-of-state retailer may not obtain a refund for use tax erroneously collected from the 

purchaser and remitted to this State. 
 
3. A purchaser may obtain a refund for use tax erroneously paid to an out-of-state retailer if 

the property is not, in fact, stored, used or consumed in South Carolina. 
 

However, a purchaser may not obtain a refund for use tax erroneously paid to an out-of-
state retailer if the property is, in fact, stored, used, or consumed in South Carolina. 

 
NOTE: Code Section 12-36-1310(C) allows the purchaser to take "as a credit against the 
use tax due this State" any "sales or use tax... due and paid in [another] state." To take the 
credit, the purchaser must substantiate payment of the other state's tax. 


