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SUPERSEDES: All previous documents and any oral directives in conflict herewith. 
 
REFERENCE: S.C Code Ann. Section 12-21-3330 (Supp. 1990) 
 S.C Code Ann. Section 12-21-3410 (Supp. 1990) 
 S.C Code Ann. Section 12-21-3420 (Supp. 1990) 
 Article 17, Section 7 of S.C. Constitution 
 
AUTHORITY: S.C. Code Section 12-4-320 (Enacted June 1991) 
 SC Revenue Procedure #87-3 
 
SCOPE: A Revenue Ruling is the Commission's official interpretation of how 

tax law is to be applied to a specific set of facts.  A Revenue Ruling is 
public information and remains a permanent document until 
superseded by a Regulation or is rescinded by a subsequent Revenue 
Ruling. 

 
Questions: 
 
1. Can a game of bingo be conducted whereby a ball is randomly selected and the players 

may cover any number on their cards ending with the same number as the one on the ball 
that was selected? 

 
2. Can a game of bingo be conducted whereby it is randomly determined that players may 

cover any number on their cards which is either an even or odd number? 
 
Facts: 
 
South Carolina laws permit certain nonprofit organizations to sponsor bingo games in which 
bingo cards are sold to players for a chance to win a prize. The nonprofit organization is also 
allowed to hire a promoter to manage or conduct the games.

 1



 2

From time to time such nonprofit organizations or promoters will conduct games in which the 
players are allowed to cover all even or all odd numbers on their cards, or may cover all spaces 
which contain a number ending in a pre-selected number. 
 
For example, prior to an "even/odd" game, the nonprofit organization or promoter selects a ball 
from the cage at random. If the number selected is "B-14", the players may cover all even 
numbers on their cards for the game in question.  If the game is a "wild card" game, then the 
selection of "B-14" allows the players to cover all numbers on their cards ending with "4". This 
method of playing is usually reserved for "bonanza" or "cover-all" games, in which the player 
must cover every space on his or her card in order to win the prize.  In addition, the selection of 
even, or odd, or a wild card number may be determined right before the game, or may be 
determined much earlier in the session. 
 
Nonprofit organizations and promoters have been allowed to conduct games in this manner, and 
the question has been raised as to whether this is permissible under the statute. 
 
Discussion: 
 
The South Carolina Constitution, Article 17, Section 7, reads: 
 
No lottery shall ever be allowed or be advertised by newspapers, or otherwise, or its tickets be 
sold in this State.  The game of bingo, when conducted by charitable, religious or fraternal 
organizations exempt from federal income taxation or when conducted at recognized annual 
State and county fairs, shall not be deemed a lottery prohibited by this section. 
 
Code Section 12-21-3330 further declares that "[t]he game of bingo is not a lottery when the 
game is conducted in accordance with the provisions of Sections 12-21-3410 and 12-21-3420." 
 
Therefore, bingo is a permissible "legalized lottery" when conducted in the manner set forth in 
the statute.  Before we review the sections which describe the manner bingo is to be played, we 
must review Code Section 12-21-3320. 
 
Code Section 12-21-3320 defines the various terms used in the bingo statute and reads, in part: 
 

(1) "Bingo" or "game" means a specific game of chance, commonly known as bingo, in 
which prizes are awarded on the basis of designated numbers or symbols on a card 
conforming to numbers and symbols selected at random. 

 
*  *  *  * 

 
(3) "Card" means a printed design on which there are arranged five horizontal rows and 

five vertical columns forming twenty-five squares.  Numbers are printed in twenty-
four of the squares, and the term "free", "free square", or "free space" is printed in the 
square or space located in the center of the card.  The five columns are denominated 
from left to right by the respective letters of the word "B-I-N-G-O".  Each square in 
the "B" column contains a number from one through fifteen inclusive; each square in 
the "I" column contains a number from sixteen through thirty inclusive; except for the 
center space which is marked as free, each square in the "N" column contains a 
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number from thirty-one through forty-five inclusive; each square in the "G" column 
contains a number from forty-six through sixty inclusive; and each square in the "O" 
column contains a number from sixty-one through seventy-five inclusive.  No number 
may appear twice on the same card. 

 
*  *  *  *. 

 
(12) "Drawing" means the indiscriminate selection of a single ball from the cage. 

 
Code Section 12-21-3410 reads: 
 

(A) The game of bingo must be played in the following manner: 
 

(1) Bingo is played by more than one player and a caller who is associated with the 
house. Each player pays an amount certain for each card to be played during the 
course of a game and may purchase the card for a specified number of games.  
After the player has purchased a card or cards for a specified number of games, 
the house cannot require or accept an additional payment or consideration by 
the player in order to complete the specified number of games. 

 
(2) Before each game begins, the caller shall announce to the players the 

configurations that will win the game. A configuration consists of covering a 
number of grids in some geometrical design such as, but not limited to, a line, 
square, or the four corners of the card. 

 
(3) At the beginning of each game, the caller also shall announce the prize, 

specifically stating the dollar amount or merchandise that will be awarded to the 
winner. After the prize has been announced and the game has begun, the prize 
must not be diminished or altered. The prize must be awarded to the winner of 
that game without delay. For multiple winners, the prize must be divided 
equally among the winners. 

 
(4) The caller shall draw numbers from the cage one at a time. As each number is 

selected, it is announced to the players. If a player has a card with the called 
number on it, he may use a marker to cover the square which contains the 
number. After the number is announced, it must be indicated on the master-
board by the caller. 

 
(5) When a player covers sufficient squares on a card to achieve the winning 

configuration, he may indicate to the caller. The caller shall then require that the 
player's card be checked against the master-board in the presence of the other 
players to determine if the squares were covered accurately.  If it is determined 
by the caller that the player accurately has covered the squares and achieved the 
preannounced configuration, the player is declared the winner. If it is 
determined that the player has not covered the squares accurately and achieved 
the preannounced configuration, play continues in that game. 

 



(6) All devices, including the master-board, used to show numbers called during a 
game must not be changed or turned off until the winners are verified. 

 
Code Section 12-21-3420 reads, in part: 
 

In addition to the manner of play prescribed in Section 12-21-3410, the following 
procedures apply to the conduct of bingo: 

 
*  *  *  * 

 
(9) Balls must be selected randomly by an indiscriminate process. 

 
(10) Only one number may be called at a time. 

 
Therefore, the statute requires bingo to be played in a specific manner, otherwise, the game is an 
illegal lottery.  The statute requires that only one ball be drawn at a time and that the player use a 
marker to cover the number drawn by the caller.  The statute does not provide for the playing of 
bingo in the manner described in the "Facts" portion of this document.  
 
Furthermore, it should be noted that Code Section 12-21-3410 uses the word "must" in stating 
how the game is to be played.  With respect to the use of the word "must" in the statute, 73 Am. 
Jur. 2d, Section 22 provides guidance and states that "[t]he intention of the legislature as to the 
mandatory or directory nature of a particular statutory provision is determined primarily from the 
language thereof. Words or phrases which are generally regarded as making a provision 
mandatory include 'shall,' and 'must.'" 
 
Conclusions: 
 
1. A game of bingo may not be conducted whereby a ball is randomly selected and the 

players are allowed to cover any number on their cards ending with the same number as 
the one on the ball that was selected. 

 
2. A game of bingo may not be conducted whereby it is randomly determined that players 

may cover any number on their cards which is either an even or odd number. 
 
 SOUTH CAROLINA TAX COMMISSION 
 
 s/S. Hunter Howard, Jr. 
 S. Hunter Howard, Jr., Commissioner 
 
 s/A. Crawford Clarkson, Jr. 
 A. Crawford Clarkson, Jr., Commissioner 
 
 s/T. R. McConnell 
 T. R. McConnell, Commissioner 
 
Columbia, South Carolina 
July 17                    , 1991 
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