
 
SC REVENUE RULING #90-10 

 
 
SUBJECT: Computerized Ticket Sales 
 (Admissions Tax) 
 
TAX ANALYST: Deana West 
 
EFFECTIVE DATE: With respect to conclusions 1 and 2, the effective date is January 1, 

1991. 
 
 With respect to conclusions 3 and 4, this ruling applies to all periods 

open under statute. 
 
SUPERSEDES: All previous documents and any oral directives in conflict herewith. 
 
REFERENCE: S. C. Code Ann. Section 12-21-2410 (1976) 
 S. C. Code Ann. Section 12-21-2420 (Supp. 1989) 
 S. C. Code Ann. Section 12-21-2520 (1976) 
 
AUTHORITY: S. C. Code Ann. Section 12-3-170 (1976) 
 SC Revenue Procedure #87-3 
 
SCOPE: A Revenue Ruling is the Commission's official interpretation of how 

tax law is to be applied to a specific set of facts.  A Revenue Ruling is 
public information and remains a permanent document until 
superceded by a Regulation or is rescinded by a subsequent Revenue 
Ruling. 

 
Questions: 
 
1. Does the measure of the admissions tax include service charges imposed by computerized 

ticket sales companies? 
 
2. Does the measure of the admissions tax include credit card processing fees imposed by 

ticket sales companies? 
 
3. What amounts must be included in the admissions price printed on the ticket?  
 
4. Are out of state ticket sales or purchases to South Carolina places of amusement subject to 

the admissions tax?
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Facts: 
 
Promoters staging a concert, sport or similar event charging an admission will frequently employ 
ticket sales companies to assist in the computerized sale of tickets. Typically, these tickets can be 
purchased in person at the box office, by mail, by telephone or at remote ticket outlets. 
 
For each ticket purchased through remote ticket outlets, mail or telephone, a separate fee (service 
charge) is usually assessed. Based upon an agreed formula, the remote ticket outlet and the 
computerized ticket sales company divide the money received from the service charge. For some 
events, however, the ticket sales company may retain the entire service charge proceeds. Further-
more, customers purchasing by credit card may be charged an additional fee for the system to 
process the charge transaction  ( credit card processing fee). 
 
The following examples of typical ticket price structures summarize the facts discussed above 
and provide assistance in addressing the questions: 
 

Example 1: 
 

Event Price $25.00 
Service Charge  2.00* 
Credit Card User Fee (if applicable)   1.00 
 ------ 
Total Cash Ticket Price $27.00 
Total Charge Ticket Price $28.00 

 
* The service charge is imposed only upon sales at remote ticket outlets or through mail 
order requests.  It is not imposed upon sales at the box office where the event is to be 
held. 

 
Example 2: 

 
Event Price $26.00 
Service Charge  1.00* 
 ------ 
Total Cash Ticket Price $27.00 
 
* The service charge is imposed upon all sales, including tickets sold at the box office 
where the event is to be held. 
 

Discussion: 
 
1. and 2.  The first two issues concern whether service charges and credit card user fees are part 
of "paid admissions". 
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Code Section 12-21-2410 defines the word admission as "the right or privilege to enter into or 
use a place or location". Code Section 12-21-2420 imposes the admissions tax and reads, in part: 
 
There shall be levied, assessed, collected and paid upon all paid admissions to all places of 
amusement within this State a license tax of four percent 
 
Paid admissions, the measure of the admissions tax, is, therefore, the amount required to be 
given for the right or privilege to enter into or use a place or location. 
 
The issues in question were addressed in the New Jersey case Ticketron, Inc. v. Director, 
Division of Taxation, Division of Tax Appeals, April 5, 1979. Ticketron, an independent 
ticketbroker, used computer-directed remote terminals located in retail stores and banks to sell 
tickets. This allowed customers to purchase tickets at alternative locations at the established box 
office price plus an additional separate fee, referred to as a service charge. 
 
In determining that the service charge was not taxable as an admission charge, the Division of 
Tax Appeals concluded: 
 

Ticketron's fee or "service charge" does not purport to be an admission charge. It is a 
separate service charge for which the purchaser receives a separate receipt. It is not tied to 
admission since a customer can gain admission to the event involved without paying 
Ticketron's fee by simply buying the ticket at the box office in person or by mail. 
 

* * * * 
 
From the facts in the case before me, it is clear that the Ticketron fee is not an admission 
charge because one need not pay the Ticketron fee in order to gain admission. The fee is 
simply a service charge for making tickets available to customers at remote locations. 

 
3. The third question concerns printing the amounts of the service charge fee or credit card 

user fee on the ticket. 
 
Code Section 12-21-2520 provides guidance as to what price must be printed on the ticket and 
reads: 
 
No operator of a place of amusement shall sell or permit to be sold in his place of business any 
admission ticket without the price of admission printed thereon, nor shall he sell or permit to be 
sold any admission ticket at a price other than the price printed thereon. Provided, however, that 
upon written application to the Commission, the Commission may, in its discretion and for good 
cause, waive the requirements of this section. 
 
4. The final question concerns the applicability of the admissions tax to out of state ticket 

sales or purchases.  
 
As discussed previously, Code Section 12-21-2420 imposes the admissions tax "...upon all paid 
admissions to all places of amusement within this State...[and] the tax imposed by this section 
shall be paid by the person or persons paying such admission price..."  
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Conclusion: 
 
1. Service charges imposed by computerized ticket sales companies, and paid by all persons 

entering an event, are included in the measure of the admissions tax. 
 
 Service charges imposed by computerized ticket sales companies, but only paid by persons 

purchasing the tickets at remote locations or by mail, are not included in the measure of the 
admissions tax. 

 
2. Credit card processing fees imposed by ticket sales companies are not included in the 

measure of the admissions tax unless all persons entering an event are required to pay by 
credit card. 

 
3. Service charges included in the measure of the admissions tax are required to be included 

in the total admissions price printed on the ticket, unless the Commission approves 
otherwise. 

 
4. Sales and purchases of tickets to South Carolina places of amusement are subject to the 

admissions tax whether purchased inside or outside South Carolina. 
 
 SOUTH CAROLINA TAX COMMISSION 
 
 
 s/S. Hunter Howard, Jr. 
 S. Hunter Howard, Jr., Chairman 
 
 s/A. Crawford Clarkson, Jr. 
 A. Crawford Clarkson, Jr., Commissioner 
 
 s/T. R. McConnell 
 T. R. McConnell, Commissioner 
 
Columbia, South Carolina 
October 3         , 1990 
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