
 
 
 

SC REVENUE RULING #89-16 
 
 
SUBJECT: Out-of-State Retailers' Liability for Use Tax 
 (Use Tax) 
 
EFFECTIVE DATE: Applies to all periods open under the statute 
 
SUPERSEDES: All previous documents and any oral directives in conflict herewith. 
 
REFERENCE: S.C. Code Ann. Section 12-35-110 (1987 Supp. 1988) 
 S.C. Code Ann. Section 12-35-810 (1976) 
 S.C. Code Ann. Section 12-35-850 (1976) 
 S.C. Code Ann. Section 12-35-870 (1976) 
 
AUTHORITY: S.C. Code Ann. Section 12-3-170 (1976) 
 SC Revenue Procedure #87-3 
 
SCOPE: A Revenue Ruling is the Commission's official interpretation of how tax 

law is to be applied to a specific set of facts.  A Revenue Ruling is 
public information and remains a permanent docu ment until superseded 
by a Regulation or is rescinded by a subsequent Revenue Ruling. 

 
Question: 
 
Which party (retailer or contractor) may be held accountable for use tax due on purchases of 
tangible personal property from an out-of-state retailer by a South Carolina contractor (Code 
Section 12-35-810)? 
 
Facts: 
 
S.C. Code Section 12-35-810, which imposes the use tax, reads, in part: 
 

An excise tax is imposed on the storage, use or other consumption in this State of 
tangible personal property purchased at retail for storage, use or other consumption in 
this State, at the rate of [five] percent of the sales price of such property,  regardless of 
whether the retailer is or is not engaged in  business in this State. 

 

 1



Code Section 12-35-850 reads: 
 

Every person storing, using or otherwise consuming in this State tangible personal 
property purchased at retail shall be liable for the tax imposed by this article, and the 
liability shall not be extinguished until the tax has been paid to the State.  But a receipt 
from a retailer maintaining a place of business in this State, or a retailer authorized by 
the Commission, under such rules and regulations as it may prescribe, to collect the tax 
imposed by this article and who shall for the purposes of this article be regarded as a 
retailer maintaining a place of business in this State, given to the purchaser in 
accordance with the provisions of this chapter, shall be sufficient to relieve the 
purchaser from further liability for a tax to which such receipt may refer. 

 
Code Section 12-35-870 reads, in part: 
 

Every such seller making sales of tangible personal property for storage, use or other 
consumption in this State,...shall ...collect the tax from the purchaser and give to the 
purchaser a receipt....  The tax required in this article to be collected by the seller shall 
constitute a debt owed by the seller to this State. 

 
Code Section 12-35-110, which defines "sale at retail" or "retail sale", reads, in part: 
 

....Sales of building materials to contractors, builders or landowners for resale or use in 
the form of real estate are retail sales in whatever quantity sold...... 
 

*    *    *    * 
Notwithstanding any other provision of law, sales of any  tangible personal property to 
contractors purchasing such property for use in the performance of contracts,......are 
purchases at retail for storage, use, or other consumption in this State subject to the tax 
as provided by this chapter. 

 
Discussion: 
 
The question to be addressed is which party (the out-of-state retailer or in-state contractor) may 
be held accountable for use tax due on purchases  
of building materials? 
 
A 1962 court case, Bank of America National Trust and Savings Association v. State Board of 
Equalization, 26 Cal. Rptr. 348, 209 Cal. App. 2d 780,  dealt with this issue.  The California code 
sections referred to by the Court were: 
 

Section 6201.  An excise tax is hereby imposed on the storage use, or other 
consumption in this State of tangible personal property purchased from any retailer * * 
* for storage, use, or other consumption in this State at the rate of 3 percent of the sales 
price of the property * * *. 
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Section 6202.  Every person storing, using, or otherwise consuming in this State 
tangible personal property purchased from a retailer is liable for the tax. * * * 
 
Section 6203.  Every retailer maintaining a place of business in this State and making 
sales of tangible personal property for storage, use, or other consumption in this State * 
* * shall, at the time of making the sale or, if the storage, use, or other consumption of 
the tangible personal property is not then taxable hereunder, at the time the storage, use, 
or other consumption becomes taxable, collect the tax from the purchaser and give to 
the purchaser a receipt therefor in the manner and form prescribed by the board. 
 
Section 6204.  The tax required to be collected by the retailer constitutes a debt owed 
by the retailer to this State. 

 
In its decision, the court posed, and then answered, two questions - (1) "Is the liability imposed 
by Section 6204 a tax upon the retailer?"; and (2) "Is a retailer who has failed to collect use taxes 
liable to the state for such taxes?" 
 
The court's answer to question (1) reads, in part: 
 

As we have hereinabove discussed the use tax is a tax levied upon the purchaser.  It is 
not a tax on the retailer; nor does it shift to him because he has the duty to collect it 
from the consumer.  The retailer is merely the agent through which the collection is 
made * * * *  The provision making the tax a debt of the retailer to the State, where he 
is required to collect it, is part of a valid statutory scheme making the retailer an agent 
of the State for collection, and its effect, where such collection is not made, is merely to 
hold the collection agent liable for his default in the performance of his duty as such.  
(Brandtjen & Kluge v. Fincher, supra, 44 Cal. App.2d Supp. 939, 942-943, iii P.2d 
979.)  As said in Brandtjen & Kluge, the unpaid tax may yet be ollected by the state 
from the purchaser under sections * * * * which provide proceedings looking to such 
collection.  The liability of the retailer is not, therefore, for the use tax itself but for an 
amount equivalent to it because of this default in his duty as collection agent.  The 
taxpayer is the person ultimately liable for the tax itself, and not the person who pays 
the tax liability.  (See Colorado Bank v. Bedford, 310 U.S. 41,  60 S.Ct. 800, 84 L.Ed. 
1067.)  And, as pointed out in Brandtjen & Kluge, the retailer is merely paying the debt 
of another when he pays the purchaser's tax, and as such stands in a position analogous 
to that of a surety for the purchaser so as to entitle him to reimbursement.  Accordingly, 
the liability of the retailer under Section 6204, by virtue of its wording and as construed 
by the cases, is for a debt rather than for taxes.  (emphasis added). 

 
The court's answer to question (2) reads, in part: 
 

This question appears to be clearly answered by Section 6203 which states that the 
retailer shall collect the tax  and by Section 6204 which provides that 'The tax required 
to be collected by the retailer constitutes a debt owed by the retailer to this State.' ...In 
the face of this language, the Bank contends that a retailer is not obliged to collect the 
tax, and that he becomes indebted to the State only if he has actually collected the tax 
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from the purchaser.  This contention is effectively answered by Beneficial Standard 
Life and Brndtjen & Kluge (199 Cal. App. 1d 18, 18 Cal. Rptr. 432).  In Beneficial 
Standard Life the retailer who had failed to collect the use tax from its vendees was 
held liable to the state for its collection and payment  (emphasis added). 

 
Note that the language found in California's Code Sections 6201, 6202, 6203 and 6204 are very 
similar to Sections 12-35-810, 12-35-850 and 12-35-870 of the Code of Laws of South Carolina.  
In addition, language contained in S.C. Code Section 12-35-110 specifically states that sales of 
building materials to contractors are retail sales and subject to the sales or use tax. 
 
Conclusion: 
 
Use tax found to be due on purchases of building materials by an in-state contractor from an out-
of-state retailer is the liability of the contractor.  However, if the out-of-state retailer is required 
or authorized to collect the tax, then either party may be assessed.   
 
If the contractor has a receipt (invoice) from an out-of-state retailer, who is either required or 
authorized to collect the tax, and the receipt shows South Carolina's tax was in fact charged, then 
the contractor's liability is extinguished.  However, the retailer still owes a debt to the State "for 
an amount equivalent to [the tax]". 
 
 
  SOUTH CAROLINA TAX COMMISSION 
 
 
  s/S. Hunter Howard Jr. 
  S. Hunter Howard, Jr., Chairman 
 
 
  s/A. Crawford Clarkson Jr. 
  A. Crawford Clarkson, Jr., Commissioner 
 
 
Columbia, South Carolina 
July 5,                      1989  
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