
 
 
 

SC REVENUE RULING #88-11 
 
 
SUBJECT: Promotional Tickets 
 (Admissions Tax) 
 
EFFECTIVE DATE: Applies to all periods open under statute 
 
REFERENCE: S.C. Code Ann. Section 12-21-2410 (1976) 
 S.C. Code Ann. Section 12-21-2420 (1976) 
 
AUTHORITY: S.C. Code Ann. Section 12-3-170 (1976) 
 SC Revenue Procedure #87-3 
 
SCOPE: A Revenue Ruling is the Commission's official interpretation of 

how tax law is to be applied to a specific set of facts.  A Revenue 
Ruling is public information and remains a permanent docu ment 
until superseded by a Regulation or is rescinded by a subsequent 
Revenue Ruling. 

 
Question: 
 
Is the exchange of tickets to a place of amusement for radio and television advertising, or other 
promotions, "paid admissions" subject to the tax, pursuant to Code Section 12-21-2420? 
 
Facts: 
 
A company sponsoring an event will exchange tickets for radio and television advertising.  
Tickets will also be exchanged for other promotional purposes. 
 
Discussion: 
 
The issue is whether or not the exchange of tickets for services constitutes a "paid admissions", 
subject to the tax. 
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Code Section 12-21-2410 reads: 
 
 For the purpose of this article and unless otherwise required by the context: 
 

(1) The word "admission" means the right or privilege to  enter into or use a place or 
location; 

 
(2) The word "place" means any definite enclosure or loca tion; and 
 
(3) The word "person" means individual, partnership, corporation, association or 

organization of any kind whatsoever. (emphasis added) 
 
Code Section 12-21-2420 reads, in part: 
 

There shall be levied, assessed, collected and paid upon all paid admissions to all places 
of amusement within this State a license tax of...four percent.... 
 

*     *     *     * 
 

The tax imposed by this section shall be paid by the person  or persons paying such 
admission price..... 

 
In summary, the tax is upon "all paid admissions" and the person paying the admission, whether 
that person is an individual, a partnership, or corporation, is the taxpayer with respect to the tax. 
 
In addition, an Internal Revenue Service Revenue Ruling, 64-142, 1964-1 (Part 1) CB 397, with 
respect to the federal admissions tax (repealed 12/31/65), states: 
 

An organization conducts sporting events to which tickets of admission are sold to the 
general public at established prices.  Occasionally, the organization issues tickets to radio 
and television stations in exchange for spot announcements and other promotional 
services.  Similarly, tickets are issued to newspaper companies in exchange for 
advertising space. 
 
Held, the excise tax on amounts paid for admissions to any place, imposed by Section 
4231(1) of the Internal Revenue Code of 1954, applied to the full established price of the 
tickets exchanged in the manner described (subject to the one dollar exclusion provided 
in that section), since these transactions are deemed to be sales of the tickets for a 
consideration. 

 
The federal admissions tax "was based on 'the amount paid for admissions to any place.'" 26 RIA 
Federal Tax Coordinator [Paragraph] W-11019 (emphasis added) 
 
In summary, the payment for an admissions to a place of amusement can be in money, goods or 
services. 
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Conclusion: 
 
The exchange of tickets to a place of amusement for radio or television advertising, or other 
promotions, constitutes a "paid admissions" subject to the admissions tax, pursuant to Code 
Section 12-21-2420. 
 
 
   SOUTH CAROLINA TAX COMMISSION 
 
 
   s/S. Hunter Howard, Jr. 
   S. Hunter Howard, Jr., Chairman 
 
 
   s/A. Crawford Clarkson, Jr. 
   A. Crawford Clarkson, Jr., Commissioner 
 
Columbia, South Carolina 
September 21,         , 1988 
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