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SCOPE: The purpose of a Revenue Ruling is to provide guidance to the public 

and to Department personnel.  It is an advisory opinion issued to apply 
principles of tax law to a set of facts or general category of taxpayers.  
It is the Department’s position until superseded or modified by a 
change in statute, regulation, court decision, or another Departmental 
advisory opinion. 

 
Code Section 12-36-2120(2) exempts from South Carolina sales and use tax “tangible 
personal property sold to the federal government.” Accordingly, in a transaction with the U.S. 
Government or federal employee conducting official business the applicability of the sales 
and use tax depends on whether the U.S. Government or the federal employee is making the 
purchase. The Department has concluded the following with respect to the sales and use tax 
exemption in Code Section 12-36-2120(2): 
 
1.  When the sale is between the retailer and the U.S. Government. If the U.S Government is 

billed directly or a federal employee uses a credit card whereby the U.S. Government is 
billed or the employee pays with a federal government check, the sale is exempt from 
South Carolina sales and use tax. The Department does not require that a tax exempt form 
be provided to the retailer to receive the tax exemption. 

 
2.  When the sale is between the retailer and the federal employee.  If the federal employee is 

billed directly and reimbursed by the U.S. Government, the sale is subject to South 
Carolina sales and use tax. See SC Revenue Ruling #88-8. 
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The purpose of this advisory opinion is to specifically address the sales and use tax 
applicability to purchases made with the GSA SmartPay® credit cards described below.  
 
The General Services Administration (“GSA”), through the GSA SmartPay® program, has 
entered into a contract with Citibank, JPMorgan Chase, and US Bank to provide charge card 
services to Federal government agencies and organizations for conducting official business. 
For most agencies/organizations, the program will be effective November 30, 2008 through 
November 29, 2018.  
 
All GSA SmartPay® 2 charge cards can be identified by their unique prefixes and account 
numbers, government designed artwork, and wording that indicates that the card is for official 
purchases for the U.S. Government. These cards/accounts can be Centrally Billed Accounts, 
Individually Billed Accounts, or Integrated Accounts (i.e., centrally billed accounts, 
individually billed accounts, or a combination.)  Card designs and account numbering 
structures can be accessed at www.gsa.gov/gsasmartpay and are also provided in Exhibit B 
for reference.  
 
The GSA SmartPay® program consists of three business lines that are billed to either to the 
U.S. Government (centrally billed accounts) or federal employee (individually billed 
accounts) and are subject to South Carolina sales and use tax as indicated. The four GSA 
SmartPay cards provided are: 
 
1.  Purchase Charge Card. This card is used for purchasing supplies and services to support 

U.S. Government missions. It is a centrally billed account.1Accordingly, official 
purchases made with these cards are exempt from South Carolina sales and use taxes.  

  
2.  Fleet Charge Card. This card is used for government vehicle fuel and maintenance 

requirements. It is a centrally billed account. Accordingly, official purchases made with 
these cards are exempt from South Carolina sales and use taxes.  

 
3.  Travel Charge Card. This card is used for official government travel and travel related 

expenses. It may be a centrally billed account or an individually billed account2; the 6th 
digit identifies whether the account is centrally or individually billed. If the 6th digit 
indicates the account is centrally billed, official purchases made with these cards are 
exempt from South Carolina sales and use taxes. If the 6th digit indicates the account is 
individually billed, official purchases made with these cards are subject to South Carolina 
sales and use taxes. (See “Billing Method” in Exhibit A for the 6th digit identifier.) 

                                                 
1 Centrally Billed Accounts (“CBAs”).  CBAs are charge card accounts in which all charges are billed 
directly to the federal government and paid directly by the federal government to the issuing bank.  
These cards are the sole responsibility of the U.S. Government. 
 
2 Individually Billed Accounts (“IBAs”). IBAs are charge card accounts in which charges are paid 
directly by the cardholder/federal employee to the issuing bank; the federal employee is then 
reimbursed by the government. These cards are the sole responsibility of the employee (i.e., the federal 
government is not responsible if the cardholder fails to pay.) 
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4. Integrated Charge Card. This card combines two or more of the above business lines (i.e., 

includes fleet, travel, and/or purchase functionality and offers a single card for all 
purchases). The numbering structure to differentiate between centrally and individually 
billed accounts will be specific to each agency or organization using the Integrated card. 

 
 Currently, the Department of Interior is the only agency that uses the integrated card. In a 

letter dated November 19, 2008, the Department of Interior stated that transactions on the 
integrated cards begin with account number 558626 and are centrally billed and paid 
directly by the federal government. Since the numbering sequence indicates the account is 
centrally billed, official purchases made with these cards are exempt from South Carolina 
sales and use taxes.  

 
 Note: If the numbering sequence specific to each agency or organization indicates the 

integrated card account is individually billed, then such official purchases will be subject 
to South Carolina sales and use taxes. 

 
 
  SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 
  s/Ray N. Stevens 
  Ray N. Stevens, Director 
 
February 23            , 2009 
Columbia, South Carolina 
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EXHIBIT A 
 
 
The following chart summarizes the taxability of sales transactions with the U.S Government 
or federal employees using the GSA SmartPay® program, the unique prefixes and account 
numbers on each card, and a brief description of the government designed artwork and 
wording on the card.  

 
  Purchase Card Fleet Card Travel Card Integrated Card – Used only 

by the Dept. of Interior as of 
11/08 

MasterCard 
5565 or 5568 

MasterCard 
5565 or 5568   
 

Visa 
4486, 4614, 
or 4716   

MasterCard 
5565 or 5568 
 
6th digit indicates 
billing method (see 
below) 

Voyager 
8699 

1st four 
numbers on 
the card 

Visa 
4486, 4614,or 
4716  

Wright 
Express 
5565 

Visa 
4486 or 4614   
 
6th digit indicates 
billing method (see 
below) 

MasterCard 
5565 or 5568 

Card Design Red with 
computer 
keyboard and 
U.S. flag and 
“U.S. 
Government Tax 
Exempt”  

Green with a 
road and 
U.S. flag 

Blue with a jet and 
U.S. flag 

Beige with an eagle and U.S. 
flag 

Billing 
Method 

Centrally billed Centrally 
billed 

Centrally billed if 6th 
digit is 0, 6, 7, 8, or 9. 
  
Individually billed if 
6th digit is 1, 2, 3, or 
4.  

All fleet and purchase type 
transactions are centrally 
billed;  
Travel type transactions are 
centrally billed if the 6th digit 
is 6, 7, 8, or 9, otherwise 
individually billed.  

Tax 
Exemption 
Applicability 

Exempt from 
sales and use tax 

Exempt from 
sales and use 
tax 

Depends on billing 
method above; 
centrally billed are 
exempt; individually 
billed are taxable 

Purchase and Fleet 
transactions are exempt;  
Travel transactions centrally 
billed are exempt 
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EXHIBIT B 
Sample of SmartPay 2 Charge Cards 

 

 

Fleet Card Purchase Card 

  
  

Travel Card Integrated Card – Used by Dept. of Interior Only 
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