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SC REVENUE RULING #07-5 
 
 
SUBJECT:      Use Tax Information for Individuals, Businesses and Nonprofits  
  (Use Tax) 
 
EFFECTIVE DATE:  Applies to all periods open under the statute. 
 
SUPERSEDES: SC Revenue Ruling #06-2 and all previous advisory opinions and 

any oral directives in conflict herewith. 
 
REFERENCES: Article 13, Chapter 36 of Title 12 (2000; Supp 2006) 
 
AUTHORITY: S. C. Code Ann. Section 12-4-320 (Supp. 2000) 

  S. C. Code Ann. Section 1-23-10(4) (2005) 
 SC Revenue Procedure #05-2 
 

SCOPE: The purpose of a Revenue Ruling is to provide guidance to the 
 public and to Department personnel.  It is an advisory opinion 
 issued to apply principles of tax law to a set of facts or general 
 category of taxpayers.  It is the Department’s position until  
 superseded or modified by a change in statute, regulation, court  
 decision, or another Departmental advisory opinion. 
 
Introduction: 

Contrary to popular belief, catalog, Internet and other out-of-state purchases from out-of-
state retailers are subject to the South Carolina sales and use tax. Making a purchase from 
a retailer outside of South Carolina’s borders, whether done physically, electronically or 
by telephone, does not exempt the purchaser from paying the tax. 

Merchandise bought from a retailer outside of South Carolina for use, storage or 
consumption in this state is subject to the "use" tax if an equal amount of sales tax was 
not due and paid in the other state at the time of purchase. The statewide use tax is 6%,  
but residents in counties with a local option or one of the special local taxes have to pay 
an additional local use tax. 
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The following questions and answers are part of the Department’s continuing efforts to 
educate the public about the use tax and a person’s responsibilities in reporting and 
paying this tax. These questions and answers are intended to provide general information. 
For more specific information, including information about exemptions and maximum 
tax items, visit the Department’s website at www.sctax.org. 
 
Questions and Answers: 
 
1. What is the use tax? 
 
The use tax is a tax that applies to purchases of tangible personal property from out-of-
state retailers for use, storage or consumption in South Carolina, and includes purchases 
from retailers made via the Internet (retailers’ websites and retailers’ sales on auction 
sites), through out-of-state catalog companies, or when visiting another state or another 
country. 
 
2. What is the rate for the use tax? 
 
The tax rate for the use tax is the same as the sales tax. This rate is determined by where 
the tangible personal property will be used, stored or consumed, regardless of where the 
sale actually takes place. Therefore, the tax rate for the use tax will be the 6% state rate 
plus the applicable local use tax rate for the location where the tangible personal property 
will be used, stored or consumed. 
 
Note: Information concerning local sales and use tax rates can be found on the 
Department’s website (www.sctax.org).  
 
3. What is the difference between the sales tax and the use tax? 
 
The sales tax is imposed on all retailers within South Carolina and applies to all retail 
sales of tangible personal property within the state. Retailers making sales of tangible 
personal property in South Carolina are required to remit the sales tax to the Department 
of Revenue.  
 
The use tax is imposed upon the consumer (purchaser) of tangible personal property that 
is purchased at retail for use, storage, or consumption in South Carolina. The use tax 
applies to purchases from out-of-state retailers. The use tax has been around since 1951 – 
the same year the sales tax law was adopted in South Carolina. For information 
concerning the remittance of the use tax to the Department of Revenue, see Questions #4 
through #9. 
 
Both the sales tax and the use tax also apply to leases or rentals at retail of tangible 
personal property (e.g., tuxedos, office equipment, etc.).  
 
It is important to note that either the South Carolina sales tax or the South Carolina use 
tax applies to a single transaction, but not both.
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4. Why would an out-of-state retailer charge a purchaser the South Carolina sales tax or 
use tax? 
 
An out-of-state retailer must obtain a retail license and remit either the South Carolina 
sales tax or use tax on retail sales shipped into South Carolina if the out-of-state retailer 
has a physical presence in South Carolina.  
 
Examples of physical presence include, but are not limited to, maintaining (temporarily 
or permanently) an office, warehouse, store, other place of business, or property of any 
kind in the state or having (temporarily or permanently) an agent, representative 
(including delivery personnel and independent contractors acting on behalf of the 
retailer), salesman, or employee operating within the state.  
 
An out-of-state retailer that is not required to obtain a retail license and remit the South 
Carolina sales or use tax may, however, voluntarily obtain the retail license and collect 
and remit the tax to South Carolina. 
 
5. If an out-of-state retailer who has obtained a retail license charges the purchaser for the 
South Carolina sales or use tax on tangible personal property delivered into South 
Carolina, is the purchaser still liable for the use tax? 
 
If the purchaser has a receipt showing the entire South Carolina (state and local) sales tax 
or use tax has been paid to a licensed out-of-state retailer, then the purchaser is no longer 
liable for the South Carolina use tax. 
 
6. If a South Carolina purchaser buys merchandise via an Internet or mail-order catalog 
retailer that has not obtained a South Carolina retail license and therefore does not charge 
the purchaser for the South Carolina sales or use tax on tangible personal property 
delivered into South Carolina, is the purchaser liable for the use tax? 
 
Yes. 
 
7. If a South Carolina purchaser travels to another state and purchases tangible personal 
property from a retailer in the other state for use, storage or consumption in South 
Carolina, does the South Carolina purchaser still owe the South Carolina use tax on the 
purchase if the other state’s sales tax was paid to the retailer at the time of purchase? 
 
The South Carolina purchaser would only owe the use tax on the difference between the 
sales tax paid in the other state and the use tax due in South Carolina.  In other words, if 
the state and local sales or use tax due and paid in another state is equal to or greater than 
the state and local use tax due in South Carolina, then no use tax is due in South Carolina. 
 

Example #1: If a South Carolina purchaser paid $15.00 sales tax in the other state 
and the total state and local use tax due in South Carolina was $18.00, then the 
South Carolina purchaser would be allowed a credit for the $15.00 and would 
only owe a South Carolina use tax of $3.00.  
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Example #2: If a South Carolina purchaser paid $21.00 sales tax in the other state 
and the total state and local use tax due in South Carolina was $18.00, then the 
South Carolina purchaser would be allowed a credit for the $21.00 and no use tax 
would be due in South Carolina since the $21.00 paid exceeds the $18.00 due in 
South Carolina. However, the purchaser is not entitled to a refund of the 
difference between the $21.00 paid in the other state and the $18.00 due in South 
Carolina. 

 
Note: Each transaction must stand on its own. In other words, an “excess” paid to 
another state on one purchase transaction, as shown in Example #2, cannot be 
used to offset any South Carolina use tax that may be due on another purchase 
transaction. 

 
8. If a sale by a South Carolina retailer is exempt from the South Carolina sales tax, is the 
purchase of the same product from an out-of-state retailer exempt from the South 
Carolina use tax? 
 
Yes. For example, prescription medicine purchased from a South Carolina pharmacy 
upon presentation of the prescription written by the physician is exempt from the South 
Carolina sales tax. The same purchase from an out-of-state mail-order pharmacy is 
exempt from the South Carolina use tax. 
 
9. How can a person report and pay the use tax to the SC Department of Revenue? 
 
The South Carolina use tax is reported and remitted as follows: 
 

If the purchaser is an individual, then this purchaser may: 
 

a) report and remit the use tax on the South Carolina Individual Income Tax 
Return (Form SC 1040 or Form SC 1040A). 
 
b) report and remit the use tax on a Form UT-3 use tax return. This return can be 
filed after the purchase or may be filed for a specific period (month, calendar 
quarter, etc.) 
 
c) report and remit the use tax on a vehicle, airplane or boat purchased from an 
out-of-state retailer (1) by filing a Form ST-236 with the Department of Revenue 
or (2) at the time a vehicle or boat is registered, titled or licensed with the 
Department of Motor Vehicles or the Department of Natural Resources. (Note: 
Motor vehicles, motorcycles, boats, motors and airplanes purchased from a non-
retailer are subject to a separate tax called the “casual excise tax” at the time 
registered, titled or licensed with one of these agencies. A taxpayer may also 
report and remit this tax by filing a Form ST-236 with the Department of 
Revenue.) For information on the “casual excise tax,” see Code Sections 12-36-
1710 through 12-36-1740. 
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If the purchaser is a business or nonprofit organization that is purchasing the tangible 
personal property for its own use (and not for resale), then this purchaser may: 

 
a) report and remit the use tax on its sales and use tax return if the purchaser is a 
licensed South Carolina retailer. The use tax is reported on the line for “Out-of-
State Purchases Subject to Use Tax” on the Worksheet(s) on the SC sales and use 
tax return (Forms ST-3, ST-3EZ, ST-388, ST-403, ST-455 and ST-501, plus local 
tax addendum ST-389). 
 
Note: Certain nonprofit organizations that sell tangible personal property are not 
required to be licensed as retailers since their sales are exempt from the sales tax 
under Code Section 12-36-2120(41). These nonprofit organizations should report 
the use tax as discussed below in item “b” through item “d.” 
 
b) obtain a purchaser’s certificate of registration and report and remit the use tax 
on its use tax return if the purchaser is not a licensed South Carolina retailer but is 
a business or nonprofit organization that regularly purchases tangible personal 
property for its use from an out-of-state retailer. The use tax is reported on the line 
for “Out-of-State Purchases Subject to Use Tax” on the Worksheet(s) on the SC 
sales and use tax return (Forms ST-3, ST-3EZ, ST-403, ST-455, and ST-501 plus 
local tax addendum ST-389).  
 
Note: Persons needing to obtain a purchaser’s certificate of registration in order to 
file tax returns and remit the use tax on a periodic basis may do so by completing 
Form SCTC -111 or by contacting the Department’s License and Registration 
Section at (803) 896-1350. 
 
c) report and remit the use tax on a Form UT-3 use tax return if the purchaser is a 
business or nonprofit organization that is not a licensed South Carolina retailer 
and does not regularly purchases tangible personal property for its own use from 
an out-of-state retailer. 
 
d) report and remit the use tax on a vehicle, airplane or boat purchased from an 
out-of-state retailer (1) by filing a Form ST-236 with the Department of Revenue 
or (2) at the time a vehicle or boat is registered, titled or licensed with the 
Department of Motor Vehicles or the Department of Natural Resources. (Note: 
Motor vehicles, motorcycles, boats, motors and airplanes purchased from a non-
retailer are subject to a separate tax called the “casual excise tax” at the time 
registered, titled or licensed with one of these agencies. A taxpayer may also 
report and remit this tax by filing a Form ST-236 with the Department of 
Revenue.) For information on the “casual excise tax,” see Code Sections 12-36-
1710 through 12-36-1740. 
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10. If a person fails to pay the use tax to the Department in a timely manner, is the person 
subject to interest and penalties? 
 
Yes. All applicable interest and penalties authorized under the law may be assessed by 
the Department if the person fails to pay any use tax due in a timely manner. 
 
11. Does the Department obtain information from other states on purchases made by 
South Carolina residents from out-of-state retailers? 
 
Yes. The Department exchanges information with other states as well as regional and 
national tax administration associations and the federal government (e.g., information 
obtained from audits of retailers conducted by other states; information obtained from the 
U.S. Customs Service; etc.). The Department uses this information to issue assessments 
to purchasers for use taxes due (plus interest and penalties).  
 
12. If a person fails to pay the use tax due on a purchase, are there time limitations for the 
assessment of the use tax due?  
 
The law allows the Department to assess any use taxes due (plus interest and penalties) 
within: 
 

(1) 36 months of when the return was filed or due to be filed (whichever is later) 
or  
 
(2) 12 months of receiving information from other states, regional and national 
tax administration or the federal government, but no later than 72 months after the 
last day the use tax may have been paid without penalty.  

 
However, the Department may assess use taxes due (plus interest and penalties) beyond 
these time limits if (1) there is fraudulent intent to evade the taxes, (2) the taxpayer failed 
to file a return, (3) there is a 20% understatement of the total of all taxes required to be 
shown on the return, or (4) as otherwise allowed under the law. 
 
13. Who can a person contact for additional questions about the use tax? 
 
Persons having questions about the use tax should call the Department at (803) 898-5788 
or send an e-mail to usetax@sctax.org.  
 
 SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 
 s/Ray N. Stevens 
 Ray N. Stevens, Director 
 
October 31              , 2007 
Columbia, South Carolina 
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