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SC REVENUE RULING #06-4 
 

 
SUBJECT: Credit for Taxes Paid in Other States  
 (Use Tax) 
 
EFFECTIVE DATE: Applies to all periods open under the statute. 
 
SUPERSEDES: SC Revenue Advisory Bulletin #02-2 and all previous advisory opinions 

and any oral directives in conflict herewith. 
 
REFERENCES: Article 13, Chapter 36 of Title 12 (2000; Supp 2005) 
 
AUTHORITY: S. C. Code Ann. Section 12-4-320 (Supp. 2000) 
 S. C. Code Ann. Section 1-23-10(4) (2005) 
 SC Revenue Procedure #05-2 
 
SCOPE: The purpose of a Revenue Ruling is to provide guidance to the public 

and to Department personnel.  It is an advisory opinion issued to apply 
principles of tax law to a set of facts or general category of taxpayers.  It 
is the Department’s position until superseded or modified by a change in 
statute, regulation, court decision, or another Departmental advisory 
opinion. 

 
 
South Carolina Code of Laws (“Code”) Section 12-36-1310(C) provides for the credit and reads: 
 

(C) When a taxpayer is liable for the use tax imposed by this section on tangible personal 
property purchased in another state, upon which a sales or use tax was due and paid in the 
other state, the amount of the sales or use tax due and paid in the other state is allowed as 
a credit against the use tax due this State, upon proof that the sales or use tax was due and 
paid in the other state. If the amount of the sales or use tax paid in the other state is less 
than the amount of use tax imposed by this article, the user shall pay the difference to the 
department.  

 
Based on the above, South Carolina will allow a credit against the state and local use tax due in 
South Carolina for the state and local sales or use tax due and paid in another state on the 
purchase of tangible personal property. The statute does not require that the other state offer a 
similar credit. 
 

1 



Therefore, in order for the taxpayer liable for the use tax in South Carolina to take the credit 
authorized under Code Section 12-36-1310(C), the following requirements must be met: 
 

1) The taxpayer must have purchased tangible personal property, as defined in Code Section 
12-36-60, in one of the other 49 states or the District of Columbia¹.  

 
 Note: A credit is not allowed for any sales or use tax due and paid in another country or 

in a territorial possession of the United States. 
 
2) A sales or use tax must have been legally due on the purchase transaction in the other 

state.  
 
3) The sales or use tax that was legally due on the purchase transaction in the other state 

must have been paid in that state.  
 
4) The taxpayer must have proof that the sales or use tax was due and paid in the other state. 

 
Finally, if the state and local sales or use tax due and paid in the other state is less than the 
amount of state and local use tax due in South Carolina, the taxpayer liable for the use tax in 
South Carolina must pay the difference to the South Carolina Department of Revenue. If the state 
and local sales or use tax due and paid in the other state is greater than the state and local use tax 
due in South Carolina, the taxpayer is not entitled to a refund².  
 
 SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 
 s/Ray N. Stevens 
 Ray N. Stevens, Director 
 
May 19                    , 2006 
Columbia, South Carolina 
 
 

                                                 
¹ Several states do not impose a state sales tax or use tax. In addition, it has been the 
longstanding policy of the Department to consider the District of Columbia a state for purposes 
of this credit. Therefore, any further reference to another state in this document is considered to 
include the District of Columbia. 

² Each purchase transaction must stand on its own. In other words, if the state and local sales or 
use tax due and paid in another state on one purchase transaction is greater than the state and 
local use tax due in South Carolina, the “excess” tax paid in the other state on the purchase 
transaction cannot be used to offset any use tax that may be due in South Carolina on another 
out-of-state purchase transaction. 
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