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SC REVENUE RULING #05-12 
 
 
SUBJECT: Warranty, Maintenance and Similar Service Contracts 
 (Sales and Use Tax) 
 
EFFECTIVE DATE: October 1, 2005 
 
SUPERSEDES: SC Revenue Ruling #93-6 and all previous advisory opinions and 

any oral directives in conflict herewith. 
 
REFERENCE: House Bill 3767, Section 19 (Act No, 161) of 2005 
 
AUTHORITY: S. C. Code Ann. Section 12-4-320 (2000) 
 S. C. Code Ann. Section 1-23-10(4) (Supp. 2004) 
 SC Revenue Procedure #03-1 
 
SCOPE: The purpose of a Revenue Ruling is to provide guidance to the public 

and to Department personnel. It is a written statement issued to apply 
principles of tax law to a specific set of facts or a general category of 
taxpayers. A Revenue Ruling does not have the force or effect of law, 
and is not binding on the public. It is, however, the Department’s 
position and is binding on agency personnel until superseded or 
modified by a change in statute, regulation, court decision, or advisory 
opinion. 

 
Effective Date Notice: 
 
This advisory opinion is effective for transactions occurring on or after October 1, 2005. SC 
Revenue Ruling #93-6 is still valid with respect to transactions occurring prior to October 1, 
2005. (See House Bill 3767, Section 19 (Act No, 161) of 2005.) 
 
Questions: 
 
1. Are charges for warranty, maintenance, or similar service contracts for tangible personal 

property subject to the sales or use taxes? 
 
2. Does the tax apply to the withdrawal from inventory of tangible personal property for use in 

replacing a defective part under a warranty contract? 
 
Conclusions: 
 
1. Charges for sales or renewals of warranty, maintenance, or similar service contracts (whether 

optional or mandatory) for tangible personal property are subject to the sales and use tax.  
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However, charges for motor vehicle extended service contracts and motor vehicle extended 
warranty contracts are exempt from the sales and use tax under Code Section 12-36-2120(53).  
 
2. The tax does not apply to the withdrawal from inventory of tangible personal property for use 

in replacing defective part under a warranty contract if: 
 

1. tax was paid on the sale or the renewal of the warranty contract and the customer is not 
charged for any labor or material when the part is replaced; or, 

 
2. the warranty contract is given without charge at the time of the original purchase of the 

defective property, and the tax was paid on the sale of the defective part or on the sale of 
the property of which the defective part was a component, and the customer is not 
charged for any labor or material when the part is replaced.  

 
Note: If both conditions set forth in Item 1 are not met, or if all three conditions set forth in Item 
2 are not met, then tax is due on the withdrawal from inventory of the tangible personal property 
for use in replacing a defective part under the warranty contract. The tax would be based on the 
fair market value of the property withdrawn from inventory. 
 
Facts: 
 
Frequently, when tangible personal property is purchased, the manufacturer warrants that the 
property will be free of defects for a specified period of time. The cost of this warranty is not 
separately stated, but is a part of the sales price of the property. 
 
The retailer, usually in conjunction with the manufacturer, will offer the customer the opportunity to 
purchase an extended warranty or other maintenance or similar service contract at the time the 
tangible personal property is purchased. For example, a copier manufacturer may warrant that the 
copy machine it manufacturers will be free from defects for twelve months. For an additional fee, 
that will be separately stated on the invoice to the customer, the customer can buy an extended 
warranty. The extended warranty will guarantee that the copier will be free from defects for an 
additional twelve months, for a total warranty period of twenty-four months. If the copier does 
breakdown, the manufacturer (or an authorized service center) will repair the copier, usually, free of 
charge. 
 
If the customer decides not to purchase the extended warranty or other maintenance or similar 
service contract at the time the tangible personal property is purchased, some retailers will allow the 
customer to purchase such a contract after the sale. In the above example, if the customer had not 
purchased the extended warranty at the time of the sale, the retailer may contact the customer at any 
time within a specified period of time after the sale and offer the customer a second opportunity to 
buy the extended warranty. 
 
Discussion: 
 
Effective for sales or renewals on or after October 1, 2005, Code Sections 12-36-910(B) and 12-
36-1310(B) impose the sales and use tax on the: 
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gross proceeds accruing or proceeding from the sale or renewal of warranty, 
maintenance, or similar service contracts for tangible personal property, whether or not 
such contracts are purchased in conjunction with the sale of tangible personal property.  

 
As such, a charge for the sale or renewal of a warranty, maintenance, or similar service contract 
for tangible personal property is subject to the sales and use tax, whether or not such contract 
was purchased in conjunction with the sale of the tangible personal property. 
 
However, Code Section 12-36-2120(53) exempts from the tax: 
 

motor vehicle extended service contracts and motor vehicle extended warranty contracts.  
 
Finally, it is important to be aware of an additional statutory provision as it relates to 
warranties. The sales tax, in addition to sales of tangible personal property, also applies to 
the “fair market value of tangible personal property previously purchased at wholesale which 
is withdrawn from the business or stock and used or consumed in connection with the 
business.” See Code Section 12-36-90.  
 
As such, the sales tax is due on the withdrawal from inventory of the tangible personal property 
for use in replacing a defective part under the warranty contract; however, Code Section 12-36-
90(1)(c)(iii) excludes from the tax: 
 

tangible personal property replacing defective parts under written warranty contracts if:  
 
(A) the warranty, maintenance, service, or similar contract is given without charge, at 

the time of original purchase of the defective property, or the tax was paid on the 
sale or renewal of warranty, maintenance, or similar service contract for tangible 
personal property of which the defective part was a component, whether or not such 
contract was purchased in conjunction with the sale of tangible personal property,  

 
(B) in the case of a warranty, maintenance, service, or similar contract that is given 

without charge at the time of original purchase of the defective property, the tax 
was paid on the sale of the defective part or on the sale of the property of which the 
defective part was a component, and  

 
(C) the warrantee is not charged for any labor or materials. 

 
Therefore, the tax does not apply to the withdrawal from inventory of tangible personal property 
for use in replacing defective part under a warranty contract if: 
 

1. tax was paid on the sale or the renewal of the warranty contract and the customer is 
not charged for any labor or material when the part is replaced; or, 
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2. the warranty contract is given without charge at the time of the original purchase of 
the defective property, and the tax was paid on the sale of the defective part or on the 
sale of the property of which the defective part was a component, and the customer is 
not charged for any labor or material when the part is replaced.  

 
Note: If both conditions set forth in Item 1 are not met, or if all three conditions set forth in Item 
2 are not met, then tax is due on the withdrawal from inventory of the tangible personal property 
for use in replacing a defective part under the warranty contract. The tax would be based on the 
fair market value of the property withdrawn from inventory. 
 
 
 SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 
 
 s/Burnet R. Maybank III 
 Burnet R. Maybank III, Director 
 
 August 21             , 2005 
Columbia, South Carolina  
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