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SC REVENUE RULING #04-5 
 
 
SUBJECT:        Charges for Copies of Medical Records by a Medical  
    Professional 

  (Sales and Use Tax) 
 
EFFECTIVE DATE:  Applies to all periods open under the statute. 
 
SUPERSEDES:   All previous advisory opinions and any oral 

 directives in conflict herewith. 
 
REFERENCES:   S. C. Code Ann. Section 12-36-910(A) (2000) 
    S. C. Code Ann. Section 12-36-1310(A) (2000) 
    S. C. Code Ann. Section 12-36-60 (2000) 
    SC Regulation 117-308 
    SC Regulation 117-322 
 
AUTHORITY:   S. C. Code Ann. Section 12-4-320 (2000) 
    S. C. Code Ann. Section 1-23-10(4) (Supp. 2003) 

   SC Revenue Procedure #03-1 
 
SCOPE:   The purpose of a Revenue Ruling is to provide guidance to 

 the public and to Department personnel.  It is a written 
 statement issued to apply principles of tax law to a specific 
 set of facts or a general category of taxpayers.  A Revenue 
 Ruling is an advisory opinion; it does not have the 
 force or effect of law and is not binding on the public.  
 It is, however, the Department’s position and is binding on 
 agency personnel until superseded or modified by a 
 change in statute, regulation, court decision, or advisory 
 opinion. 

 
 
Questions: 
 
1. If a medical professional charges a patient for a copy of the patient’s records for any of 
the following purposes, are such charges subject to the sales and use tax? 
 

a) The patient wishes to maintain copies of all his medical records. 
 



 

b) The medical professional must make copies of the patient’s records for 
purposes of sending the patient to a specialist for further diagnosis and treatment. 
 
c) The medical professional must make copies of the patient’s records because the 
patient has requested such copies for purposes of seeking the opinion of another 
medical professional. 

 
2. If a medical professional charges a third party (not the patient) for a copy of a patient’s 
records for any of the following purposes, are such charges subject to the sales and use 
tax? 
 

a) The medical professional charges a personal injury attorney for copies of a 
patient’s records the attorney has requested for purposes having such records 
reviewed by another medical professional who may testify in court as an expert 
witness. 
 
b) A medical professional leaves a medical practice and as a result of the 
termination of his relationship with that practice, the medical professional is 
charged for copies of patient files of those patients who will remain the patient of 
the departing medical professional. 

 
Conclusions: 
 
1. If a medical professional charges a patient for a copy of the patient’s records for any of 
the following purposes, then such charges are not subject to the sales and use tax since 
providing the copies is incidental to, and a part of, the medical services rendered by the 
medical professional. 
 

a) The patient wishes to maintain copies of all his medical records. 
 
b) The medical professional must make copies of the patient’s records for 
purposes of sending the patient to a specialist for further diagnosis and treatment. 
 
c) The medical professional must make copies of the patient’s records because the 
patient has requested such copies for purposes of seeking the opinion of another 
medical professional. 

 
2. If a medical professional charges a third party (not the patient) for a copy of a patient’s 
records for any of the following purposes, then such charges are not subject to the sales 
and use tax only if the sale of the copy of the patient’s records by the medical 
professional constitutes a casual or isolated sale as defined in SC Regulation 117-322.  
 

a) The medical professional charges a personal injury attorney for copies of a 
patient’s records the attorney has requested for purposes having such records 
reviewed by another medical professional who may testify in court as an expert 
witness. 
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b) A medical professional leaves a medical practice and as a result of the 
termination of his relationship with that practice, the medical professional is 
charged for copies of patient files of those patients who will remain the patient of 
the departing medical professional. 

 
If a medical professional charges a third party (not the patient) for a copy of a patient’s 
records for any of the above purposes, then such charges are subject to the sales and use 
tax if the sale of the copy of the patient’s records by the medical professional does not 
constitute a casual or isolated sale as defined in SC Regulation 117-322. 
 
The determination as to whether a medical professional is regularly engaged in selling 
such copies or other tangible personal property must be determined on a case-by-case 
basis. This determination does not only require a review of the sale of copies of patient 
records by the medical professional, but requires a review of all sales of tangible personal 
property (if any) by the medical professional (e.g. sales of medical information booklets 
and pamphlets, sales of juices and soft drinks, sales of medicines, nutritional 
supplements, vitamins, medical supplies, and medical devices when such sales are not 
incidental to, and a part of, the medical services rendered by the medical professional).  
 
For a definition of a “casual or isolated sale,” see SC Regulation 117-322 in the 
“Discussion” portion of this advisory opinion. 
 
Note: For purposes of this document, the term “medical professional” includes medical 
practices organized as partnerships, limited liability companies, and corporations. In 
addition, the above conclusions only apply to charges for copies by a medical 
professional and do not apply to charges by separate businesses hired by the medical 
professional to provide copies, and various other products and services, to the medical 
professional, his patients, and others.  
 
Discussion: 
 
Code Section 12-36-910(A) imposes the sales tax and states: 
 

A sales tax, equal to five percent of the gross proceeds of sales, is imposed 
upon every person engaged or continuing within this State in the business 
of selling tangible personal property at retail.  

 
Code Section 12-36-1310(A) imposes the use tax and states: 
 

A use tax is imposed on the storage, use, or other consumption in this 
State of tangible personal property purchased at retail for storage, use, or 
other consumption in this State, at the rate of five percent of the sales price 
of the property, regardless of whether the retailer is or is not engaged in 
business in this State.  
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Code Section 12-36-60 defines the term “tangible personal property” and states: 
 

“Tangible personal property” means personal property which may be seen, 
weighed, measured, felt, touched, or which is in any other manner 
perceptible to the senses.  It also includes services and intangibles, 
including communications, laundry and related services, furnishing of 
accommodations and sales of electricity, the sale or use of which is subject 
to tax under this chapter and does not include stocks, notes, bonds, 
mortgages, or other evidences of debt.  Tangible personal property does 
not include the transmission of computer database information by a 
cooperative service when the database information has been assembled by 
and for the exclusive use of the members of the cooperative service.  

 
Based on the above, in order for the sales or use tax to apply, there must be a retail sale of 
tangible personal property. 
 
SC Regulation 117-308, concerning professional, personal, and other services, states in 
part: 

The receipts from services, when the services are the true object of the 
transaction, are not subject to the sales and use tax, unless the sales and 
use tax is specifically imposed by statute on such services (i.e. 
accommodation services, communication services). (Emphasis added.) 

The so-called “true object” test is generally used to delineate sales of services from sales 
of tangible personal property. Applying this test to the matter at hand, it must be 
determined whether the copies or the professional services of a physician are the true 
object of these transactions.  

The “true object” test is best described in 9 Vanderbilt Law Review 231 (1956), wherein 
it is stated:  

The true test then is one of basic purpose of the buyer. When the product 
of the service is not of value to anyone other than the purchaser, either 
because of the confidential character of the product, or because it is 
prepared to fit the purchaser's special need — a contract or will prepared 
by a lawyer, or the accident investigation report prepared for an insurance 
company — this fact is evidence tending to show that the service is the 
real purpose of the contract. When the purpose of the contract is to 
produce an article which is the true object of the agreement, the final 
transfer of the product should be a sale, regardless of the fact that special 
skills and knowledge go into its production. Under this analysis, printing 
work, done on special order, and of significant value only to the particular 
customer, is still a sale. The purchaser is interested in the product of the 
services of the printer, not in the services per se. Similarly, it would seem 
that contracts for custom-produced articles, be they intrinsically valuable 
or not, should be classified as sales when the product of the contract is 
transferred. 
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The Vanderbilt Law Review article, in quoting Snite v. Department of Revenue, 398 Ill. 
41 , 74 N.E. 2d. 877 (1947), also establishes the following general rule:  

If the article sold has no value to the purchaser except as a result of 
services rendered by the vendor, and the transfer of the article to the 
purchaser is an actual and necessary part of the services rendered, then the 
vendor is engaged in the business of rendering service, and not in the 
business of selling at retail. If the article sold is the substance of the 
transaction and the service rendered is merely incidental to and an 
inseparable part of the transfer to the purchaser of the article sold, then the 
vendor is engaged in the business of selling at retail, and the tax which he 
pays ... [is measured by the total cost of the article and services]. If the 
service rendered in connection with an article does not enhance its value 
and there is a fixed or ascertainable relation between the value of the 
article and the value of the service rendered in connection therewith, then 
the vendor is engaged in the business of selling at retail and also engaged 
in the business of furnishing service, and is subject to tax as to the one 
business and tax exempt as to the other. 

While the above quotes do not establish rigid rules, they do provide general guidance in 
determining the purpose of a transaction, and are particularly helpful in addressing the 
issues at hand.  

SC Regulation 117-308.1 concerns professional services and states: 
 

Receipts from the performance of professional services are not subject to 
the sales tax. 
 
The property used incidental to the performance of such services by 
licensed medical doctors, dentists, doctors of veterinary medicine, oculists, 
optometrists, lawyers, accountants, civil engineers, and other licensed 
professional men is subject to tax on its sale to such persons. 
 
Note however, that a doctor, etc., may in addition to rendering a service, 
also be in the business of making sales of tangible personal property. For 
instance, a doctor may sell medicines. 
 
In those cases where professional men are regularly engaged in the 
business of selling tangible personal property at retail, they must obtain a 
retail license and remit the taxes due on such sales. 

 
SC Regulation 117-308.3, concerns physicians specifically, and states: 
 

Doctors are the consumers of the supplies, medicines, office furniture and 
fixtures and special tools and equipment they use in the practice of their 
profession. Sales of such supplies and equipment to doctors are retail sales 
and subject to the sales tax. 
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It is only when a doctor has a stock of drugs from which he makes 
numerous and substantial retail sales that he is required to have a retail 
license and to remit sales tax directly to the department. 
 

A review of the SC Regulations 117-308 and various Department advisory opinions (SC 
Revenue Ruling #91-20, SC Private Letter Ruling #90-4 and SC Revenue Ruling #92-15) 
indicates that charges for copies and other tangible personal property by a professional, 
and other person generally thought of as a service provider, are subject to the sales tax if 
such person is not providing the copies as part of services rendered and the sale of the 
copy of the patient’s records by the medical professional does not constitute a casual or 
isolated sale. 
 
SC Regulation 117-322, concerns casual and isolated sales, and states: 
 

Casual or isolated sales by persons not engaged in the business of selling 
tangible personal property at retail are not subject to the sales or use tax.  
 
For purposes of administering this regulation, the term “casual” means 
occurring, encountered, acting or performed without regularity or at 
random.  The term “occasional” and the term "isolated" mean occurring 
alone or once, an incident not likely to recur, sporadic. 

 
Finally, Chapter 115 of Title 44, the Physicians’ Patient Records Act, contains the 
following provisions: 
 

Code Section 44-115-80: 
 
A physician, or other owner of medical records as provided for in Section 
44-115-130, may charge a fee for the search and duplication of a medical 
record, but the fee may not exceed sixty-five cents per page for the first 
thirty pages and fifty cents per page for all other pages, and a clerical fee 
for searching and handling not to exceed fifteen dollars per request plus 
actual postage and applicable sales tax. A physician, health care provider, 
or other owner of medical records must provide a patient’s medical 
records at no charge when the patient is referred by the physician, health 
care provider, or an employee, agent, or contractor of the owner of the 
record to another physician or health care provider for continuation of 
treatment for a specific condition or conditions. The physician may charge 
a patient or the patient’s representative no more than the actual cost of 
reproduction of an X-ray. Actual cost means the cost of materials and 
supplies used to duplicate the X-ray and the labor and overhead costs 
associated with the duplication. (Emphasis added.) 
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Code Section 44-115-90: 
 
When a request for medical information involves more than making copies 
of existing documents, a physician may charge reasonable fees, exclusive 
of those fees charged for copying the medical record, for providing this 
service.  
 
Code Section 44-115-100 
 
The provisions of Sections 44-115-80 and 44-115-90 do not apply to 
requests for medical information necessary to process a health insurance 
claim made by a patient or on behalf of the patient by a health insurance 
carrier or health insurance administrator for services rendered by the 
physician from whom the information is requested.  

 
Based on the above, charges for copies by a medical professional are not subject to the 
sales tax if such medical professional is providing the copies as part of medical services 
rendered. If the copies are not being provided as part of the medical services rendered, 
then the charges for such copies are subject to the sales tax if the sale of the copy of the 
patient’s records by the medical professional does not constitute a casual or isolated sale 
as defined in SC Regulation 117-322. 
 
 SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 
 s/Burnet R. Maybank, III 
 Burnet R. Maybank III, Director 
 
 
  March 30              , 2004 
Columbia, South Carolina 
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