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SCOPE:           The purpose of a Revenue Ruling is to provide guidance to the public and 

Department personnel.  It is a written statement issued to apply principles 
of tax law to a specific set of facts or a general category of taxpayers. A 
Revenue Ruling is an advisory opinion; it does not have the force or effect 
of law and is not binding on the public.  It is, however, the Department’s 
position and is binding on agency personnel until superceded or modified 
by a change in statute, regulation, court decision, or advisory opinion.   

 
Question: 
 
May a practitioner charge a contingent fee for representing taxpayers in the administrative tax 
process? 
 
Conclusion: 
 
A practitioner may not charge a contingent fee in the following instances: 
 
1.  For preparing an original tax return; 
 
2.  For any advice rendered in connection with a position taken or to be taken on an original tax 
return.   
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3.  For the preparation of, or advice rendered for, an amended tax return or a claim for refund if 
the practitioner does not reasonably anticipate that the amended return or claim for refund will be 
substantively reviewed by the Department. 
 
If otherwise allowed, a practitioner may charge a contingent fee for the preparation of, or advice 
rendered for, an amended tax return or a claim for refund if the practitioner reasonably 
anticipates that the amended return or the refund claim will receive substantive review by the 
Department. 
 
Discussion: 
 
Section 12-60-90 of the South Carolina Code of Laws (“Code”) controls the representation of 
taxpayers during the administrative tax process, including the filing of returns on behalf of 
taxpayers as well as communications with state and local tax authorities by a practioner on 
behalf of a client.  Section 12-60-90 of the Code reads as follows:      

 
(A) For the purposes of this section, the administrative tax process includes 
matters connected with presentation to a state or local tax authority, or their 
officials or employees, relating to a client's rights, privileges, or liabilities 
pursuant to laws, regulations, or rules administered by state or local tax 
authorities. These presentations include the preparation and filing of necessary 
documents, correspondence with, and communications to, state and local tax 
authorities, and the representation of a client at conferences and meetings, 
including conferences with the county boards of assessment appeals. It does not 
include contested case hearings held by the Administrative Law Judge Division or 
the courts. 
(B) State and local government tax officials and state and local government 
employees may represent their offices, agencies, or both, during the 
administrative tax process. 
(C) Taxpayers may be represented during the administrative tax process by: 
(1) the same individuals who may represent them in administrative tax 
proceedings with the Internal Revenue Service pursuant to Section 10.3(a), (b), 
and (c), Section 10.7(a), (c)(1)(i) through (c)(1)(vi), and (c)(2)(viii), and Section 
10.7(d) and (e) of United States Treasury Department Circular No. 230; and 
(2) a real estate appraiser who is registered, licensed, or certified pursuant to 
Chapter 60 of Title 40 during the administrative tax process in a matter limited to 
questions concerning the valuation of real property. 
(D) The department may suspend or disbar from practice in the administrative tax 
process, any person authorized by these rules to represent taxpayers, if the person 
is shown to be incompetent, disreputable, or fails or refuses to comply with the 
rules in subsection (E), or in any manner, with intent to defraud, willfully and 
knowingly deceives, misleads, or threatens any claimant or prospective claimant, 
by word, circular, letter, or by advertisement. For the purposes of this section, 
incompetence and disreputable conduct is defined in Section 10.51 of United 
States Treasury Department Circular No. 230. The department may review a 
petition for reinstatement as provided in Section 10.81. 
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(E) Representatives of taxpayers must comply with the duties and restrictions 
contained in Sections 10.20 through 10.24 and 10.27 through 10.34 of United 
States Treasury Department Circular No. 230. 
(F) For purposes of this section the terms in United States Treasury Department 
Circular No. 230 must be given the meanings necessary to effectuate this section. 
For example, unless a different meaning is required: 
(1) references to United States Treasury Department Circular No. 230 mean the 
United States Treasury Department Circular No. 230 as revised through the date 
provided for in the definition of the Internal Revenue Code in Section 12-6- 
40(A); 
(2) references in United States Treasury Department Circular No. 230 to: 
(a) the United States or federal are deemed to include references to this State, any 
of its political subdivisions, or any two or more of them; 
(b) the Internal Revenue Service, the Department of Treasury, Examination 
Division, or District Director are deemed to include references to any state or 
local tax authority; and 
(c) the Director of Practice is deemed to mean the director or his designee. 
(3) references to tax return mean appropriate return, including property tax returns 
filed with the department; 
(4) references to federal tax obligations mean all South Carolina taxes, including 
property taxes and property tax assessments, where administered by the 
department. 
 

Section 12-60-90 of the Code relies heavily on US Treasury Department Circular 230 (“Circular 
230”) in determining who may practice in South Carolina’s administrative tax process.  Section 
12-60-90 of the Code also looks to Circular 230 to establish how practitioners are to conduct 
themselves during the process and the Department’s remedies if practitioners fail to conduct 
themselves properly.  Section 12-60-90(E) of the Code provides that a representative must 
comply with the duties and restrictions contained in §10.20 through §10.24 and §10.27 through 
§10.34 of Circular 230.  For purposes of Section 12-60-90 of the Code, references in Circular 
230 to the United States are deemed to refer to South Carolina and any local taxing authority.  
References to the IRS and the Treasury Department are deemed to refer to all state and local 
taxing authorities and references to the Director of Practice are deemed to refer to the Director of 
the Department or his designee.    
 
Amended as of July 26, 2002, Circular 230 §10.27 prohibits contingency fees in certain 
instances.  The complete pertinent section of the 2002 version of §10.27 discusses contingent 
fees and explains when a contingent fee will be allowed in connection with a tax matter. 
 

(b) Contingent fees. (1) For purposes of this section, a contingent fee is any fee 
that is based, in whole or in part, on whether or not a position taken on a tax 
return or other filing avoids challenge by the Internal Revenue Service or is 
sustained either by the Internal Revenue Service or in litigation. A contingent fee 
includes any fee arrangement in which the practitioner will reimburse the client 
for all or a portion of the client’s fee in the event that a position taken on a tax 
return or other filing is challenged by the Internal Revenue Service or is not 
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sustained, whether pursuant to an indemnity agreement, a guarantee, rescission 
rights, or any other arrangement with a similar effect. 
 
(2) A practitioner may not charge a contingent fee for preparing an original tax 
return or for any advice rendered in connection with a position taken or to be 
taken on an original tax return. 
 
(3) A contingent fee may be charged for preparation of or advice in connection 
with an amended tax return or a claim for refund (other than a claim for refund 
made on an original tax return), but only if the practitioner reasonably anticipates 
at the time the fee arrangement is entered into that the amended tax return or 
refund claim will receive substantive review by the Internal Revenue Service. 
 

Based on the above, if an attorney, CPA,  enrolled agent, real estate appraiser, or other 
person eligible to represent a taxpayer under Section 12-60-90 of the Code chooses to 
charge a contingent fee for preparing an original tax return of any kind (including a 
property tax return) he or she is subject to suspension or disbarment from the 
administrative tax process by the Department.  Further, a practitioner is also subject to 
suspension or disbarment from the administrative tax process if he or she charges a 
contingent fee for advice given on preparation of an original return.  For purposes of this 
revenue procedure, “advice” includes, but is not limited to,  (1) providing sufficient 
counsel to a taxpayer so that the completion of a return, or portion of a return, or a claim 
for refund, or a portion of a claim for refund, is largely mechanical, even though the 
person providing the counsel does not prepare or review the return; or, (2) providing 
advice on specific issues of law when the advice is given with respect to events which 
have occurred at the time the advice is rendered and is not given with respect to the 
consequences of contemplated transactions and the advice is directly relevant to the 
determination or existence, characterization, or amount of an entry on a return or claim 
for refund.   
 
A practitioner may charge a contingent fee for preparing or advising in connection with an 
amended tax return or a claim for refund (other than a claim for refund on an original tax return) 
if the practitioner reasonably anticipates the return will receive a substantive review by the 
Department or local taxing authority.  However, a practitioner may not charge a contingency fee 
in such instance if he does not reasonably anticipate that the Department will substantively 
review the amended return or claim for refund. Please note, that all claims for refunds that 
exceed $5 million must be reviewed by the Budget and Control Board before a refund may be 
issued.  (See the minutes of the Budget and Control Board meeting of July 14, 1994 which 
allowed the $100,000 limit contained in 11-1-45 that applies to settlements of claims to be raised 
to $5 million.)  
 
Furthermore, a practitioner may not charge a contingent fee in connection with the job 
development credit.  The South Carolina Coordinating Council for Economic Development has 
developed a guideline that addresses the charging of a contingent fee in connection with a job 
development credit matters. The guideline provides that  advisors may not charge a contingent 
fee based on the application for, or collection of, job development credits by their clients.   
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In addition to the general prohibition of contingent fees found in Circular 230 enforced through 
the provisions of Code Section 12-60-90, there are also professional rules of conduct for separate 
professions such as certified public accountants and appraisers.  These professional rules of 
conduct restrictions are in addition to any other legal, ethical, or professional limitations that are 
imposed on a practitioner by law, regulation, or otherwise.  A practitioner engaged in one of 
these professions  should consult their professional rules of conduct to determine any other 
restrictions on charging a contingent fee in connection with a state tax matter. 
 
     SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 

 
s/ Burnet R. Maybank III 
Burnet R. Maybank, III 

 
March 23        ____, 2004 
Columbia, South Carolina 

 5


	SC Revenue Ruling #04-3

