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 SC REVENUE RULING #04-14  
 
 
 

SUBJECT:       Property Exemption Under Code Section 12-37-220(C) 
 (Property Tax) 

 
EFFECTIVE DATE: Applies to all periods open under the statute. 

 
SUPERSEDES:  All previous advisory opinions and any oral directives in conflict 

herewith. 
 

REFERENCES:  S.C. Code Ann. Section  12-37-220(C) 
  S.C. Code Ann. Section 12-37-220(A)(7) 
  S.C. Code Ann. Section 12-37-220(B)(32) 
  S.C. Code Ann. Section 12-37-220(B)(34) 

 
AUTHORITY:  S. C. Code Ann. Section 12-4-320  

   S. C. Code Ann. Section 1-23-10(4)  
  SC Revenue Procedure #03-1 

 
SCOPE:  The purpose of a Revenue Ruling is to provide guidance to the  

public and to Department personnel.  It is a written statement 
issued to apply principles of tax law to a specific set of facts or a 
general category of taxpayers.  A Revenue Ruling is an advisory 
opinion; it does not have the force or effect of law and is not 
binding on the public.  It is, however, the Department’s position 
and is binding on agency personnel until superseded or modified 
by a change in statute, regulation, court decision, or advisory 
opinion. 

 
 
Question: 
 
1. Under Code Section 12-37-220(C), what requirements must a purchaser of a 
manufacturing facility, a research and development facility, or a corporate office facility, 
distribution facility, or corporate headquarters meet in order to be able to continue the time 
left on any exemption under Code Sections 12-37-220(A)(7), (B)(34), or (B)(32), 
respectively, for which the property qualified for originally? 
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2.  Under Code Section 12-37-220(C), what requirements must a purchaser of a 
manufacturing facility, a research and development facility, or a corporate office facility, 
distribution facility, or corporate headquarters meet in order to receive a new five year 
exemption on all of the seller’s property that originally qualified for an exemption under 
Code Sections 12-37-220(A)(7), (B)(34), or (B)(32), respectively? 
 
Conclusion:   
 
1.  If a purchaser purchases a manufacturing facility, a research and development facility, or 
a corporate office facility, distribution facility, or corporate headquarters, the purchaser may 
claim the remaining time the seller had on its original exemption if: 
 
a)  the purchaser is unrelated to the seller; 
 
b)  the sale occurs in an arm’s length transaction; 
 
c)  the purchaser preserves the existing facility and the existing number of jobs at the 
facility; and, 
 
d) the purchaser obtains the approval of the governing body of the county for the 
exemption.  
 
2.  If a purchaser purchases a manufacturing facility, a research and development facility, or 
a corporate office facility, distribution facility, or corporate headquarters, the purchaser may 
qualify for a new five year exemption under Code Section 12-37-220(C) if the purchaser: 
 
a.  meets the requirements of (a) through (d) above; 
 
b.  invests an additional $50,000 in a new facility or an addition to an existing facility; and, 
 
c.  in the case of  a corporate headquarters, corporate office facility, or distribution facility, 
also creates an additional 75 jobs at the facility. 
 

 
Discussion:   
 
     The statutes 
 
In 1995, a new subsection was added to the Code to address the sale of a facility that was 
the subject of certain exemptions.  This code section, 12-37-220(C), provides that: 
 

Upon approval by the governing body of the county, the five-year partial 
exemption allowed pursuant to subsection (A)(7), (B)(32), and (B)(34) is 
extended to an unrelated purchaser who acquires the facilities in an arms-length 
transaction and who preserves the existing facilities and existing number of jobs.  
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The partial exemption applies for the purchaser for five years if the purchaser 
otherwise meets the exemption requirements. 

 
Code Section 12-37-220(A)(7) provides a 5 year exemption from county ad valorem 
property taxes for all new manufacturing establishments and additions to existing 
manufacturing establishments if the cost is $50,000 or more. The exemption is available for 
five years if investments totaling $50,000 or more are made at the facility.1   
 
Code Section  12-37-220(B)(32) provides a 5 year exemption from county ad valorem 
property taxes for all new corporate headquarters, corporate office facilities, distribution 
facilities and all additions to these facilities if the cost of the new construction or the 
addition is $50,000 or more and 75 new full-time jobs (or 150 or more substantially 
equivalent jobs) are created. 
 
Code Section  12-37-220(B)(34) provides a 5 year exemption from county ad valorem 
property taxes for all new enterprises engaged in research and development and all 
additions valued at $50,000 or more.  The exemption is available for five years if 
investments valued at $50,000 or more are made at the facility.  The facility or the addition 
must be devoted directly and primarily to research and development, in the experimental or 
laboratory sense, of new products, new uses for existing products, or improvement of 
existing products. 
 
These exemptions apply for five years for the property placed in service at the new facility 
or addition if $50,000 is invested and, if applicable, the 75 jobs are created.    Note, if a 
taxpayer invests money in an addition to real property, the exemption is allowed to the 
extent the additional real property improvements increase the value of the property.  See SC 
Revenue Ruling #89-3. 

 
Applying for the Exemption 
 

Code Section 12-4-710 provides in relevant part that “Except for the exemption provided by 
Section 12-37-220(A)(9), the department shall determine if any property qualifies for 
exemption from local property taxes under Section 12-37-220 in accordance with the 
Constitution and general laws of this State….” 
 
Code Section 12-4-720 provides in relevant part, 
 

(A)  Applications for property exemptions, other than the exemption provided by Section 
12-37-220(A)(9), must be filed as follows: 
 

(1)  Except as otherwise provided any property owner whose property may 
qualify for property exemption shall file an application for exemption with the 
department within the period provided in Section 12-54-85(F) for claims for 

 

1 Section 3(g) of Article X of the South Carolina Constitution also contains this exemption. 
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refund.  This item does not relieve the taxpayer of any responsibility to file timely 
and accurate property tax returns. 
 

In order to qualify for the exemption under Code Section 12-37-220(C), the purchaser of the 
facility must apply to the South Carolina Department of Revenue (“Department”) in a 
timely manner.  The taxpayer should use Form PT-444 to apply. 

 
Requirements for the Purchaser to Continue  the Seller’s Exemption 
 

There are four requirements in order for the purchaser to be able to continue to use the 
remaining time that the seller had on its exemption.  In order to continue the exemption, the 
purchaser must: a) get the approval of the governing body of the county to the extension of 
the exemption to the purchaser; b) be unrelated to the seller;  c) purchase the facility that is 
the subject of the exemption in an arm’s length transaction; and, d) maintain the existing 
facility and the existing number of jobs at the facility.  If the purchaser meets these four 
requirements, it is entitled to any remaining time that is left on any exemption under Code 
Section 12-37-220(A)(7), (B)(32), or (B)(34) that the seller had for property at the facility.  
For example, if the seller had obtained a five year exemption from county ad valorem taxes 
under Code Section 12-37-220(A)(7), and sold the facility in year two, the purchaser would 
be able to use the exemption for all of the property located at the facility that had the 
original exemption for the remaining three years if it meets the four requirements discussed 
herein.  

 
Approval of the governing body of the county  

 
The first requirement a purchaser must meet in order to obtain the exemption described in 
Code Section 12-37-220(C) is that the governing body of the county approve of extending 
the exemption to the purchaser of the facility.  The purchaser is required to obtain the 
approval of the governing body of the county prior to applying for the exemption.  When 
the purchaser has obtained the approval, the purchaser should attach a copy of the county 
approval to the PT-444. 

 
Purchase Must be Made by an Unrelated Party  

 
The second requirement of the statute is that the purchase must be made by a purchaser that 
is unrelated to the seller.  The term “unrelated” is not defined in the statute and the 
dictionary also does not define the term.  In other tax statutes that address related party 
issues, the statutes make reference to Internal Revenue Code provisions that address related 
parties and issues concerning related parties.  While there are several different Internal 
Revenue Code (“IRC”) sections that address related parties or controlled parties (for 
example, Sections 318, 267, 482, 1563), the one that is used most often in the South 
Carolina tax statutes is IRC Section 267.  IRC Section 267 addresses the disallowance of 
losses, and the matching of deductions with income in the case of expenses and interest, 
between related parties.  The South Carolina tax statutes that cite IRC section 267 use it 
primarily to identify relationships that create related party status, usually limiting the use of 
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a credit or benefit in some way. (See, Code Sections 12-6-3360, 12-6-3515, and 12-44-
110(3)). Under IRC Section 267, related parties include brothers and sisters, spouses, an 
individual and a corporation in which the individual owns 50% or more of the stock, 
corporations that are part of a controlled group, and a partnership and corporation if the 
same person owns more than 50% of the stock of the corporation and 50% of the capital or 
profits interest of the partnership.  For a complete list of disqualifying relationships, IRC 
Section 267 should be reviewed.  The Department will consider any person who is unrelated 
to the seller under the principles of  IRC section 267 to be an unrelated purchaser for 
purposes of Code Section 12-37-220(C).   The purchaser should include information about 
any relationship between the purchaser and seller with the PT-444 that it files with the 
Department.  
 
Purchase of the Facility Must Occur in an Arm’s Length Transaction 
 
The purchase must also occur through an arm’s length transaction.  The term “arm’s length 
transaction” is also not defined in the statute.  However, “arm’s length transaction” is a 
common phrase and is defined by Blacks’ Law Dictionary at p.109 (6th ed. 1990) as “A 
transaction in good faith in the ordinary course of business by parties with independent 
interests” or as “the standard under which unrelated parties, each acting in his or her own 
best interest, would carry out a particular transaction.” A transaction is generally considered 
to be arm’s length if the purchaser pays fair market value for the assets.  The purchaser 
should provide evidence that the facility was purchased in an arm’s length sale, such as 
proof that the transaction occurred at fair market value, with the PT-444 that it files with the 
Department.   

 
Preservation of the Existing Number of Jobs and the Existing Facility 

 
The statute requires that the purchaser preserve the existing number of jobs and the existing 
facility.  In order to meet this requirement of the exemption, the purchaser must retain the 
same number of jobs that the seller had at the facility prior to the date of the sale.2  In 
meeting this requirement, all circumstances will be examined to make sure that jobs were  
 

 
2  To the extent that the facility had been closed and there are no jobs at the facility at the time 
the facility is acquired by the purchaser, the exemption under Code Section 12-37-220(C) is not 
available although the facility may be able to qualify for the exemptions under Code Sections 12-
37-220(A)(7), 12-37-220(A)(32), and 12-37-220(A)(34) as a new facility if it otherwise meets 
the requirements of the statute.  In certain instances, a facility that has been closed for a certain 
period of time will be considered a new facility.  Things that will be considered in determining 
whether a new facility exists include: 1) a change in ownership; 2) a change in product; 3) 
substantial investment of new capital; 4) whether there is a cessation of the former business; and, 
5) a change in the product market.  See, SC PLR #87-11 citing Cummins Engine Company, Inc. 
v. Thomas, 267 S.C. 521, 230 S.E. 2d 217 (1976); Arkwright Mills v.  Murphy, 219 S.C. 438, 65 
S.E. 2d 665 (1951); Chronicle Publishers, Inc. v. South Carolina Tax Commission, 244 S.C. 192, 
136 S.E. 2d 261 (1964).   
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not eliminated prior to the sale of the facility in order to enable the purchaser to meet this 
requirement.  In addition to preserving the existing number of jobs, the purchaser must also 
preserve the existing facility.3

 
In submitting the request for the exemption, the purchaser should provide substantiation that 
it has retained the jobs that the purchaser had prior to the sale and that it has preserved the 
existing facility.   

   
Qualifying for a New Five Year Exemption 

 
In order to obtain a full new five year exemption, the purchaser must meet all the  
requirements discussed above (approval of the governing body of the county, unrelated 
purchaser, an arm’s length transaction, and retain the existing facility and jobs) and in 
addition, must meet an additional requirement.  The further requirement is that the 
purchaser must otherwise meet the exemption requirements.   
 
The exemption requirements that must otherwise be met are the requirements of Code 
Sections 12-37-220(A)(7), 12-37-220(B)(32) or 12-37-220(B)(34), respectively. The 
purchaser must meet the requirements for the type of facility that it is purchasing.  In the 
case of the exemption allowed under Code Section 12-37-220(A)(7), the purchaser must 
operate a manufacturing facility and must invest an additional $50,000 in an addition to the 
facility.  For the exemption allowed under Code Section 12-37-220(B)(32), the purchaser 
must operate a corporate office facility, a distribution facility, or a corporate headquarters, 
must invest $50,000 in an addition to the facility, and must create an additional 75 new full-
time jobs (or 150 or more substantially equivalent jobs) at the facility in addition to the 
existing jobs at the facility.  For the exemption allowed under Code Section 12-37-
220(B)(34), the purchaser must operate a research and development facility and must invest 
an additional $50,000 in an addition to the facility.  
 
If the purchaser can meet the additional requirements for the exemption that it would 
otherwise qualify for, then the purchaser will receive a new full five year exemption from 
the county portion of ad valorem taxes for all the property located at the facility that is 
purchased in the sale that was the subject of the original exemption4. 
. 
If the purchaser is seeking a new full five year exemption, the purchaser should provide 
information as to how much it has invested in property to substantiate that it has invested an 
additional $50,000 in property at the applicable facility in an addition to the facility.  In the 
case of a corporate headquarters, corporate office facility, or distribution facility, the 
purchaser must also provide substantiation that it has created an additional 75 jobs at the 
facility in addition to maintaining any pre-existing jobs that the seller had at the facility. 
 

 
3 SC Property Tax Regulation 117-124.22 provides a definition of “facility.”  
4 Any part of the property sold to the purchaser that was not subject to the original exemption is 
not eligible for a new five year exemption. 



With regard to any exemption request under Code Section 12-37-220(C), the Department 
may make further inquiries and audit the purchasers, books, records and returns, to 
determine if the purchaser’s representations are accurate. 
 
For questions concerning this revenue ruling, contact Jerilynn VanStory at (803)898-5151.  
For questions concerning the exemptions allowed under Code Sections 12-37-220(A)(7), 
(B)(32), and (B)(34), please contact Ralph Coleman at (803)898-5472.  For general 
questions about other property tax exemptions please call Adriane Shealy at (803)898-5480.  

 
 
  SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 
  s/Burnet R. Maybank III 
  Burnet R. Maybank III, Director 
 
 
 September 28         , 2004 
Columbia, South Carolina 
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