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 SC REVENUE PROCEDURE #08-2 
 
 
SUBJECT:  Resale Certificates 
 (Sales and Use Tax) 
 
EFFECTIVE DATE: Applies to all periods open under the statute. 
 
SUPERSEDES: SC Revenue Procedure #98-2 and all previous advisory 

opinions and any oral directives in conflict herewith. 
 
REFERENCES: S. C. Code Ann. Section 12-36-950 (2000) 
 S. C. Code Ann. Section 12-36-2510 (Supp. 2007) 
 S. C. Code Ann. Section 12-54-43(M) (Supp. 2007) 
 
AUTHORITY: S. C. Code Ann. Section 12-4-320 (2000) 
 S. C. Code Ann. Section 1-23-10(4) (2005) 
 SC Revenue Procedure #05-2 
 
SCOPE: The purpose of a Revenue Procedure is to provide 

procedural guidance to the public and Department 
personnel.  It is an advisory opinion issued to assist in the 
administration of laws and regulations by providing 
guidance that may be followed in order to comply with the 
law. It is effective until superseded or modified by a change 
in statute, regulation, court decision, or another 
Departmental advisory opinion. 

 
Law: 
 
S.C. Code Section 12-36-910 imposes a sales tax "upon every person engaged or 
continuing within this State in the business of selling tangible personal property at retail".  
Code Section 12-36-950 provides: 
 

It is presumed that all gross proceeds are subject to the tax until the 
contrary is established.  The burden of proof that the sale of tangible 
personal property is not a sale at retail is on the seller. 
 
However, if the seller receives a resale certificate signed by the purchaser 
stating that the property is purchased for resale, the liability for the sales 
tax shifts from the seller to the purchaser.

 1



The resale certificate must include the purchaser's name, address, retail 
sales tax license number, and any other provisions or information 
considered necessary by the department. 

 
The department may require the seller to provide information it considers 
necessary for the administration of this section. 

 
However, Code Section 12-36-2510, which concerns the issuance or authorization of 
certificates allowing a taxpayer to purchase tangible personal property tax free and be 
liable for taxes, states:  

(A)(1) Notwithstanding other provisions of this chapter, the department, at 
its discretion, may issue or authorize for the efficient administration of the 
sales and use tax law any type of certificate allowing a taxpayer to 
purchase tangible personal property tax free and be liable for any taxes.  

(2) In addition to any other type of certificate the department considers 
necessary to issue, the department may issue at its discretion:  

(a) Direct Pay Certificate: a direct pay certificate allows its holder to 
make all purchases tax free and to report and pay directly to the 
department any taxes due. The holder of a direct pay certificate is liable 
for any taxes due. If an exemption or exclusion is not applicable, the 
tax is due upon the withdrawal, use, or consumption of the tangible 
personal property purchased with the certificate.  

(b) Exemption Certificate: an exemption certificate, as opposed to 
allowing its holder to make all purchases tax free, allows its holder to 
make only certain purchases tax free such as machinery, electricity, or 
raw materials. The holder of an exemption certificate is liable for any 
taxes due. If an exemption or exclusion is not applicable, the tax is due 
upon purchase, or upon the withdrawal, use, or consumption of the 
tangible personal property purchased with the certificate if the 
application of the exemption or exclusion cannot be determined at the 
time of purchase.  

(B) To reduce the complexity and administrative burden of transactions 
exempt from sales or use tax, the following provisions must be followed 
when a purchaser claims an exemption by use of an exemption certificate:  

(1) the seller shall obtain at the time of the purchase any information 
determined necessary by the department, including the reason the 
purchaser is claiming a tax exemption or exclusion;  

(2) the department, at its discretion, may utilize a system where the 
purchaser exempt from the payment of the tax is issued an 
identification number which must be presented to the seller at the time 
of the sale;
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(3) the seller shall maintain proper records of exempt or excluded 
transactions and provide them to the department when requested and in 
the form requested by the department.  

(C) A seller that complies with the provisions of this section is relieved 
from any tax otherwise applicable if it is determined that the purchaser 
improperly claimed an exemption or exclusion by use of a certificate, 
provided the seller did not fraudulently fail to collect or remit the tax, or 
both, or solicit a purchaser to participate in an unlawful claim of an 
exemption. The liability for tax shifts to the purchaser who improperly 
claimed the exemption or exclusion by use of the certificate.  

The issue has arisen whether the seller is required to question a resale certificate when 
presented by a purchaser or if the seller may accept the resale certificate upon its 
presentation. 
 
Discussion: 
 
Generally, as stated in Code Section 12-36-950, if a seller receives a resale certificate 
signed by the purchaser stating that the property purchased is for resale, the seller is not 
required to collect the sales tax, and the liability for the tax shifts from the seller to the 
purchaser.  
 
To be valid, a resale certificate must contain the following information1: 
 

1. The seller’s name; 
 
2. The seller address (street, city, and zip code); 
 
3. The purchaser’s name; 
 
4. The purchaser’s address (street, city, and zip code); 
 
5. The purchaser’s South Carolina retail license number or, if the purchaser 
operates a retail business in another state, the state and retail license number of 
the state in which the purchaser operates the retail business; 
 
6. A statement as to the kind of business engaged in by the purchaser; 
 

                                                 
1 Code Section 12-36-950 requires the resale certificate to contain “the purchaser's name, address, retail 
sales tax license number, and any other provisions or information considered necessary by the department.” 
The Department, through longstanding policy in its publication of Form ST-8A (Resale Certificate), has 
required the resale certificate to contain the remaining information set forth in this document. Under Code 
Section 12-36-950, the Department also has the authority to amend its resale certificate (Form ST-8A) to 
require additional information if it considers it necessary for the proper administration of the sales and use 
tax.  
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7. A general list or description of the types of tangible personal property sold, 
leased or rented to others by the purchaser;  
 
8. The signature of the purchaser (individual owner, partner, member, or 
corporate officer); and, 
 
9. The date the certificate was completed. 

 
However, Code Section 12-36-2510(C) states that a seller that accepts a resale certificate 
“is relieved from any tax otherwise applicable if it is determined that the purchaser 
improperly claimed an exemption or exclusion by use of a certificate, provided the seller 
did not fraudulently fail to collect or remit the tax, or both, or solicit a purchaser to 
participate in an unlawful claim of an exemption.” (Emphasis added.) 
 
Finally, in addition to all other applicable penalties, Code Section 12-54-43(M) provides 
a penalty for the misuse of a resale, wholesale, or exemption certificate, and states: 

 
If a purchaser uses a resale, wholesale, or an exemption certificate issued 
or authorized by the department to purchase tangible personal property tax 
free which the purchaser knows is not excluded or exempt from the tax 
under the provisions of Chapter 36 of this title, then the purchaser, in 
addition to any other penalties due under this title, is liable for a penalty of 
five percent of the amount of the tax if the failure is for not more than one 
month, with an additional five percent for each additional month or 
fraction of the month during which the failure continues, not exceeding 
fifty percent in the aggregate. The provisions of this section do not apply 
to direct pay certificates.  

 
Procedure: 
 
The presentation of a resale certificate by a purchaser will relieve the seller of liability for 
the sales tax and switch the liability to the purchaser, provided all of the following 
conditions are met: 
 

1. The resale certificate presented to the seller by the purchaser contains all the 
information required by the Department and has been fully and properly 
completed. 
 
2. The seller did not fraudulently fail to collect or remit the tax, or both.  
 
3. The seller did not solicit a purchaser to participate in an unlawful claim that a 
sale was for resale. 
 

A copy of Form ST-8A, Resale Certificate, can be found at the Department’s website 
(www.sctax.org).  It is not required that Form ST-8A be used, but the information 
requested on the form is required on any resale certificate accepted by the seller.  
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Therefore, a letter from the purchaser to the seller or a resale certificate from another 
state is acceptable provided the letter or certificate contains the same information 
requested on Form ST-8A.  In addition, the “Uniform Sales & Use Tax Certificate” 
published by the MultiState Tax Commission (“MTC”) may be used by a purchaser 
(since it contains the same information requested on Form ST-8A) for the purpose of 
purchasing tangible personal property that will be resold, leased or rented in the normal 
course of the purchaser’s retail business. The MTC certificate may also be used by a 
purchaser of services that are subject to the sales and use tax, such as communications, 
accommodations, laundry services, and electricity, that will be resold, leased or rented in 
the normal course of the purchaser’s retail business.  
 
If a purchaser uses a resale certificate to purchase tangible personal property tax free 
which the purchaser knows is not excluded or exempt from the tax, then the purchaser is 
liable for a penalty of 5% of the amount of the tax for each month, or fraction of a month, 
during which the failure to pay the tax continues, not exceeding 50% in the aggregate. 
This penalty is in addition to all other applicable penalties authorized under the law. 
 
Note:  It is not necessary that a resale certificate be obtained for each purchase.  Only one 
resale certificate must be maintained on file per customer.  
 
 SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 
 s/Ray N. Stevens 
 Ray N. Stevens, Director 
 
May 5                      , 2008 
Columbia, South Carolina 
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