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SCOPE: The purpose of a Revenue Procedure is to provide procedural guidance
to the public and Department personnel. It is a written statement
issued to assist in the administration of laws and regulations by
providing guidance that may be followed in order to comply with the
law. A Revenue Procedure is an advisory opinion; it does not have
the force or effect of law, and is not binding on the public. Itis,
however, binding on agency personnel until superseded or modified by
a change in statute, regulation, court decision, or advisory opinion.

LAW:

Effective June 18, 2003, Act No. 69 (Section 3Y) added Code Section 12-54-124 to provide rules
concerning a tax lien placed on assets transferred for tax liabilities that were generated by the
transferor on or before the date when a majority of the business assets are transferred, the non-
issuance of a license by the Department to the transferee until all taxes have been paid, and an
exception to these rules if a certificate of compliance is timely obtained from the Department.
The new statute reads:

In the case of the transfer of a majority of the assets of a business, other than cash,
whether through sale, gift, devise, inheritance, liquidation, distribution, merger,
consolidation, corporate reorganization, lease or otherwise, any tax generated by the
business which was due on or before the date of any part of the transfer constitutes a
lien against the assets in the hands of a purchaser, or any other transferee, until the
taxes are paid. Whether a majority of the assets have been transferred is determined by
the fair market value of the assets transferred, and not by the number of assets



transferred. The department may not issue a license to continue the business to the
transferee until all taxes due the State have been settled and paid and may revoke a
license issued to the business in violation of this section.

This section does not apply if the purchaser receives a certificate of compliance from
the department stating that all tax returns have been filed and all taxes generated by the
business have been paid. The certificate of compliance is valid if it is obtained no more
than thirty days before the sale or transfer.

A similar provision concerning a lien placed against the goods, furniture, and fixtures purchased
for unpaid taxes of the seller and the non-issuance of a retail sales tax license by the Department
to the purchaser until all taxes have been paid is contained in the sales tax statute, Code Section

12-36-530. It reads:

Retailers, after closing or selling a business, must return the retail license to the
department for cancellation and remit any unpaid or accrued taxes. The department
may refuse to issue a new retail license to any person who has failed to comply with
the provisions of this section.

In the case of sale of any business the tax is considered to be due at the time of the sale
of the fixtures and equipment incident to the business and constitutes a lien against the
stock of goods and the fixtures and equipment in the hands of the purchaser, or any
other third party, until the tax is paid. The department may not issue a retail license to
continue or conduct the business to the purchaser until all taxes due the State have
been settled and paid.

Therefore, Code Section 12-54-124 provides that in the case of the transfer of a majority of the
assets of a business, (1) any tax of the transferor due before the transfer constitutes a lien against
the assets in the hands of the transferee until the taxes are paid, and (2) the Department may not
issue a license to continue the business to the transferee until all taxes due South Carolina have
been settled and paid. This provision, however, does not apply if the transferee receives a
certificate of compliance from the Department within 30 days before the transfer. Code Section
12-36-530, however, does not contain the certificate of compliance exception. Code Section 12-
36-530 specifically provides that in the case of the sale of any business, (1) the tax is considered
to be due at the time of the sale of the fixtures and equipment incident to the business and
constitutes a lien against the stock of goods and the fixtures and equipment in the hands of the
purchaser, or any other third party, until the tax is paid, and (2) the Department may not issue a
retail license to continue or conduct the business to the purchaser until all taxes due South
Carolina have been settled and paid.

Under the rule of statutory construction of statutes in pari materia, statutes are not to be
considered as isolated fragments of law, but as a whole, or as parts of a great, connected,
homogenous system. Such statutes are considered as if they constituted but one act, so that
sections of one act may be considered as though they were parts of the other act, as far as this
can reasonably be done. Indeed, as a general rule, where legislation dealing with a particular
subject consists of a system of related general provisions indicative of a settled policy, new
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enactments of a fragmentary nature on that subject are to be taken as intended to fit into the
existing system and to be carried into effect conformably to it, unless a different purpose is
shown plainly. 73 Am.Jur.2D Statutes Section 188.

Accordingly, it is the Department’s position that when a majority of the assets of a business are
transferred or when a business is sold, (1) any tax generated by the transferor due before the
transfer constitutes a lien against the assets in the hands of the transferee until the taxes are paid
and (2) the Department may revoke or may not issue a license (such as a retail sales tax license,
admissions tax license, tobacco license, or coin operated device license) to continue the business
to the transferee until all taxes due South Carolina have been settled and paid. If, however, the
transferee receives a certificate of compliance from the Department within 30 days before the
transfer, then there will not be a lien placed against the assets in the hands of the transferee for
the unpaid tax liabilities of the transferor, and the Department may issue a license to the
transferee to continue the business.

Caution: Neither Code Section 12-54-124 nor the certificate of compliance protects the
transferee from a lien placed on the assets prior to the transfer by other statutory or judicial
means. For example, the transferee is not protected from a lien existing on the property due to
nonpayment of real property taxes.

USE OF A CERTIFICATE OF COMPLIANCE TO RELIEVE TRANSFEREE OF
TRANSFEROR’S TAX LIABILITY:

Persons that are involved in the transfer of the assets of a business, or are in the process of
buying a business or receiving assets from a business that is transferring a majority of its assets,
should consider asking the transferor to request a certificate of compliance to be remitted to the
transferee before finalizing the transfer.

A certificate of compliance from the Department is prima facie evidence that a tax has been paid,
that a return has been filed, or that information has been supplied as required. The certificate of
compliance issued pursuant to Code Section 12-54-124 is valid for 30 days from the date it is
issued by the Department. If the transfer takes place during this 30 day period, there will not be a
lien against the assets in the hands of the transferee and the Department will not hold the
transferee responsible. The Department will pursue the transferor if the transferor does not file
applicable returns or pay unpaid tax liabilities. Caution: Neither Code Section 12-54-124 nor the
certificate of compliance, however, protects the transferee from a lien placed on the assets prior
to the transfer by other statutory or judicial means.

EXAMPLE:

An example illustrates the time period a certificate of compliance will protect the transferee.
Assume a calendar year corporation is completing the transfer of a majority of it’s business
assets in July 2003. The taxpayer has a valid 6 month extension of time to file it’s 2002 corporate
tax return; the extended due date is September 15, 2003. The taxpayer requested a certificate of
compliance in June 2003, prior to filing it’s 2002 corporate tax return. The Department issues a
certificate of compliance, dated July 1, 2003, that covers the period through December 31, 2001

3



(the date the most recent corporate tax return can be verified). The transferee is protected from
the liens that might otherwise arise from Code Sections 12-54-124 or 12-36-530, providing the
transfer is completed during the 30 day period July 1 — July 31, 2003. The seller remains liable
for its unpaid tax liabilities, including any 2002 corporate liabilities that may arise upon filing the
2002 corporate return.

PROCEDURE:

The purpose of this advisory opinion is to establish a procedure for use by taxpayers requesting a
certificate of compliance from the Department pursuant to Code Section 12-54-124.

WHO MAY REQUEST A CERTIFICATE OF COMPLIANCE

A request for a certificate of compliance may be made by (1) the taxpayer or (2) a third party.
Requests from a third party must be accompanied by authorization from the taxpayer to receive
the information. This will generally be a power of attorney form, South Carolina or Internal
Revenue Service Form 2848. The form may be obtained from the Department’s website at
WWW.sctax.org.

HOW TO REQUEST A CERTIFICATE OF COMPLIANCE

Each request for a certificate of compliance must be in writing and must include a nonrefundable
$60 Department processing fee. Certificates will not be issued in response to requests not
accompanied by payment.

South Carolina Form C-268 “Certificate of Compliance Request Form” may be used to request a
certificate of compliance. A written request that is not made using Form C-268 may result in
substantial processing delays. Form C-268 is available on the Department’s website at
www.sctax.org.

A request may be mailed or hand delivered to the Department. A hand delivered request should
be placed in a closed envelope addressed to the “Tax Compliance Officer.” Failure to place the
request in a closed envelope may result in the request not being timely delivered to the
responsible section of the Department. Further, hand delivery of a request to one of the
Department’s regional offices may result in a delay in processing the request due to the time
involved in interoffice mailing the request to the Tax Compliance Officer at the Main Office.
The locations of the Department offices may be found on the Department’s website at
www.sctax.org.

A request should be mailed to the following address:
Tax Compliance Officer

South Carolina Department of Revenue
Columbia, South Carolina 29214-0027



PROCEDURE FOR ISSUANCE OF A RESPONSE

Once the Department’s Tax Compliance Officer has received a written request from a taxpayer
or third party, the following procedure will be followed:

A. REVIEW OF REQUEST

1. Generally requests are reviewed in the order received. The Tax Compliance Officer will
request and obtain any additional information deemed necessary. The person making the
request will be informed that if the additional information is not provided within 30 days,
the request may be considered withdrawn. If the additional information is provided after
the request is withdrawn, then it must be accompanied by a new request and another $60
Department processing fee.

2. The Tax Compliance Officer will gather all necessary information and determine whether
the taxpayer owes the Department any returns or taxes based on the information
available. Note: The research will not include whether a taxpayer has been selected for
audit, is currently under audit, is currently in appeals or litigation with the Department, or
has been issued a proposed notice of assessment.

3. Once the review has been completed, the results will be sent to the taxpayer, third party,
or both, as requested. Depending on the research, the results will be (1) a certificate of
compliance or (2) a letter explaining why the Department cannot issue a certificate of
compliance.

B. TYPES AND DESCRIPTION OF RESULTS

1. Letter of Compliance. If the review indicates that the taxpayer is in compliance, then the
Tax Compliance Officer will issue a certificate of compliance. The certificate of
compliance letter is valid in the hands of the transferee for 30 days from the date the
letter is issued by the Department. See example above in “Use of Certificate of
Compliance to Relieve Transferee of Transferor’s Tax Liability.”

2. Inability to Issue. If the review indicates that: (1) the taxpayer has not filed all returns
and paid its taxes for the years or periods reviewed, (2) the taxpayer identified in the
request cannot be located in the Department’s files, (3) incorrect or insufficient
information has been received from the requestor, or (4) other similar reasons exist, then
a letter will be mailed to the authorized parties stating that a certificate of compliance
cannot be issued at this time and the reasons therefore.

The taxpayer will be given a contact person at the Department to assist in resolving any
problems. If a third party is to be notified of the noncompliance, the third party will

receive results that indicate that the taxpayer is not in compliance for a specific tax type.
Upon satisfaction of the noncompliance, a compliance letter can be issued, if requested.



3. The results will be sent to the taxpayer or third party as soon as possible after receipt of a
properly completed request and $60 Department processing fee. Generally, if the request
is submitted on a fully completed SC Form C-268, the results are sent within 10 business
days after receipt by the Tax Compliance Officer.

4. The written results are mailed unless the taxpayer or third party requests the results be
faxed or picked up at the Department’s Main Office. Due to the confidentiality of the
information, the Department will fax or allow pick up of the results only if the taxpayer
or third party gives the Department written permission.

SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE

s/Burnet R. Maybank 111, Director
Burnet R. Maybank 111, Director

Columbia, South Carolina

November 19 , 2003
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