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SUBJECT: Credit for Taxes Paid in Other States 
 (Use Tax) 

 
EFFECTIVE  
DATE: Applies to all periods open under the statute. 
 
SUPERSEDES: SC Information Letter #98-18 and all previous advisory opinions and 

any oral directives in conflict herewith. 
 

REFERENCES: S. C. Code Ann. Section 12-36-1310 (2000) 
 

AUTHORITY: S. C. Code Ann. Section 12-4-320 (2000) 
S. C. Code Ann. Section 1-23-10(4) (2000) 
SC Revenue Procedure #99-4 

 
SCOPE: The purpose of a Revenue Advisory Bulletin is to provide guidance to 

the public and to Department personnel.  It is a written statement issued 
to apply principles of tax law to a specific set of facts or a general 
category of taxpayers.  A Revenue Advisory Bulletin does not have 
the force or effect of law, and is not binding on the public.  It is, 
however, the Department’s position and is binding on agency personnel 
until superseded or modified by a change in statute, regulation, court 
decision, or advisory opinion. 

 
South Carolina allows a credit against the use tax due in South Carolina for the state and 
local sales or use tax due and paid in another state on purchases of tangible personal 
property, providing the state in which the property was purchased allows a substantially 
similar credit. 
 
South Carolina Code of Laws (“Code”) Section 12-36-1310(C) provides for the credit and 
reads: 
 

When a taxpayer is liable for the use tax imposed by this section on tangible personal 
property purchased in another state, upon which a sales or use tax was due and paid in the 
other state, the amount of the sales or use tax due and paid in the other state is allowed as 
a credit against the use tax due this State, upon proof of payment of the sales or use tax.  
The provisions of this section do not apply if the state in which the property is purchased 
does not allow substantially similar tax credits for tangible personal property purchased 
in this State.  If the amount of sales or use tax paid in the other state is less than the 
amount of use tax imposed by this article, the user shall pay the difference to the 
department.
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As of the date of this revenue advisory bulletin, it is our understanding from discussions 
with other states’ taxing agencies, that all states that impose a statewide sales or use tax as 
well as the District of Columbia provide a substantially similar credit.1   Therefore, in 
accordance with Code Section 12-36-1310(C), South Carolina will allow a credit against 
the use tax due in this State for the state and local sales or use tax due and paid in another 
state on purchases of tangible personal property in other states. 
 
 

 SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 
 
 s/Elizabeth Carpentier 
 Elizabeth Carpentier, Director     

 
March 25                , 2002 
Columbia, South Carolina 

                                                           
1 Several tax commentators have asserted that Nevada does not provide a credit for sales and use 
taxes paid to other states. See, Hellerstein & Hellerstein, State Taxation, ¶18.10 (2000) and 
Nagel and Rosen, 1300 T.M., Sales and Use Taxes:  General Principles, 1300:0006b.  However, 
the Nevada Department of Taxation has informed us that they allow a credit for sales or use tax 
paid in other states so long as it is determined that the tax paid was legally required and collected 
in that state.  This conclusion is based on Nev. Admin. Code, ch. 372, §055 (2001) and Nev. 
Rev. Stat. Ann.§372.265 (1999).   
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