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SCOPE: The purpose of a Revenue Advisory Bulletin is to provide 

guidance to the public and to Department personnel.It is a written 
statement issued to apply principles of tax law to a specific set of 
facts or a general category of taxpayers. A Revenue Advisory 
Bulletin does not have the force or effect of law, and is not 
binding on the public. It is, however, the Department’s position 
and is binding on agency personnel until superseded or modified 
by a change in statute, regulation, court decision, or advisory 
opinion.  

 
Question: 
 
What is the basis for determining if a product containing alcohol (and listed in Code 
Section 61-6-30) is an alcoholic beverage under Code Section 61-6-20 or is “unfit for 
beverage purposes” under Code Section 61-6-30? 
 
Conclusion: 
 
The basis for determining if a product containing alcohol (and listed in Code Section 61-
6-30) is an alcoholic beverage under Code Section 61-6-20 or is “unfit for beverage 
purposes” under Code Section 61-6-30 is whether or not the product has a “substantial 
actual use” as a beverage. 
 
If a product containing alcohol (and listed in Code Section 61-6-30) has a “substantial 
actual use” as an alcoholic beverage, then the product must be taxed and regulated as a 
beverage under the provisions of Title 12 and Title 61.  This does not require that the 
chief use of the product be as a beverage.   
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A product may have multiple uses and if one of its actual uses is as a beverage and that 
use is substantial, then it must be taxed and regulated as a beverage even though it may 
also have a “substantial actual use” for non-beverage purposes. 
 
If a product containing alcohol (and listed in Code Section 61-6-30) does not have a 
“substantial actual use” as an alcoholic beverage, then the product is “unfit for beverage 
purposes” and is not taxed and regulated as a beverage under the provisions of Title 12 
and Title 61. 
 
Note:  Regardless of its “substantial actual use,” if a person knowingly sells any product 
enumerated in Code Section 61-6-30 (items (1), (2), (3), or (4)) for beverage purposes, 
then that person is “guilty of a misdemeanor and, upon conviction, is subject to a fine of 
not more than two hundred dollars or imprisonment of not more than sixty days, or both.” 
 
Facts: 
 
In South Carolina, alcoholic liquors are sold for beverage purposes in retail liquor stores 
and sold and consumed for beverage purposes in restaurants, places furnishing 
accommodations and in nonprofit clubs meeting the licensing requirements of Title 61 of 
the South Carolina Code of Laws. Other products containing alcohol are sold as flavoring 
extracts or for medicinal or other non-beverage purposes in grocery, drug and other 
stores.  
 
Sometimes it is difficult to determine if a product is for beverage purposes or for other 
purposes.  This advisory opinion will attempt to provide guidance for making this 
determination. 
 
Discussion: 
 
South Carolina law (Section 61-6-20) defines “alcoholic liquor” or “alcoholic beverage,” 
in part, to mean: 
 

any spirituous malt, vinous, fermented, brewed (whether lager or rice 
beer), or other liquors or a compound or mixture thereof by whatever 
name called or known which contains alcohol and is used as a 
beverage, but does not include:  
 
(a) wine when manufactured or made for home consumption and which is 
not sold by the maker thereof or by another person; or  
 
(b) a beverage declared by statute to be nonalcoholic or nonintoxicating; 
(Emphasis added.) 
 

Code Section 61-4-10 concerns beverages declared to be nonalcoholic or nonintoxicating 
and states: 
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All beers, ales, porter, and other similar malt or fermented beverages 
containing not in excess of five percent of alcohol by weight and all wines 
containing not in excess of twenty-one percent of alcohol by volume are 
declared to be nonalcoholic and nonintoxicating beverages.1 
 

The South Carolina law (Section 61-6-30) further states: 
 

No provision in the ABC Act applies to alcohol intended for use in the 
manufacture and sale of any of the following when they are unfit for 
beverage purposes:  
 

(1) Denatured alcohol produced and used pursuant to acts of 
Congress and regulations promulgated thereunder;  
 
(2) Patent, proprietary, medicinal, pharmaceutical, antiseptic, and 
toilet preparations;  
 
(3) Flavoring extracts, syrups, and food products; and  
 
(4) Scientific, chemical, mechanical, and industrial products.  
 
A person who knowingly sells any product enumerated in items 
(1), (2), (3), or (4) for beverage purposes is guilty of a 
misdemeanor and, upon conviction, is subject to a fine of not more 
than two hundred dollars or imprisonment of not more than sixty 
days, or both. No provision of the ABC Act applies to ethyl 
alcohol intended for use by hospitals, colleges, governmental 
agencies, or other permittees entitled to obtain this alcohol tax free, 
as provided by acts of Congress and regulations promulgated 
thereunder. (Emphasis added.) 

 
Based on the above, our determination concerning whether or not one of the products 
listed in Code Section 61-6-30 is an alcoholic liquor is based on whether it is fit for 
beverage purposes.  
 
In Wah Shang v. United States, 44C.C.P.A. 155 (1957) the Court of Customs and Patent 
Appeals addressed the issue of a medicinal preparation containing between 20 and 50 
percent alcohol and stated: 
 

The term “fit for beverage use” is not satisfied by a mere possibility of such use, 
and requires a substantial actual use as a beverage.  But the term does not in our 
opinion require that the chief use of the merchandise shall be as a beverage.  It is 
entirely possible that a liquid chiefly used as a medicinal preparation may also be 
used as a beverage to an extent sufficient to justify holding that it is fit for such 
use. 

                                                 
1 Even though beer and wine are declared to be nonalcoholic and nonintoxicating under this section (61-4-
10), they are still taxed and regulated under the provisions of Title 12 and Title 61. 
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The court upheld the lower court’s determination that the product in question was “fit for 
beverage use.” 
 
In W.R. Filbin & Co. v. United States, 945 F. 2d 390 (Fed. Cir. 1990), the United States 
Court of Appeals, in reviewing the decision of the trade court, stated: 
 

The trade court found that the substantial actual use of the products is as a frozen 
ice pop and that any use as a beverage is at most incidental.  Filbin, 744F. Supp. 
At 292.  In making these findings, the trade court relied both on testimony of 
witnesses and on physical evidence.  The trade court specifically considered the 
experience and credibility of both parties’ witnesses.  The trade court also 
considered other evidence: Kisko Drinks, which Kisko obviously uses to target 
the beverage market, as the straw and picture make clear.  In addition, Kisko’s 
Super Pops, Giant Freezies and Freezies 36 Pack bear no instructions to drink the 
product, as opposed to Kisko Drinks, which do.  And while it calls its beverage 
product “Kisko Drinks,” for the products at issue, Kisko uses the terms “Freezies” 
or “Pops,” which implies a frozen product meant to be eaten. 

 
*  *  *  * 

 
We hold that in order for merchandise to be classified as “fit for use” as a 
beverage, it must have a “substantial actual use” as a beverage, and Kisko’s 
products at issue,  sold and promoted in frozen form, failed to satisfy this standard 
and thus were properly classified … as edible preparations rather than as 
beverages.  
 

Based on the above, a product containing alcoholic liquor (and listed in Code Section 61-
6-30) must have a “substantial actual use” as a beverage in order for it to be taxed and 
regulated as a beverage.  This does not require that the chief use of the product be as a 
beverage.   
 
Finally, regardless of its “substantial actual use,” if a person knowingly sells any product 
enumerated in Code Section 61-6-30 (items (1), (2), (3), or (4)) for beverage purposes, 
then that person is “guilty of a misdemeanor and, upon conviction, is subject to a fine of 
not more than two hundred dollars or imprisonment of not more than sixty days, or both.” 
 

SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 
 
s/Elizabeth A. Carpentier 
Elizabeth A. Carpentier, Director  

 
 
July 30                    , 2001 
Columbia, South Carolina 
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