
 
 
 

SC PRIVATE LETTER RULING #88-2 
 
 
TO: XYZ, Inc. 
 
SUBJECT: Use Tax - Drop Shipments by Manufacturers  
 
REFERENCE: S.C. Code Ann. Section 12-35-170 (1976) 
 S.C. Code Ann. Section 12-35-810 (1976) 
AUTHORITY: S.C. Code Ann. Section 12-3-170 (1976) 
 SC Revenue Procedure #87-3 
 
SCOPE: A Private Letter Ruling is a temporary document issued to a taxpayer, 

upon request, and it applies only to the specific facts or circumstances 
related in the request.  Private Letter Rulings have no precedential value 
and are not intended for general distribution. 

 
Question: 
 
Is an out-of-state manufacturer liable for payment of the use tax on tangible personal property 
drop shipped to an out-of-state distributor's South Carolina customer? 
 
Facts: 
 
XYZ, Inc. is an equipment manufacturer located in North Carolina and an authorized collector of 
the South Carolina use tax.  At times, the company fills orders for distributors located outside 
South Carolina, which are not authorized collectors of the use tax.  XYZ invoices and receives 
payments from such distributors at wholesale prices and the distributors invoice their customers 
at retail prices unknown to XYZ. 
 
Discussion: 
 
A "drop shipment" is a shipment of goods directly from a manufacturer to the consumer to fill an 
order for a dealer or distributor. 
 
South Carolina Code Section 12-35-170 reads in part: 
 

The terms 'wholesale sale' and 'sale at wholesale' mean a sale of tangible personal 
property by wholesalers to licensed retail merchants, jobbers, dealers or other wholesalers 
for resale, and do not include a sale by wholesalers to users or consumers, not for resale. 
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South Carolina Code Section 12-35-810 reads in part: 

 
An excise tax is imposed on the storage, use or other consumption in this State of 
tangible personal property purchased at retail for storage, use, or other consumption in 
this State...., regardless of whether the retailer is or is not engaged in business in this 
State. 
 

Conclusion: 
 
The sales by XYZ to out-of-state distributors are "wholesale sales", pursuant to Code Section 12-
35-170, and therefore, are not subject to the use tax.  The purchaser in this case is liable for the 
use tax pursuant to Code Section 12-35-810. 
 
 
 SOUTH CAROLINA TAX COMMISSION 
 
 s/S. Hunter Howard Jr. 
 S. Hunter Howard, Jr., Chairman 
 
 s/John M. Rucker 
 John M. Rucker, Commissioner 
 
 s/A. Crawford Clarkson Jr. 
 A. Crawford Clarkson, Jr., Commissioner 
 
 
Columbia, South Carolina 
January 27              , 1988 
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