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SC PRIVATE LETTER RULING #24-3 
 
 

SUBJECT: Flex Dollars – Educational Meal Plans 
   (Sales Tax) 
 
REFERENCES: S.C. Code Ann. § 12-36-60 
   S.C. Code Ann. § 12-36-110 
   S.C. Code Ann. § 12-36-910 
   SC Regulation 117-305 
 
AUTHORITY: S.C. Code Ann. § 12-4-320 
   S.C. Code Ann. § 1-23-10(4) 
   S.C. Revenue Procedure #09-3 
 
SCOPE: A Private Letter Ruling is an advisory opinion issued to a specific taxpayer 

by the Department to apply principles of law to a specific set of facts or a 
particular tax situation. It is the Department’s opinion limited to the specific 
facts set forth by the taxpayer. Moreover, it is binding on agency personnel 
only with respect to the taxpayer and only until superseded or modified by a 
change in statute, regulation, court decision, or another Departmental 
advisory opinion, provided the presentations made in the request reflect an 
accurate statement of the material facts. 

 
QUESTIONS: 
 
Are meals or other food items sold to or purchased by students redeeming board plan “flex dollars” 
at an on-campus food service facility subject to sales tax? 
 
CONCLUSION: 
 
“Flex dollars” are options offered by educational institutions as part of the board plans students may 
select at the beginning of the term for meals or other food items provided by on-campus food 
service facilities. Therefore, sales of prepared meals and other food items to students using “flex 
dollars” are not retail sales and are not subject to the state sales tax.  
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FACTS: 
 
The University owns various on-campus food service facilities including traditional residence hall 
dining facilities, coffee shops, quick casual restaurants, and even “branded” facilities. The 
Taxpayer, a food service company, has contracted to be an agent of a university located in South 
Carolina (the “University”) and provide food service management. According to its contract, the 
Taxpayer will provide the following services: 1) engage the University community with regard to 
on-campus dining options; 2) offer wellness, healthy-eating and nutritional programs for the school 
community; 3) menu planning; 4) purchase all food inventory (which the Taxpayer currently 
purchases tax free with the use of a resale certificate); and 5) prepare and service all meals and other 
food and beverages at the University’s on-campus food service facilities. Additionally, the 
Taxpayer partners with the University to determine the different “branded” facilities that will 
operate on-campus. Upon agreement, the Taxpayer will obtain the franchise license(s) for the 
“branded” facilities located on the University’s campus. 
 
At the start of each semester, students choose from a variety of meal plan options and purchase the 
meal plans directly from the University. Should any sales tax become due on any portion of the 
meal plan charges, the tax is billed directly to the student by the University. The meal plans have 
two components: 1) a specified number of meals to which a student is entitled per semester; and 2) 
“flex dollars” that can be redeemed for meals and other food items at any on-campus food service 
facility.  
  
The University then issues a “swipe card” loaded with each student’s associated meal plan and flex 
dollars. The card, which is for a student’s sole use, can be used to purchase meals and other food 
items at on-campus food service facilities. Certain on-campus food service facilities only accept 
flex dollars. When the card is “swiped”, the University’s system automatically reduces the 
appropriate number of meals and/or flex dollars from the corresponding student’s plan.  
 
Meals may also be sold to individuals, including students, using traditional payment methods (i.e., 
cash, debit card, credit card, etc.). The Taxpayer does not charge sales tax on a student’s use of meal 
plans. However, the Taxpayer charges sales tax on non-meal plan purchases. As the Taxpayer 
makes both retail sales and withdraws for use from the same stock of goods, the Taxpayer asserts 
that it conforms to the requirements of S.C. Regulation 117-305.3 and purchases its food inventory 
tax free as a wholesale purchase and then reports the retail sales based on the gross proceeds of 
sales and withdrawals for use based on the property’s fair market value. 
 
LAW AND ANALYSIS: 
 
Section 12-36-910(A) states: 
  

A sales tax, equal to [six][1] percent of the gross proceeds of sales, is imposed upon every 
person engaged or continuing within this State in the business of selling tangible personal 
property at retail. 

 
1 S.C. Code Ann. § 12-36-1110 increased the sales and use tax rate by 1% beginning June 1, 2007. 
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Section 12-36-60 defines the term “tangible personal property” to mean “… personal property 
which may be seen, weighed, measured, felt, touched, or which is in any other manner perceptible 
to the senses …” Finally, Section 12-36-110(1)(h) defines “sale at retail” and “retail sale” to include 
“…all sales of tangible personal property except those defined as wholesale sales … (1) The term 
includes …. (h) sales of prepared meals, or unprepared food products used to prepare meals, to … 
educational institutions ... if furnished as part of the service rendered. These institutions and 
companies are deemed to be the users or consumers of the property”. 
  
Therefore, sales of unprepared food products used to prepare meals to educational institutions are 
retail sales of tangible personal property subject to state sales tax of six percent.  
  
Regulation 117-305.1 provides additional guidance on board plans provided by educational 
institutions. The guidance distinguishes between board plans (plans for which students purchase all 
their meals for an entire semester or year at the beginning of the term for meals provided to students 
in a cafeteria) and meals or food that may be purchased by students or others on an individual basis 
at canteens, snack bars, and other places around campus. The regulation provides that sales of 
unprepared food products to an educational institution, or its agent, for use in furnishing meals 
under a board plan are retail sales subject to the sales tax; and sales of prepared meals to students 
under a board plan are not retail sales and are not subject to the state sales tax.   
  
However, sales by an educational institution, or its agents, of meals and other food items (including 
the purchase of tickets that entitles the purchaser to several meals), other than those furnished under 
a board plan, are retail sales subject to the state sales tax. SC Regulation 117-305.1. Instances in 
which an educational institution, or its agent, make both retail sales (sales other than those under a 
board plan) and withdrawing for use from the same stock of goods (sales under a board plan), must 
purchase at wholesale all of the unprepared food products sold or used. The educational institution, 
or its agent, must then report retail sales based on gross proceeds of sales and withdrawals for use 
based on the property’s fair market value. SC Regulation 117-305.3. 
  
In the question at hand, the Department must consider whether the use of flex dollars to purchase 
meals and other food items are considered part of a board plan pursuant to Section 12-36-110(1)(h) 
and SC Regulation 117-305.1.  
  
Like meal plans, students purchase flex dollars from the University at the beginning of the term. 
Similarly, the number of flex dollars are reduced by the amount students purchase at an on-campus 
dining facility using swipe cards. Therefore, flex dollars are used in the same manner as meal plans 
and simply provide a more flexible option for students to purchase meals and other food items. As 
such, meals and other food items sold to or purchased by students redeeming meal plan flex dollars 
are not retail sales of tangible personal property subject to state and local sales tax. However, if flex 
dollars are used to purchase things other than meals and other food items, the sales are retail sales of 
tangible personal property subject to state and local sales tax. In each instance, the withdrawal of 
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unprepared food purchased at wholesale constitutes a retail sale and is subject to the tax based on 
the unprepared food’s fair market value. 
 
 SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 
  
                                                       s/W. Hartley Powell 
                                                         W. Hartley Powell, Director 
 
 August 5                , 2024 
Columbia, South Carolina 
 
 
CAVEAT: This advisory opinion is issued to the taxpayer requesting it on the assumption that 
the taxpayer’s facts and circumstances, as stated, are correct. If the facts and circumstances 
given are not correct, or if they change, then the taxpayer requesting the advisory opinion 
may not rely on it. If the taxpayer relies on this advisory opinion, and the Department 
discovers, upon examination, that the facts and circumstances are different in any material 
respect from the facts and circumstances given in this advisory opinion, then the advisory 
opinion will not afford the taxpayer any protection. It should be noted that subsequent to the 
publication of this advisory opinion, changes in a statute, a regulation, or case law could void 
the advisory opinion. 
 
 


