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 (Sales and Use Tax, Admissions Tax) 
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 27 S.C. Regs. 117-318.6 (Supp. 2010) 
 
AUTHORITY: S.C. Code Ann. Section 12-4-320 (2000) 

S.C. Code Ann. Section 1-23-10(4) (2005) 
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SCOPE: A Private Letter Ruling is an advisory opinion issued to a specific 

taxpayer by the Department to apply principles of law to a specific 
set of facts or a particular tax situation.  It is the Department’s 
opinion limited to the specific facts set forth, and is binding on 
agency personnel only with respect to the person to whom it was 
issued and only until superseded or modified by a change in 
statute, regulation, court decision, or another Departmental 
advisory opinion, providing the representations made in the request 
reflect an accurate statement of the material facts and the 
transaction was carried out as proposed. 

 
Question: 
 
Is a mandatory fee imposed by The Members Club at ABC and XYZ on its members, 
designated as a Standardized Service Charge, subject to sales tax or, alternatively, 
admissions tax? 
 
Conclusion: 
 
The Standardized Service Charge, imposed by The Members Club at ABC and XYZ on 
its members, is not subject to sales tax because it is not associated with the sale of 
prepared food or any other tangible personal property.  However, as a mandatory fee 
imposed on members of a country club, it is subject to admissions tax, unless the Club 
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qualifies for the exemption under Code Section 12-21-2420(4) for charges by a nonprofit 
entity to its members for use of the nonprofit entity’s facilities. Note: The Department 
makes no determination in this advisory opinion as to whether in fact the Club qualifies 
for the exemption under Code Section 12-21-2420(4). 
 
Facts: 
 
The Members Club at ABC and XYZ is a country club that offers golf, tennis, swimming 
and dining amenities.  Members can tailor their memberships to include all amenities, or 
only a few; however, the Club does not offer a dining only membership. 
 
Membership dues, if not paid in advance, are billed on a monthly basis.  For dining 
services, there is no mandatory or minimum charge; instead, dining charges are billed at 
the end of the month based on actual purchases during that month.  If members 
voluntarily add a gratuity at the time of these purchases, the gratuity is reflected 
separately on the monthly bill.   
 
Also billed on a monthly basis is a “Standardized Service Charge,” a mandatory fee 
applied to the account of each member with dining privileges and an in-state address.  
Unlike dining charges, which are billed after purchase, the Standardized Service Charge 
is billed in advance of the month to which it applies.  The Standardized Service Charge is 
not refunded or credited if a member makes no dining purchases during the applicable 
month. 
 
The Club maintains a single account to which these mandatory fees are credited.  From 
this account, the Club pays servers 18% of their dining sales each month as gratuity 
regardless of which member made the purchases (voluntary gratuities added at the time 
of purchase do not count toward or against this allocation).  The Club retains the balance 
as income. 
 
Sales Tax: 
 
The issue is whether the Standardized Service Charge is subject to sales tax. 
 
A sales tax equal to 6% of the gross proceeds of sales is imposed “upon every person 
engaged or continuing within this State in the business of selling tangible personal 
property at retail.”  S.C. Code §12-36-910(A) (5% sales tax imposed); see S.C. Code 
§12-36-1110 (additional 1% sales and use tax imposed).   
 
Tangible personal property is defined as “personal property which may be seen, weighed, 
measured, felt, touched, or which is in any other manner perceptible to the senses.”  S.C. 
Code §12-36-60.1  The sale of prepared food, which is tangible personal property, is 
subject to sales tax. 

                                                 
1 It should be noted that certain intangibles and services are included as tangible personal property under 
Code Sections 12-36-60 and 12-36-910.  This is noted for the sake of thoroughness; as such intangibles and 
services are not at issue here. 
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The measure of the tax is the gross proceeds of the sale.  “Gross proceeds of sales” means 
the proceeds from the sale of tangible personal property without any deduction for the 
cost of materials, labor or service, or any other expenses.  S.C. Code §12-36-90(1)(b).  
Mandatory gratuities are included in the gross proceeds of the sale of prepared food.  27 
S.C. Regs. 117-318.6. 
 
Here, the Standardized Service Charge is imposed without respect to any sale of prepared 
food.  The Standardized Service Charge is billed and paid in advance.  By contrast, 
dining charges are not incurred unless and until there is actual consumption and so are 
billed at the end of month in which they are incurred.  Thus, the Standardized Service 
Charge is not a service charge associated with the sale of tangible personal property.   
 
For these reasons, the Standardized Service Charge is not included in the gross proceeds 
of the sale of prepared food.  It is not subject to sales tax. 
 
Admissions Tax:  
 
The question then arises whether the mandatory Standardized Service Charge is subject 
to admissions tax.  
 
A 5% admissions tax is imposed "upon all paid admissions to all places of amusement” in 
South Carolina.  S.C. Code §12-21-2420.  The term “admissions” is defined as "the right 
or privilege to enter into or use a place or location."  S.C. Code §12-21-2410.   
 
Pursuant to longstanding Department policy, country club dues and other charges for the 
privilege of using the country club’s facilities are subject to admissions tax unless 
exempt.  For example, Code Section 12-21-2420(4) exempts from admission tax all 
charges to members of a nonprofit entity for the use of the nonprofit entity’s facilities.   
See, e.g., Columbia Country Club v. Livingston, 252 S.C. 490, 167 S.E.2d 300 (1969) 
(country club dues, which the Tax Commission claimed were subject to the admissions 
tax, were exempt by reason of the country club’s nonprofit status); M.T. Golf, Inc. v. 
South Carolina Department of Revenue, Docket No. 95-ALJ-17-0490-CC (S.C. Admin. 
L.Ct. filed Aug. 16, 1996) (country club dues were subject to admissions tax; 
requirements for nonprofit exemption were not met). 
 
Here, the Club is a place of amusement that charges a fee for entry or use.  Because the 
Standardized Service Charge is mandatory and paid in advance without respect to other 
purchases or fees, it is part of the amount paid by a member to enter into and use a place 
of amusement.  Therefore, the Standardized Service Charge is subject to the admissions 
tax.  However, if the Club qualifies as a nonprofit entity for admissions tax purposes and 
all other requirements for the exemption are met, the Standardized Service Charge would 
be exempt from admissions tax as a charge to the members of a nonprofit entity for use of 
the nonprofit entity’s facilities under Code Section 12-21-2420(4). Note: The Department 
makes no determination in this advisory opinion as to whether in fact the Club qualifies 
for the exemption under Code Section 12-21-2420(4). 
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 SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 
 s/James F. Etter 
 James F. Etter, Director 
 
May 23                    , 2011 
Columbia, South Carolina 
 
 
CAVEAT: This advisory opinion is issued to the taxpayer requesting it on the assumption 
that the taxpayer’s facts and circumstances, as stated, are correct.  If the facts and 
circumstances given are not correct, or if they change, then the taxpayer requesting the 
advisory opinion may not rely on it. If the taxpayer relies on this advisory opinion, and 
the Department discovers, upon examination, that the facts and circumstances are 
different in any material respect from the facts and circumstances given in this advisory 
opinion, then the advisory opinion will not afford the taxpayer any protection.  It should 
be noted that subsequent to the publication of this advisory opinion, changes in a statute, 
a regulation, or case law could void the advisory opinion. 

 


