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SCOPE: An Information Letter is a document issued for the purpose of 

disseminating general information or information concerning an 
administrative pronouncement. 

Information Letters issued to disseminate general information have no 
precedential value and do not represent the official position of the 
Department. Information Letters designated as administrative 
pronouncements represent the official advisory opinion of the Department. 

 
NOTICE TO ALL OWNERS AND OPERATORS OF 

VIDEO GAMING MACHINES 
 

Recently, the General Assembly approved four regulations recommended by the Department of 
Revenue concerning video game machines. One of the regulations concerns what constitutes a 
single place or premises under the law. 
 
A joint resolution approving the regulations was signed by the Governor. The regulations will 
become effective on June 23, 1995, the date they will be published in the State Register. A copy 
of these regulations has been attached for your review. 
 
When the regulation on what constitutes a "single place or premises" under the Video Game 
Machine Act becomes effective on June 23, 1995, the regulation will supersede the following 
Department of Revenue advisory opinions: 
 
    SC Revenue Procedure #94-2 
    SC Information Letter #94-13 
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All persons operating locations with video game machines should review the regulation on what 
constitutes a "single place or premises" carefully. Each location must be in compliance with the 
regulation by June 23, 1995. 
 
In addition, the Department has issued an advisory opinion on this matter. SC Revenue Ruling 
#95-7 has been issued so that all owners and operators of video gaming machines will have a 
better understanding of the Department of Revenue's opinion with respect to various questions 
that have arisen concerning the new regulation on what constitutes a "single place or premises". 
This revenue ruling is effective June 23, 1995. A copy of this revenue ruling may be obtained at 
your local Department of Revenue Taxpayer Service Center. 
 
If you have any questions concerning this matter and other video game machine issues, please 
contact John McCormack at (803) 737-4438 or contact one of the following Department of 
Revenue Taxpayer Service Centers: 
 
 Aiken (803) 641-7685 Greenville (803) 241-1200 
 Beaufort (803) 524-2852 Myrtle Beach (803) 293-6550 
 Charleston (803) 852-3600 Rock Hill (803) 324-7641 
 Columbia (803) 737-4602 Spartanburg (803) 594-4900 
 Florence (803) 661-4850 
 
NEW VIDEO GAME MACHINE REGULATIONS - EFFECTIVE JUNE 23, 1995 
 
SINGLE PLACE OR PREMISES 
 
The Video Game Machines Act, found in Article 20, Chapter 21 of Title 12, limits the number of 
machines that may be located in a "single place" or "premises". 
 
A single place or premises must be a fixed location. It does not include moving property such as a 
boat or a train, unless such property is permanently affixed to a specific location. 
 
A "single place" or "premises" means a structure surrounded by exterior walls or firewalls consistent 
with the requirements of the applicable building code (or where no building code is applicable, a one 
hour rated firewall), provided such exterior walls and firewalls may not have any windows, doors or 
other openings leading to another area where video game machines are located. 
 
If a structure surrounded by exterior walls has two or more areas where video game machines are 
located, each surrounded by exterior walls or firewalls as defined and required above, the 
Department must review all the facts and circumstances to determine if each area in reality 
constitutes a single place or premise for video game machines. In determining whether each entity is 
in fact a single place or premises, the Department of Revenue will consider the following factors: (1) 
Does each entity or business have a separate electric utility meter? (2) Does each entity or business 
have at least one separate employee on the premises during business hours? (3) Does each entity or 
business have a separate local business license where required? (4) Does each entity or business 
have a separate state sales tax licenses? A positive answer to these four questions is required for each 
area to be considered a "single place or premise" for purposes of The Video Game Machines Act.

 2



INDUCEMENTS 
 
The Video Game Machines Act, found in Article 20, Chapter 21 of Title 12, prohibits the offering of 
any special inducements to a person for the playing of video game machines 
 
Therefore, any attempt to influence a person to play video game machines is an inducement and is 
strictly prohibited by the statute. 
 
A location will be subject to the various civil or criminal penalties imposed by the statute for 
offering any of the following inducements: 
 

1. Free or discounted food or beverages, 
 
2. Free or discounted games, 
 
3. Prizes, either at the door or through drawings or other means, 
 
4. Coupons offering any of the above, 
 
5. Cash, or, 
 
6. Any other valuable consideration. 

 
If a location engages in activities other than the operation of video game machines, then that location 
will also be subject to the various civil or criminal penalties imposed by the statute for offering any 
inducement unless the location can establish that the inducements it offers are not directed at video 
game machine players and if the location can establish that such offerings are part of the normal 
business practice of similar activities in South Carolina. 
 
For example, a lounge that offers entertainment and dancing and sells alcoholic beverages may 
provide a complimentary buffet for its patrons. If this lounge also has video game machines, then the 
complimentary buffet is not an inducement to play video game machines as long as the location can 
establish that it is not directed at video game machine players and the location can establish that it is 
a part of the normal business practice of similar activities in South Carolina. 
 
The above list of inducements is not all inclusive. Any other attempts to influence a person to 
play a video game machine will also be subject to the various civil or criminal penalties 
imposed by the statute. 
 
ADVERTISING 
 
The Video Game Machines Act, found in Article 20, Chapter 21 of Title 12, states that no person 
who maintains a place or premises for the operation of video game machines as defined in Code 
Section 12-21-2772(5) may advertise in any manner for the playing of the machines. 
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Therefore, any attempt to call attention to, or make known, to the general public that video game 
machines as defined in Code Section 12-21-2772(5) are available for play is advertising and is 
strictly prohibited by the statute. 
 
MEASUREMENT OF DISTANCE  
 
Code Section 12-21-2793 provides that any location which operates or allows the operation of coin-
operated machines which provide payouts may not be located within five hundred feet within a 
county and within three hundred feet in a municipality of a public or private elementary, middle, or 
secondary school; a public or private kindergarten; a public playground or park; a public vocational 
or trade school or technical education center; a public or private college or university; or house of 
worship. This regulation is for the purpose of further clarifying the distance and how it shall be 
measured. 
 
With respect to a church or a school, the distance shall be measured from the nearest entrance of the 
place of business by following the shortest route of ordinary pedestrian or vehicular travel along the 
public thoroughfare to the nearest point of entrance to the grounds of the church or school, or any 
building in which religious services or school classes are held, whichever is the closer.  The 
Department of Revenue has determined that the grounds in use as part of the church or school is 
restricted to the grounds immediately surrounding the building or buildings which provide ingress or 
egress to such building or buildings and does not extend to the ground surrounding the church which 
may be used for beautification, cemeteries, or any purpose other than such part of the land as is 
necessary to leave the public thoroughfare and to enter or leave such building or buildings. Only one 
entrance to the grounds of a church or a school shall be considered to wit: the entrance to the 
grounds nearest an entrance to the church or school building. Where no fence is involved, the nearest 
entrance to the grounds shall be a straight line from the public thoroughfare to the nearest door. The 
nearest point of the grounds in use as part of a playground shall be limited to the grounds actually in 
use as a playground and the grounds necessary for ingress or egress to such grounds from the public 
thoroughfare. 
 
The term "school" as used herein refers to a public or private elementary, middle, or secondary 
school; a public or private kindergarten; a public playground or park; a public vocational or trade 
school or technical education center; and a public or private college or university. The term "church" 
as used herein refers to all houses of worship. 
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