
  
 

SC INFORMATION LETTER #91-27 
 
 
TO: Vickie Ringer 
 Public Information Director 
 
FROM: Jerry Knight, Manager 
 Tax Policy and Appeals Department 
 
DATE: September 25, 1991 
 
SUBJECT: Local Option Tax - Contractors  
 (Purchases of Building Materials) 
 
REFERENCE: S.C. Code Ann. Section 4-10-20 (Supp. 1990) 
 S.C. Code Ann. Section 4-10-25 (Supp. 1990) 
 SC Revenue Ruling #91-17 
 
SUPERSEDES: SC Information Letter #91-13 
 
AUTHORITY: S.C. Code Section 12-4-320 (Enacted June, 1991) 
 SC Revenue Procedure #87-3 
 
SCOPE: An Information Letter is a temporary document issued for the purpose of 

disseminating general tax information and to respond to technical questions 
from within the Commission which are not related to a specific set of facts. 

 
SIX COUNTIES IMPOSE THE ONE PERCENT (1%) LOCAL SALES AND USE TAX: 
 
Effective July 1, 1991, an additional one percent (1%) local sales and use tax was imposed in six 
counties - Charleston, Colleton, Hampton, Jasper, Marion and McCormick.  The tax may be 
imposed in other counties in the future. 
 
PURCHASES BY CONSTRUCTION CONTRACTORS WHICH ARE EXEMPT FROM THE 
LOCAL SALES AND USE TAX: 
 
A. Exemption.  Purchases of building materials for use under a  construction contract are 

exempt from the one percent (1%) tax, if both of the following conditions are met:
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1. (a) the construction contract is executed before the imposition date or 
 

(b) a written bid is submitted before the imposition date, culminating in a construction 
contract entered into before or after the imposition date, and 

 
2. a verified copy of the contract is mailed, within six (6) months of the imposition date, 

to: 
 

South Carolina Tax Commission 
Office Services Division 
License and Registration Section 
P.O. Box 125 
Columbia, S.C. 29214-0109 

 
A "verified copy" is a copy accompanied by a statement, signed under penalties of perjury, 
that it is true and correct.  If the contractor is a corporation, the statement is to be signed by 
an officer of the corporation or an employee authorized to sign.  If the contractor is a 
partnership, the statement is to be signed by a general partner.  If the contractor is a sole 
proprietorship, the owner is to sign. 

 
B. Special Exemption Certificate.  In order for a contractor to purchase building materials for 

a particular contract free of the one percent (1%) tax, the contractor must complete Form 
ST-10-C ("Application for Exemption from Local Option Tax") and submit it to the Tax 
Commission.  If the Commission determines the contract in question meets the 
requirements contained in Section A of this document, the  contractor will be issued a 
special exemption certificate (Form ST-35).  The certificate may only be used to purchase 
building materials for the contract for which it is issued and may not be used to purchase 
anything other than building materials.  Also, the certificate does not allow the contractor 
to make purchases of building materials free of the five percent (5%) state tax.  

 
An exemption certificate issued by the Tax Commission to a prime contractor may not be 
used by a subcontractor nor may a prime contractor use a subcontractor's exemption 
certificate.  Each contractor must obtain his or her own certificate for each construction 
contract. 

 
PURCHASES OF BUILDING MATERIALS FOR CONSTRUCTION CONTRACTS NOT 
MEETING THE REQUIREMENTS UNDER SECTION A: 
 
Purchases of building materials for construction contracts not meeting the requirements under 
Section A of this document are subject to the one percent (1%) tax as follows:   
 

1% Sales Tax:  
 

If the property is delivered within the county in which the supplier is located, and that 
county has imposed the 1% tax, then the 1% sales tax is due.  If the property is delivered 
within the county in which the supplier is located, and that county has not imposed the tax, 
then the 1% sales tax is not due.   
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1% Use Tax:  
 

The liability for the 1% use tax, as with the 5% state use tax, is on the contractor.  The 
supplier may, however, be required to collect the tax from the contractor.   

 
If the contractor takes delivery in one local option tax county and pays that county's 1% 
sales tax to the supplier, he is not liable for the 1% use tax if he takes the property to 
another local option tax county and stores, uses or consumes the property in that county.   

 
Also, the contractor is relieved of the liability for the 1% use tax if he has a receipt from 
the supplier showing the supplier has collected the 1% use tax from the contractor. 

 
 
"MANUFACTURER/CONTRACTORS": 
 
A so-called "manufacturer/contractor" is a construction contractor who produces his own 
building materials. 
 
Pursuant to Code Section 12-36-110(1)(d), "manufacturer/contractors" are to report the 1% tax 
by county and municipality where they use or consume the building materials which they have 
produced - in other words, the location of the construction site.  Therefore, if the property is used 
or consumed in a county which has imposed the 1% local tax, then the tax is due.  If the property 
is used or consumed in a county which has not imposed the 1% local tax, then the tax is not due.  
It does not matter where the "manufacturer/contractor's" business location is situated. 
 
"Manufacturer/contractors" may also apply for the special exemption certificate provided for in 
this document.  
 
 
DEFINITION OF THE TERM "BUILDING MATERIALS": 
 
Pursuant to S.C. Regulation #117-174.45, the term "building materials" refers to tangible 
personal property which becomes a part of real property (e.g. lumber, bricks, nails, steel, wiring, 
etc.).  Therefore, the term does not refer to such items as machinery, tools, fuel, supplies, etc. 
which do not become a part of real property. 
 
 
ADDITIONAL INFORMATION: 
 
For additional information concerning the local option sales and use taxes, refer to Revenue 
Ruling #91-17.  A copy of the ruling may be obtained by calling (803) 737-4405.  If you have 
other questions concerning the local option tax and how it pertains to construction contractors, 
you may call Jerry Knight at (803) 737-4437 or John McCormack at (803) 737-4438. 
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