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STATE OF SOUTH CAROLINA 

DEPARTMENT OF REVENUE 
300A Outlet Pointe Blvd., Columbia, South Carolina 29210 

P.O. Box 12265, Columbia, South Carolina 29211 
 
 
 

SC INFORMATION LETTER #24-10 
 
 

SUBJECT: Durable Medical Equipment—Exemption  
    (Sales and Use Tax) 
 
EFFECTIVE DATE: The South Carolina Supreme Court’s ruling was final on June 26, 2024. The 

change described in this Informational Letter applies to all periods open 
under the statute. 

 
MODIFIES: SC Revenue Ruling #11-3 
  SC Revenue Ruling #10-2 
 
REFERENCES:  S.C. Code Ann. Section 12-36-910(A) (2014) 
 S.C. Code Ann. Section 12-36-2120(74) (2014)  
 
AUTHORITY:  S.C. Code Ann. Section 12-4-320 (2014) 
    S.C. Code Ann. Section 1-23-10(4) (2005) 
    SC Revenue Procedure #09-3 
 
SCOPE:  An Information Letter is a written statement issued to the public to 

announce general information useful in complying with the laws 
administered by the Department. An Information Letter has no precedential 
value. 

 
PURPOSE: 
 
In Orthofix, Inc. v. S.C. Dep't of Revenue and KCI USA Inc., v. S.C. Dep’t of Revenue, App. Case 
No. 2023-000318 (June 26, 2024), the South Carolina Supreme Court held that the sales and use 
tax exemption for durable medical equipment (DME) found in S.C. Code Ann. Section 12-36-
2120(74) is unconstitutional. The Supreme Court found that certain language within the exemption 
discriminates against interstate commerce, which is prohibited under the dormant Commerce 
Clause. The Supreme Court found the entire exemption to be invalid, determining that this 
language is not independent and severable from the remainder of the exemption.  
 
This Information Letter gives notice that the sales and use tax exemption for DME found in S.C. 
Code Ann. Section 12-36-2120(74) is now invalid and that sellers of DME are required to collect 
and remit sales tax on their sales of DME within this State after June 26, 2024. Additionally, this 
Information Letter addresses sales of DME to Medicaid and/or Medicare beneficiaries, where 
South Carolina or United States funds under either the Medicaid or Medicare programs are used 
to partially or fully pay for the DME on behalf of the beneficiaries.
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LAW AND DISCUSSION: 
 
South Carolina imposes a “sales tax, equal to [six]1 percent of the gross proceeds of sales, . . . upon 
every person engaged or continuing within this State in the business of selling tangible personal 
property at retail.”  S.C. Code Ann. Section 12-36-910(A).  In 2007, the General Assembly enacted 
a sales tax exemption that exempts from sales taxes DME and related supplies:  
 

(a) as defined under federal and state Medicaid and Medicare laws; 
 

(b) which is paid directly by funds of this State of the United States 
under the Medicaid or Medicare programs, where state or federal 
law or regulation authorizing the payment prohibits the payment 
of the sale or use tax; and  

 
(c) sold by a provider who holds a South Carolina retail sales license 

and whose principal place of business is located in this State . . ..  
 
S.C. Code Ann. Section 12-36-2120(74) (emphasis added).   
 
DME Exemption Invalidated 
 
In Orthofix, Inc., the South Carolina Supreme Court held that the phrase “whose principal place 
of business is located in this State” discriminated against interstate commerce because it treated 
out-of-state providers differently than in-state providers.  Specifically, the Court found that out-
of-state providers of DME were required to pay sales tax on its sales of DME in the State, however 
in-state providers of DME were exempt from the sales tax.  While the Court only found this portion 
of the exemption to be unconstitutional, the Respondents (Orthofix and KCI USA) were unable to 
show that this unconstitutional portion of the exemption statue was independent and severable 
from the remainder of the exemption.  The Court therefore deemed the entire exemption invalid.   
 
Because the exemption is invalid, all sellers of DME are now required to pay sales tax on their 
sales of DME within this State.   
 
Sales of DME to Medicaid and/or Medicare Beneficiaries 
 
Medicare and Medicaid transactions are subject to the State’s sales tax.2 Sellers of DME within 
this State who are paid partially or fully by Medicaid or Medicare must remit sales taxes on the 
sales of DME, regardless of whether Medicaid or Medicare will reimburse the tax.3 

 
1 Section 12-36-1110 increased the sales and use tax rate by 1% beginning June 1, 2007.  

  
2 See S.C. Code Ann. Section 12-36-110(j).  
 
3 The person engaged in the sale of tangible personal property within this State is liable for 

remitting the sales tax. See S.C. Code Ann. Section 12-36-910(A).   
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The South Carolina Supreme Court’s decision has no effect on federal law. Therefore, any laws 
regarding DME paid partially or fully by Medicaid or Medicare on behalf of their beneficiaries 
remain in full force and effect.   
 
Sellers of DME may be prohibited by law from charging the purchaser the difference between the 
retail sale and the amount reimbursed or paid by Medicare or Medicaid. South Carolina’s statute 
specifically addresses this issue.  S.C. Code Ann. Section 12-36-110(j) states:  
 

Sale at retail and retail sale mean all sales of tangible personal property except those 
defined as wholesale sales. . . (1) The terms include: (j) “sales, not otherwise exempted4, 
when reimbursed or paid in whole or in part by Medicare or Medicaid. However, only the 
net amount reimbursed by Medicare and Medicaid is subject to the tax, if the vendor is 
prohibited by law from charging the purchaser the difference between the retail sale and 
the amount reimbursed.”   

 
Accordingly, sellers of DME to Medicaid or Medicare beneficiaries, where the transaction 
includes a full or partial payment from Medicaid or Medicare, must remit sales tax on the portion 
of the transaction allowed under Section 12-36-110(j).   
 
 

 
4 Other exemptions include, but are not limited to, the sale of “tangible personal property 

or receipts of any business which the State is prohibited from taxing by the Constitution or laws 
of the United States of America or by the Constitution or laws of this State” (S.C. Code Ann. 
Section 12-36-2120(1)) and sales of “tangible personal property sold to the federal government” 
(S.C. Code Ann. Section 12-36-2120(2)).   


