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 (Income Tax) 
 
EFFECTIVE DATE: For tax years beginning after December 31, 1994. 
 
SUPERSEDES: All previous documents and any oral directives in conflict herewith. 
 
REFERENCES: S. C. Code Ann. Section 12-7-435 (Enacted 1995 - Act No. 145, 

Section 57) 
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SCOPE: A Revenue Ruling is the Department of Revenue's official advisory 

opinion of how laws administered by the Department are to be applied 
to a specific issue or a specific set of facts, and is provided as guidance 
for all persons or a particular group.  It is valid and remains in effect 
until superseded or modified by a change in the statute or regulations 
or a subsequent court decision, Revenue Ruling or Revenue Procedure. 

 
INTRODUCTION: 
 
Recently, the General Assembly amended Code Section 12-7-435(j) to extend the $5.00 a day 
subsistence allowance deduction to full-time firefighters and full-time emergency medical 
service personnel.  This deduction had previously been available only to federal and state law 
enforcement officers. This revenue ruling will address various questions that have arisen 
concerning this legislation.  
LAW: 
 
Code Section 12-7-435(j) allows as a deduction from South Carolina taxable income of an 
individual: 
 

(j) ... Full-time firefighters and emergency medical service personnel may deduct as a 
subsistence allowance five dollars a day for each regular work day in a taxable year. 

 
QUESTIONS AND ANSWERS: 
 
1Q. Will the firefighter or EMS worker qualify for this allowance only on days when the 

employee is actually putting out fires or performing emergency medical services, or does 

 1



 the deduction extend to days the employee is "on duty" but is performing other duties 
because there are no fires to fight or emergency medical situations? 

 
 A. The statute allows the deduction for "each regular work day in a taxable year."  It does 

not limit the deduction to days when the employee is actually putting out fires or 
performing emergency medical services.  As such, the firefighter or EMS worker will 
qualify for the allowance for all regular work days, including "on duty" days when the 
employee is performing other duties because there are no fires to fight or emergency 
medical situations.  Periods of time when a firefighter or EMS worker is "on call" but is 
not required to perform other duties do not constitute part of a regular work day. 

 
2Q. Is the deduction limited to "ambulance type" emergency situations or would doctors, 

nurses, and other certified personnel working in a hospital emergency room also qualify 
for the deduction? 

 
 A. "The Emergency Medical Services Act of South Carolina" (Title 44, Chapter 61 of the 

1976 Code of Laws) is limited to persons providing ambulance services.  Therefore, the 
deduction for "emergency medical service personnel" is limited to "ambulance type" 
emergency situations and would not apply to doctors, nurses, and other certified 
personnel working in a hospital emergency room. 

 
3Q. What constitutes a regular work day?  Is a shift a regular work day or does 8 hours 

constitute a regular work day? 
 
 A. A shift constitutes a regular work day, provided that shift exceeds six hours.  For 

example1: 
 

(i)  If a firefighter works an 8 hour shift 5 times during a particular week, the 
firefighter will be entitled to 5 subsistence allowances for that week for a total of 
$25 ($5 subsistence allowance x 5 regular work days). 

 
(ii) If a firefighter works a 12 hour shift 3 times during a particular week, the 
firefighter will be entitled to 3 subsistence allowances for that week for a total of 
$15 ($5 subsistence allowance x 3 regular work days). 

 
(iii) If a firefighter works a 24 hour shift 2 times during a particular week, the 
firefighter will be entitled to 2 subsistence allowances for that week for a total of 
$10 ($5 subsistence allowance x 2 regular work days)2. 

                         
1 The deduction is calculated on the number of regular work days worked during the tax year; however, the 
examples use the number of regular work days worked during a week in order to simplify the explanation of 
what constitutes a "regular work day". 

2 Firefighters working a 24 hour shift usually work 8 hours during the shift but must be at the station during 
the other 16 hours of the shift. After completing this 24 hour shift, these firefighters are usually off duty for 
the next 48 hours before they return for another 24 hour shift.  As such, these firefighters will have either 2 or 
3 shifts at the station during a calendar week. 
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4Q.  What constitutes full-time employment? 
 
 A. "Full-time" for purposes of the subsistence allowance will be the same as full-time for 

purposes of the job tax credit as defined in Code Section 12-7-1220(H)(2).  Therefore, 
the job as firefighter or emergency medical service personnel must require a minimum of 
thirty-five hours of a firefighter's or EMS person's time a week.  However, the provision 
of Code Section 12-7-1220(H)(2) that allows two "half-time jobs to equal one "full-time" 
job is not applicable in determining who is eligible for the subsistence allowance.  

 
5Q. What criteria will govern whether or not a taxpayer is entitled to the deduction? 
 
 A.  For firefighters, each of the following criteria must be met: 
 
   They must be paid employees working as firefighters.  Persons, other than 

certified firefighters, working for the firefighting department or agency 
performing other duties, such as dispatchers and office personnel, do not qualify 
for the allowance. 

 
They must work full-time as defined above with a firefighting department, agency 
or a private company.    

 
They must be certified as firefighters.  
 

For EMS personnel, each of the following criteria must be met: 
 

They must be paid employees working as EMT's, EMTI's, or paramedics. 
Persons, other than certified EMT's, EMTI's, or paramedics, working for the EMS 
department or agency or private EMS company performing other duties, such as 
dispatchers and office personnel, do not qualify for the allowance. 

 
They must work full-time as defined above with an EMS department or agency or 
a private EMS company providing ambulance-type emergency services.  See 
Question #2. 

 
They must be certified as EMT's, EMTI's, or paramedics.  

 
6Q. What verification/documentation is required to substantiate the subsistence allowance 

deduction? 
 
 A. The burden of proof will rest with the taxpayer claiming the deduction to show (1) that he 

or she is entitled to this deduction, and (2) to prove the total regular work days worked 
during the year. 

 
                                                                               
Please note that these firefighters meet the requirement of full-time employment as discussed in Question #4 
since both a 2 shift and a 3 shift week requires more that 35 hours of the firefighter's time during the week. 
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No verification needs to be attached to the South Carolina tax return when filed.  
However, if the deduction is questioned, the taxpayer will need to verify that he or she 
meets the criteria set forth in this document.  Copies of certification as a firefighter, 
EMT, EMTI or a paramedic and a statement from the person's employer should be 
sufficient verification as to the criteria set forth in this document. 

 
 
 SC DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 
 s/Burnet R. Maybank III 
 Burnet R. Maybank, III, Director 
 
 
March 21               , 1996 
Columbia, South Carolina 
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