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SCOPE: A Revenue Procedure is a statement which provides information of a 

procedural nature. It is valid and remains in effect until superseded or 
modified by a change in the statute or regulations or a subsequent court 
decision, Revenue Procedure or Revenue Ruling. 

 
Law: 
 
S.C. Code Section 12-36-910 imposes a sales tax "upon every person engaged or continuing within 
this State in the business of selling tangible personal property at retail".  Code Section 12-36-950 
provides: 
 

It is presumed that all gross proceeds are subject to the tax until the contrary is established.  
The burden of proof that the sale of tangible personal property is not a sale at retail is on the 
seller. 

 
However, if the seller receives a resale certificate signed by the purchaser stating that the 
property is purchased for resale, the liability for the sales tax shifts from the seller to the 
purchaser. 

 
The resale certificate must include the purchaser's name, address, retail sales tax license 
number, and any other provisions or information considered necessary by the commission. 

 
The commission may require the seller to provide information it considers necessary for the 
administration of this section. 

 
The issue has arisen whether the seller is required to question a resale certificate when presented by 
a purchaser or if the seller may accept the resale certificate upon its presentation. 
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Discussion: 
 
Generally, as stated in the above statute, if a seller receives a resale certificate signed by the 
purchaser stating that the property purchased is for resale, the seller is not required to collect the 
sales tax, and the liability for the tax shifts from the seller to the purchaser. 68 Am Jur 2d Sales and 
Use Tax 254. 
 
However, the presentation of a resale certificate does not always shift the liability for the tax from 
the seller to the purchaser.   
 

"[B]lind acceptance of such certificates is not legally acceptable, and does not shift the 
burden of proving that the sales in question were not taxable from the taxpayer-seller to the 
state. Good faith in accepting the certificates is often necessary for a seller to rely on the 
certificates to relieve tax liability, and certain inquiries or ascertainments of facts may be 
required to establish good faith. For example, good-faith acceptance of exemption resale 
certificates can be demonstrated by showing that the kind of property being sold is normally 
offered for resale in the type of business operated by the purchaser. On the other hand, good 
faith is not shown . . . where the seller's agents failed to diligently examine the certificates of 
resale to learn what appeared obvious to the court on the face of the certificates - that they 
were exercised in bad faith" (68 Am Jur 2d Sales and Use Tax 255). 

 
Procedure: 
 
The presentation of a resale certificate by a purchaser will generally relieve the seller of liability 
for the sales tax and switch the liability to the purchaser. However, the acceptance of the 
certificate must be made in good faith. In order for a seller to take a valid resale certificate in 
good faith, the seller must exercise reasonable prudence to determine the facts supporting the 
valid resale certificate. This includes an honesty of intention and freedom from knowledge of 
circumstances which ought to alert the seller that he should make inquiry as to the facts. If any 
facts upon such certificate would lead a reasonable person to further inquiry, then such inquiry 
must be made with an honest intent to discover the facts. 
 
Therefore, in order for the seller to accept a resale certificate in good faith, he must examine the 
certificate of resale to determine if it is presented for the purchase of goods which will be resold 
by the purchaser. If the seller accepts a resale certificate which on its face does not appear to be 
offered in good faith, the seller will be held liable for the sales tax. Good faith acceptance of a 
resale certificate is not shown where, for example, a resale certificate for weed killer came from 
a funeral home and a resale certificate for toilet bowl cleaner from the state police, and such 
certificates were not questioned by the seller to determine if the items purchased would be 
resold. (68 Am Jur 2d Sales and Use Tax 255). 
 
If the seller cannot determine from the face of the certificate if it is being presented for goods 
which normally would be resold by the purchaser, the seller must make inquiry to the buyer 
concerning this issue. Such inquiry should be documented by the seller.   
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If a seller accepts a resale certificate in good faith and it is later determined that the purchaser 
did not resell the goods but instead, purchased them for consumption, the liability for the tax is 
on the purchaser. 
 
A copy of Form ST-8A, Resale Certificate, is attached as a part of this document. The seller should 
examine the lines completed by the purchaser stating the kind of business engaged in by the 
purchaser and the items sold, leased or rented by the purchaser to determine if the items purchased 
are of this type.  It is not required that Form ST-8A be used, but the information requested on the 
form is required on any resale certificate accepted by the seller. 
 
Note:  It is not necessary that a resale certificate be obtained for each purchase. Only one resale 
certificate must be maintained on file per customer; however, the seller still has the responsibility of 
reexamining subsequent purchases to determine if they are for goods to be resold by the purchaser in 
accordance with the resale certificate that is on file. 
 
For questions concerning resale certificates, contact John McCormack at (803) 737-4438 or Jean 
Croft at (803) 737-5007. 
 
 
 SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
 
 
 s/Burnet R. Maybank III 
 Burnet R. Maybank, III, Director 
 
Columbia, South Carolina 
March 30                , 1995 
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