
 
 

 SC PRIVATE LETTER RULING #89-6 
 
 
TO: ABC  
 
SUBJECT: Computer Hardware, Software & Maintenance Contracts 
 (Sales and Use Tax) 
 
REFERENCE: S.C. Code Ann. Section 12-35-810 (1976) 
 S.C. Code Ann. Section 12-35-515 (Supp. 1987) 
 S.C. Code Ann. Section 12-35-140 (1976) 
 S.C. Code Ann. Section 12-35-120 (1976) 
 
AUTHORITY: S.C. Code Ann. Section 12-3-170 (1976) 
 SC Revenue Procedure #87-3 
 
SCOPE: A Private Letter Ruling is a temporary document issued to a taxpayer, upon 

request, and it applies only to the specific facts or circumstances related in the 
request.  Private Letter Rulings have no precedential value and are not 
intended for general distribution. 

 
Questions: 
 

1. Are the monthly fees for a computer hardware maintenance contract, paid by ABC, 
subject to the State's use tax, pursuant to Code Section 12-35-810? 

 
2. Are the monthly fees for a computer software maintenance contract, paid by ABC, 

subject to the State's use tax, pursuant to Code Section 12-35-810? 
 
Facts: 
 
ABC is leasing a computer system, including terminals and printers, (computer hardware) from 
XYZ of Wisconsin.  The initial term of the lease is sixty months and the monthly rental is 
$771.39, plus $38.59 use tax, for a total payment of $809.96. 
 
Initially, ABC determined the type of hardware needed for its business and arranged the 
transaction through X.  X sold the computer hardware to XYZ which, in turn, executed a lease 
with ABC.  In addition, ABC pays a monthly fee of $510.00 to X for maintenance of the 
computer hardware. 
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The contract, which arranged these transactions, does not clearly specify what ABC receives for 
the payment of the hardware maintenance fees.  However, it appears, and it is the understanding 
of ABC, that the maintenance agreement is "to keep the equipment running in its original shape 
and not to enhance it.  Any enhancements [will be] paid for separately." 
 
At the same time the computer hardware leasing contract was executed, ABC purchased a right 
or license to use "application programs" (computer software) from X for $7,250.00.  ABC also 
pays, by contract, a monthly fee of $185.00 to X maintenance and support of this software. 
 
The contract granting the license to use the software does not clearly specify what ABC receives 
for these fees.  However, it appears, and it is the understanding of ABC, that such fees pay for 
phone support, training, and corrections of software problems.  Any new programs are optional 
and would be paid for separately. 
 
Discussion: 
 

1. The first issue is whether or not the payment of the monthly computer hardware 
maintenance fee constitutes the purchase at retail of tangible personal property for 
storage, use or consumption in this State. 
 
Code Section 12-35-810 reads, in part: 

 
An excise tax is imposed on the storage, use or other consumption in this State of 
tangible personal property purchased at retail for storage, use or other consumption in 
this State, at the rate of [five] percent of the sales price of such property, regardless of 
whether the retailer is or is not engaged in business in this State. (emphasis added) 
 

Code Section 12-35-140 defines "tangible personal property" and reads, in part: 
 

The term "tangible personal property" means personal property which may be seen, 
weighed, measured, felt or touched or which is in any other manner perceptible to the 
senses, except notes, bonds, mortgages or other evidences of debt and stocks and shall 
include rooms, lodgings or accommodations furnished to transients for a 
consideration. 
 
For the purposes of this chapter the term "tangible personal property" shall be 
interchangeable with and apply with equal force and effect to services, 
accommodations and intangibles, including communications, as are specifically 
provided for in this chapter. 

 
In summary, tangible personal property must be either personal property perceptible to 
the senses or a service specifically provided for in the sales and use tax chapter. 
 
The service provided by X under the maintenance contract is not specifically taxed under 
the sales tax law.  However, we must also review the definition of "sales price" found in 
Code Section 12-35-120. That section reads, in part:
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The term "sales price" means the total amount for which tangible personal property is 
sold, including any services that are a part of the sale.... 
 
In Edisto Fleets, Inc. v. South Carolina Tax Commission, 256 S.C. 350, 182 S.E.2d 713 
(1971), the South Carolina Supreme Court held: 
 

Although the definition of the term "sale" as found in Section 65-1360 does not 
specifically refer to the lease or rental of tangible personal property, the same 
nonetheless is included because of the definition of the term "purchase" that is 
provided in Section 65-1357.  The terms "sale" and "purchase" are inextricably 
related and bound together and must be so construed and the term "purchase" 
specifically refers to the lease or rental of tangible personal property.  This conclusion 
is fortified by the failure of the General Assembly in 1955 to amend the definition of 
the term "sale" to specifically include the words "lease or rental of tangible personal 
property."  It would be unreasonable for this Court to conclude that the General 
Assembly amended the statute in 1955 to define as a retailer a person that leases or 
rents tangible personal property and at the same time intend that such person be 
exempt from the tax because the lease or rental was not a sale of tangible personal 
property. 
 

In summary, a lease of tangible personal property is a sale of tangible personal property 
under the State's sales and use tax law. 
 
It must now be determined whether or not the service provided under the maintenance 
contract is a service that is part of the sale.  A review of the transaction indicates that the 
computer hardware (tangible personal property) is leased from XYZ, which is collecting 
and remitting the use tax on the lease, while the maintenance contract (service) was 
purchased from X Corp.  In summary, the service provided under the maintenance 
contract is not a service that is a part of the lease of the computer hardware. 

 
2. The second issue is whether or not the payment of the monthly computer software 

maintenance fee constitutes the purchase at retail of tangible personal property for 
storage, use or consumption in this State. 
 
A determination, with respect to this issue, requires a review of the taxability of the sale 
or purchase of computer software.  In Citizens and Southern Systems, Inc. v. South 
Carolina Tax Commission 280 S.C. 138, 311 S.E.2d 717 (1984), the South Carolina 
Supreme Court held: 

 
We agree with the trial judge that the computer software was delivered to C & S in a 
form which could be seen, weighed, measured, felt and touched and was therefore 
tangible personal property, a sale of which is subject to the State's sales and use taxes. 
 
Furthermore, the Commission in a finding issued on February 26, 1987 held that, 
where computer software is not delivered to the purchaser in a tangible form, then the 
seller has provided a service and has not sold tangible personal property.  Therefore, 
the State sales tax was not applicable to the transaction.
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In summary, computer software delivered in a tangible form is subject to the sales or use 
tax. 
 
The opening statement of the Software License Agreement reads: 

 
Whereas Licensor develops proprietary computer software programs which exist as 
written products in written and magnetically recorded form as well as user manuals 
and other appropriate documentation supporting such products (collectively referred 
to hereinafter as "Licensed Software") for Licensee...(emphasis added). 

 
Section 11 of the Software License Agreement reads: 
 

Licensor will ship all Licensed Software in sealed packages with specific serial 
numbers assigned to each package. Breaking or opening the seal without approval 
from Licensor will acknowledge acceptance by Licensee. 
 
The software was, therefore, delivered in a tangible form and is subject to the use tax.  
It must now be determined if the software maintenance contract is part of the sale of 
the software. 
 

Sections 9 and 22 of the agreement read respectively: 
 

Software support fees will be subject to change on a 60-day written notice to 
Licensee.  If the prices are increased, the Licensee may terminate this agreement on 
the effective date of the price change by a 30-day written notice prior thereto; 
otherwise such new prices shall become effective on the date specified.  Licensor 
reserves the right and Licensee agrees to permit Licensor to remove all Licensed 
Software under this License Agreement from Licensee's premises if cancellation of 
software support services by either party occurs. 
 

*  *   *   * 
 
If any of the terms and conditions of this agreement are broken by End User, in 
addition to all other legal rights and remedies, X may terminate this license.  Upon 
termination, End User shall return to X all products and copies, thereof, whether 
modified, merged or included with other software and shall certify in writing to X 
that End User has not retained any X products or copies, thereof.  The provisions of 
this license which protect proprietary rights of X shall continue in force after 
termination. 

 
Furthermore, it was confirmed by a representative of X that ABC was required to 
purchase, and remit monthly payments (support fees) for, the computer software 
maintenance contract, when they purchased the license to use the software.  In addition, if 
a customer terminates the monthly support payments under Section 9 of the contract, X 
will request the return of the software. 

 4



 
In summary, the computer software maintenance contract is a service that is a part of the sale of 
the software (tangible personal property). 
 
Conclusions: 
 

1. The monthly fees for the computer hardware maintenance contract, paid by ABC to X, 
are not subject to the State's use tax, pursuant to Code Section 12-35-810 and 12-35-120. 

 
2. The monthly fees for the computer software maintenance contract, paid by ABC to X, are 

subject to the State's use tax, pursuant to Code Sections 12-35-810 and 12-35-120. 
 

 
 SOUTH CAROLINA TAX COMMISSION 
 
 
 s/S. Hunter Howard Jr. 
 S. Hunter Howard, Jr., Chairman 
 
 
 s/A. Crawford Clarkson Jr. 
 A. Crawford Clarkson, Jr., Commissioner 
 
 
 s/T. R. McConnell 
 T. R. McConnell, Commissioner 
 
Columbia, South Carolina 
April 19                  , 1989 
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